Przed nami najciekawszy i najtrudniejszy turniej w kalendarzu. Zawodnicy zagrają w systemie DI-DO, a do tego w formacie setowym. Typuję zakłady długoterminowe / turniejowe.
Kwarta 1.
Typ: Michael van Gerwen @ 1,615 Sportingbet
Chyba nic odkrywczego nie napiszę, jeśli powiem, że faworytem kwarty jak i turnieju jest Michael van Gerwen. Dość fajna drabinka, ale jednak jest w niej Kim Huybrechts, który czasem potrafi dobrze zagrać i nie obsrać się w połowie meczu. Pierwsza runda dla Michaela powinna wejść na luzie, w drugiej właśnie Kim. Na dole kwarty Michael Smith, Gerwyn Price, Willie O'Connor czy Jamie Lewis. Może od końca - Jamie Lewis mimo, że robi 9-dartery to i tak jest słaby
O'Connor z dobrym dablem powinien wejść do 2. rundy, ale to chyba wszystko. Mam nadzieję, że Price poleci już w 1. rundzie, bo męczy mnie oglądanie "pakera". Smith'owi będę kibicował, ale DI-DO zdecydowanie nie dla niego - dabel to nie jest jego mocny punkt. Oczywiście, "topem" potrafi niszczyć, ale sytuacja wygląda tak - albo skończę pierwszą lotką albo pomęczę się 3 rundy na dablu. Tak więc, nawet jeśli Michael Smith wejdzie do ćwierćfinału i zagra w nim z Van Gerwenem, to Anglik już tak nie odskoczy Holendrowi jak we wrześniowym finale w Niemczech. Tutaj wygląda to dość klarownie dla mnie - Michael van Gerwen.
Kwarta 2.
Brak typu
Tu wygrać może każdy. No może oprócz Webstera, bo typuję jego porażkę w 1. rundzie z Buntingiem, ale nie lekceważę go. Ale w tej kwarcie są 2 super pary: A. Lewis - van Barneveld, Wright - Chisnall. Na dole jeszcze nieobliczalny Klaasen i "The History Maker ???? ". Tutaj każdy może wygrać
Kwarta 3.
Typ: Ian White @ 6,50 Sportingbet blisko było ...
Teoretycznie faworytem jest Gary Anderson, ale jednak coś mi tu nie pasuje. Kwarta słaba, bo oprócz White'a to nikogo konkretnego nie ma. Henderson powinien polecieć w 1. rundzie, Thornton z Gurneyem tez może zrobić smród, a Pipe - Beaton to 2 słabiaki. Zapewne w 2. rundzie dojdzie do ciekawie zapowiadającego meczu: Gary Anderson v Ian White. Dalej krótki format - best of 5 sets, co jest z korzyścią dla Iana, bo nie lubi on długich formatów. Na krótkich (najlepiej best of 11 legs) radzi sobie bardzo dobrze. Dlaczego nie Gary? Bo nie wiem jak bardzo będzie miał wyj**ane. Na
World Matchplay - słabo. W sierpniu na pokazówkach - kompletna klapa. Z ET 7 wycofał się tuż przed turniejem, na PC tydzień temu porażka 0-6 (jak sądzę - na wyj**ce). Tutaj albo będzie niszczył "topem", ale nie trafi go 3 razy i obrazi się na cały świat. Mam nadzieję, że raczej stanie sie to pierwsze, ale nawet jak zagra z zaangażowaniem to White nie stoi na straconej pozycji. No i jak widzicie, typuję w 1. kwarcie win Van Gerwena (numer 1), poniżej typuję Taylora (numer 2), to i Gary, jako numer 3, miałby awansować? Rzadko się to zdarza. Dla mnie jest tu value w kursie na win White'a.
Kwarta 4.
Typ: Phil Taylor @ 1,727 Sportingbet
Typ: James Wade @ 4,50 Bet365
Ciekawa kwarta. Dla mnie wygra albo Wade albo Taylor. James najpierw z Suljoviciem i powinno być gładko. Wade w super formie ostatnio, jak jeszcze bardziej podkręci "topa" to będzie nim niszczył. W drugiej rundzie lepszy z pary Gilding - Whitlock, czyli "męczybuła". Tutaj tym bardziej zniszczy, a format best of 5 sets. Pod nimi Phil Taylor. Pierwsza runda z van der Voortem - powiem, że może być ciekawie
Sercem za Taylorem, typuję jego win w turnieju, ale coś mi tu nie pasuje. No ale, OK, załóżmy, że wygra. W 2. rundzie zagra z lepszym z pary King/Jenkins i bez wątpienia będzie to mecz na wysokim poziomie. I King i Jenkins radzą sobie dość dobrze na dablach. Ale format best of 5 sets, co zdecydowanie na korzyść Taylora. No i w ćwierćfinale dojdzie do meczu James Wade - Phil Taylor. Jeśli James odpadnie szybciej - łatwiej dla Phila, jeśli Phil odpadnie - łatwiej dla Jamesa. Nie wyobrażam sobie, żeby kwartę wygrał ktoś inny jak Taylor/Wade.
Zwycięzca World Grand Prix 2015
Typ: Michael van Gerwen @ 3,50 Bwin
Na końcu typuję zwycięzcę. Czyli tak, z kwart powinni wyjść: Michael van Gerwen, Gary Anderson/Ian White, James Wade/Phil Taylor, no i ktoś z drugiej kwarty. Odrzucam jednak "kogoś" z 2. kwarty, odrzucam Andersona/White'a. Według mnie wygra MVG lub Wade lub Taylor. Uważam jednak, że Taylor pokona i Wade'a i Andersona/White'a i wejdzie do finału. Już dawno nie było meczu Michael van Gerwen - Phil Taylor. Ostatni taki meczu to finał w Dubaju w maju 2015 (oczywiście
Premier League 2 mecze), a tak to poprzednio Perth rok temu. Nie ma to znaczenia, ale mam takie przeczucie. No i trzeba przypomnieć, że tytułu z WGP 2013 roku broni Phil Taylor (jak wiadomo - dwuletni ranking OoM), a przed rokiem wygrał ... MVG. Co do końcowego zwycięzcy - sercem jestem za Taylorem, ale często miewa przestoje. Tutaj wystarczy, że nie trafi 3 lotek na rozpoczęcie lega i na dobrą sprawę przegrywa set. Michael to "dzik" i jak wrzuca "piąty bieg" to wszyscy wiedzą, dlaczego jest numerem 1 na świecie. Tak więc, typuję - Michael van Gerwen (ale przypominam, że mam zagranego Taylor jako zwycięzcę 3 turniejów).
Michael van Gerwen - 1. kwarta @ 1,615
Phil Taylor - 4. kwarta @ 1,727
AKO: 2,79 @ Sportingbet 2/10j
James Wade - 4. kwarta @ Bet365 4,50 1/10j
Ian White - 3. kwarta @ Sportingbet 6,50 0,5/10j