Jastrzębski - Resovia
Resovia -1,5 seta 4,5 Fortuna
Zibi mnie wyprzedził bo o tym meczu miałem napisać już w poniedziałek, jednak zabrakło czasu. Całkowicie się zgadzam z tym że kursy są tu wystawione na wyrost, bo patrząc na składy, to dla mnie jednak Reska jest ciut mocniejsza. Natomiast gdy patrzymy przez pryzmat braku Norberta, to Rzeszów zjada środkiem Jastrzębie.
Huber gra sezon życia i po świetnych występach w reprezentacji, swoją niesamowitą dyspozycje przeniósł na parkiety PLS. W dotychczasowych meczach zdobył odpowiednio 18, 9 i 11pkt. Szczególnie spektakularny był pierwszy wyjazdowy mecz z Nysą, gdzie zdobył w trzech setach 18pkt z czego 7 blokiem. Prawdę mówiąc jeszcze nigdy nie widziałem trzysetowego spotkania w którym środkowy zgromadził 18pkt!!!
W meczu o superpuchar również zanotował świetny występ gromadząc 12pkt, ale na początku czwartego seta musiał zejść z powodu kontuzji. Na szczęście nie jest to groźny uraz i niebawem wróci do gry. Jednak dziś wszystko wskazuje na to, że nie wystąpi w prestiżowym spotkaniu z Rzeszowem.
Ktoś mógłby powiedzieć że brak jednego zawodnika nie powinien decydować o sile zespołu. Jednak brak Hubera w obecnej dyspozycji, to niepowetowana strata, tym bardziej że Gładyr i M'baye dopiero wracają do zespołu po kontuzjach i ich dyspozycja raczej nie będzie topowa.
Z drugiej strony to jednak Resovia ma kompleks Jastrzębia, bo w ostatnich latach dostaje regularnie od nich lanie. Ostatnia wygrana Rzeszowa to domowa potyczka z 2019 r. po której nastąpiło 10 kolejnych przegranych w PLS bądź pucharze. Natomiast ostatni wyjazdowe zwycięstwo to jeszcze odleglejsze czasy, bo rok 2017!!!
Jednak w tym sezonie skład Resovii naprawdę mi się podoba i myślę że są w stanie powalczyć o najwyższe cele, szczególnie gdy do składu wróci Boyer.
Sądzę że dziś w końcu nastąpi przełamanie i to podopieczni Medei zejdą z parkietu jako zwycięzcy. Gram handi bo wierzę że brak Hubera okaże się tu kluczowy i Resovia to skrzętnie wykorzysta wygrywając za 3pkt. po bardzo atrakcyjnym kursie.