12/04/2017 19:00 CET
AZS Koszalin - Turow Zgorzelec
over 156.5
2.04 (
Fortuna)
74:95=169
5/10
Inwestorzy grają na under, bo linia zjechała z 157,5. Mocno mnie to dziwi, bo oglądając spotkanie z ostatniej kolejki pomiędzy Treflem Sopot i AZS-em Koszalin od razu zapaliła mi się lampka, że zagranie overu w tym spotkaniu będzie świetnym pomysłem.
Niespodziewanie z Treflem nie zagrał podstawowy center AZS-u Koszalin Darrell Harris, o którego kontuzji nie było nigdzie informacji. Teraz już wiadomo, że nie zagra w tym sezonie. Harris to jeden z nielicznych prawdziwych centrów w
PLK, a taktyka AZS-u w dużej mierze opierała się na nim. Był to główny fundament obrony, który pilnował dobrze sytuacji blisko kosza. W spotkaniu z Treflem był widoczny mocno jego brak i Trefl miał łatwe wjazdy pod
kosz, gdzie nie było nikogo. Przy kontuzji Harrisa pozostali Johnson (po kontuzji gra słabo), Wall (słaby obrońca, ostatnie lata grał w Siarce, która tworzyła najgorsze obrony) i Stelmach (słaby obrońca). Defensywa bez Harrisa jest zdecydowanie słabsza, ale na razie można to tylko oprzeć na jednym meczu, bo Darrell przez cały sezon grał we wszystkich meczach. W całym sezonie tracą 76,3 punktów, z Treflem stracili 107.
Inna sprawa, że Harris w ataku nie był w tym sezonie jakimś wielkim kozakiem. Zdobywał 9,5 punktów + nie rozciągał obrony, bo za trzy ma tylko bardzo złe 4/25 (16%) oraz źle rzucał wolne 54/102 (52%). Dodatkowo on gra w dawnym stylu koszykarskim, czyli lubi pograć post-up, na który musi pracować cała drużyna i odpowiednio się ustawić, a potem sam Harris jeszcze masował swoje ruchy. To zajmuje czasu, a teraz Koszalin gra bardzo uproszczoną koszykówkę bez swojego centra, bo inni wysocy wolą rzucać za trzy (Stelmach, Wall) i nie mają manewrów na grze post-up.
Harris polepsza defensywę, ale zarazem zwalnia ofensywę, która bez niego gra szybciej i nie traci jakoś wiele bez niego w ataku, a na pewno będzie więcej akcji i szans na punkty.
Turów to najlepszy atak w lidze. W ostatnim spotkaniu ze Stelmetem na pozycji PF'a grał nominalny SG - David Jackson. Jeśli dzisiaj powtórzą takie manewry z grą wieloma niskimi + tylko center, to powinno się przemienić w bardzo szybki mecz ze słabą obroną. Turów powinien być zmotywowany, bo walczy o PO. Koszalin o nic i trener nawet mówił, że po niektórych koszykarzach widać już brak motywacji.
Myślę, że linia źle wystawiona i nie ma sensu się sugerować statystykami ogólnymi, bo Koszalin bez Harrisa jest całkowicie inną drużyną i jest to jeden z nielicznych wyjątków, gdzie jeden zawodnik w drużynie ma mocny wpływ na defensywę i styl gry.