Ręce opadają. Anwil na 54 rzutach z gry + 15 wolnych robi 101 punktów, czyli kosmos totalny, bo tempo w ogóle nie na taką ogromną ilość punktów. Koszalin ma 61 punktów po II kwartach i robi jeszcze z tego underowy mecz. Dobra, najbezpieczniej będzie pojechać już całą kolejkę do końca, bo oglądam wszystkie spotkania, a często po dwa razy i czym więcej typów tym w końcu mniej powinna działać przypadkowość. Liczę, że niedziela będzie o wiele lepsza od soboty.
16/12/2018 12:35 CET
Arka Gdynia - Stal Ostrów under 168.5
1.90 (Totolotek)
5/10
Totolotek tutaj śpi z linią, bo na Pinnaclu linia chodzi koło 164.5/165.5. Dlatego już z tego powodu jest to wartością, ale jednak też linia jest wysoka.
Stal na pewno nie będzie chciała iść w szybkie granie i Kamiński będzie chciał wolniejszego meczu i kontroli gry. To dla mnie główny argument tej gry, bo Stal nie powinna zrobić meczu jak Polpharma, Stelmet czy Anwil przeciwko Arce.
Arka miała grać bardzo szybko i być mocno ofensywna. Jednak sprowadzenie Łapety i Upshawa umożliwia takie granie, bo obaj są wielcy i się wolno poruszają, nie grożą rzutem dystansowym. W przekonaniu grania underu utwierdza mnie też niedawny z chcącym grać bardzo szybko GTK, gdzie Arka zrobiła wynik 86:70 i zaledwie 156 punktów. W pewnym momencie mocno zwolnili granie i nie chcieli przy prowadzeniu iść z GTK w szybkie wymiany.
Myślę, że tutaj będzie dużo walki podkoszowej, Stal będzie chciała kontrolować tempo, a Arka to o wiele mocniejszy przeciwnik od AZS-u czy Gliwic, gdzie poszli sobie w radosną naparzankę, bo przeciwnik im w ogóle nie groził w wygranej.
16/12/2018 16:00 CET
Polpharma Starogard - Trefl Sopot (+8.5)
1.80 (Totolotek)
5/10
Myślę, że obie drużyny grają w momencie, kiedy Polpharma jest na swoim topie w tym sezonie i lepiej już nie będzie, a Trefl jest w najgorszym momencie sezonu i gorzej nie będzie.
Trefl miał ogromne problemy z kontuzjami i dopiero teraz będą grać pełnym składem, który jest w końcu wyleczony i może grać. Prawie cały sezon brakowało Kolendy, nie było na początku Milovanovica, wypadł też na pewien okres Śmigielski. Teraz w końcu wszyscy są zdrowi i mogą grać. Dzięki temu też Trefl łata dziurę na SF, bo przez pewien czas nie było w ogóle gracza na tę pozycję.
Patrząc na papier skład Trefla wygląda dla mnie lepiej, a wyniki są diametralnie różne. Trzeba oddać Treflowi, że rozegrał dobre spotkanie z GTK, ale Gliwice były świetnie dysponowane w Sopocie, ale jeśli zagrają na podobnym poziomie i już w całym składzie powinno pójść na wojnę z Polpharmą i myślę, że powinno być ciekawie i wyrównanie. Nie zdziwi mnie wygrana Trefla.
16/12/2018 17:00 CET
Polski Cukier Toruń - GTK Gliwice over 168.5
1.80 (Totolotek)
5/10
GTK od pewnego czasu zmieniło sobie skład i teraz mają 11 ludzi w rotacji. GTK dorzuciło do składu 3 ludzi, których głównym celem jest atak - Dłoniak, Washinghton oraz Morgan. Widać też po tych kilku meczach jaki jest cel trenera - grać szybko i na dużej intensywności przez 40 minut, bo przy tak długiej rotacji mogą sobie pozwolić na to.
Polski Cukier zaczął sezon mocno underowo. Jednak kontuzjowani są Karnowski, Wiśniewski i Perka. Skład jest zmniejszony do 8 gości w rotacji. To już powoduje, że GTK na pewno będzie szło na szybkie tempo, aby ich zajechać i zamęczyć. Inna sprawa, że Polski Cukier ma tylko trzech podkoszowych w rotacji - Mbodja, Sulimę oraz Cela. To spowoduje, że Bartosz Diduszko na pewno pojawi się w pewnych momentach na pozycji 4 i wówczas ten mecz powinien się przemieniać w mega szybkie tempo i duży smallball.
Myślę, że GTK będzie kreować tempo i Polski Cukier nie będzie dłużny i to będzie szalony mecz z wysokim tempem.
16/12/2018 18:30 CET
Start Lublin - King Szczecin
1.95 (Totolotek)
5/10
W Kingu nie zagrają w tym meczu Jakub Schenk i Darrell Harris. Sprowadza to rotację Kinga do 7 osób. Dodatkowo King grał w tygodniu ze Stelmetem. Zagrali dobry mecz, ale świetnie grał Kikowski, który jest najlepszym zawodnikiem i ogromną wartością Kinga. Co będzie, kiedy zagra słabiej? Dodatkowo musieli jechać ze Szczecina do Zielonej Góry, a potem przebijać się do Lublina. Swoje kilometry zrobili i może to być męczące dla zawodników.
Start ma aż 11 ludzi do grania. Pewnie wyjdą na dużej intensywności z ostrą grą, aby zajechać i wprowadzić w problemy z faulami drużynę ze Szczecina. Porobili transfery i to powinno zacząć owocować. Już zagrali fajnie z Arką i przy problemach z kontuzjami ze Szczecina mają świetną sytuację, aby wygrać mecz we własnej hali.
King powinien mieć duże problemy na rozegraniu, bo nie będzie rasowego rozgrywającego, a pod koszem zostaje tylko na centrze Sajus, którego powinni wrzucić w problemy z faulami albo zmęczyć.
16/12/2018 19:15 CET
Spojnia Stargard - Stelmet Zielona Gora over 165.5
1.85 (Totolotek)
5/10
Spójnia tydzień temu zrobiła tylko 61:81 przeciwko Dąbrowie. Jednak MKS Dąbrowa prowadziła od początku meczu i II-połowę zagrali wolno i pod kontrolą w ogóle nie goniąc z szybkimi akcjami. Zamulili sobie mecz i na luzie wygrali nie kreując tempa.
Stelmet jednak gra inaczej od Dąbrowy i nie wierzę, że oni zrobią podobnie. Stelmet w tym sezonie idzie od początku do końca do przodu na gazie. Z Kingiem cały mecz szli do przodu z szybkim graniem. Patrząc też na defensywę Spójni powinni tam ich tym mocno punktować, a szybkie granie powinno łatwo naruszać defensywę Spójni. Stelmet powinien zrobić taki mecz, bo w środę grają z MKS Dąbrową i takim stylem nie stracą wiele sił - zamiast bawić się w wolne tempo i granie mocnej defensywy.
Spójnia też myślę, że zagra trochę szybciej, bo mulili ostatnio i nie ma z tego żadnych skutków. Liczę też, że będą mieli lepszy dzień rzutowo, ale to nie jest ważne, jeśli Stelmet pójdzie na 100 punktów w meczu.