Siatkarzy Delekty mogą dostać mniej pieniędzy z powodu nowej ustawy antyhazardowej, bo ich sponsorem jest firma bukmacherska betsafe.com. - Liczymy się z takim problemem - przyznaje Janusz Zacniewski z Delekty.
Od początku roku weszły w życie przepisy błyskawicznie napisanej i uchwalonej przez sejm ustawy antyhazardowej. Generalnie mają one ograniczyć dostęp do hazardu, także w internecie, stąd oczywiście zakazy reklamowania i promowania podobnych firm także przez sportowe kluby.
Reklamowanie swoich e-hazardowych sponsorów ograniczyły już niektóre kluby piłkarskiej ekstraklasy. Futbol był bowiem najczęściej zasilany przez pieniądze z tego biznesu. Firma expekt.com jest przecież nawet jednym ze sponsorów naszej reprezentacji. Na razie z oficjalnych stron internetowych Wisły Kraków i Lecha Poznań zniknęły reklamy podobnych firm zajmujących się tym biznesem, a drużyny te dostawały za to po 4 mln zł za sezon.
kolego nie chodziło o to że chciał mnie zrobić w balona tylko o co innego ja tego kolege znam od paru lat i robiłem z nim tego typu przelewy na kwoty 3k nawet i wszystko było ok lecz to całkiem inna sytuacja terazbuhahah "gdyz znajomy nie wyrazil zgody" ???? Dobre dobre nie ma to jak wierni przyjaciele ????
A co tam było prowokacją? Bo chyba jestem za mało czujny.PS: Panowie, bądźcie czujni!!! Głupoty od razu prostujemy, a prowokacje (patrz 1 post na forum niejakiego "antyhazardowy" z miejsca ignorujemy ????
Weto ludowe? Z tego co wiem w Polsce jest tylko inicjatywa ludowa, jeżeli chodzi o takie stanowienie prawa.Masz rację, ale nie popadajmy w panikę. W Polsce e-hazard uprawia pewnie kilkaset tysięcy ludzi i nie wyobrażam sobie żeby nagle zaczęli wszystko sprawdzać, bo prokuratorzy musieli by cały dzień wystawiać nakazy - bez nich nikt Ci do domu nie wejdzie.
Pozatym jeśli do tego dojdzie to jest coś takiego jak weto ludowe - zbieramy 500 tysięcy podpisów i blokujemy ustawę ????
Podobny artykuł jest na Onet, ale tam nawet bali się podać nazwy sponsora pisząc o "jednej z firm bukmacherskich" ???? To pisać o bukmacherach też nie wolno?? Parodia.Bardzo ciekawy artykuł i oczywiście jestem ciekawy jaki będzie sposób zakończenia tej sprawy,ale nawet sam pomysł czy też próba ukarania firmy bukmacherskiej za to, że jest sponsorem zawodów jest śmieszna.A poza tym dlaczego w takim przypadku Ministerstwo Finansów samo nie zasponsoruje tych zawodów. Polecam zapoznać się z treścią http://www.sport.pl/skoki/1,65075,7461427,Sponsor_Pucharu_Swiata_w_Zakopanem_nielegalny_.html
Znalazłem też coś o blokowaniu stron...Skarga przeciwko Polsce rozpatrywana w Komisji Europejskiej
Uchwalenie ustawy hazardowej może pociągnąć za sobą poważne konsekwencje dla Polski. Komisja Europejska przewiduje 130 tysięcy zł kary za każdy dzień obowiązywania ustawy i wielomilionowe odszkodowania dla właścicieli jednorękich bandytów – podaje portal Wprost24.
Polska Izba Gospodarcza Producentów i Operatorów Urządzeń Rozrywkowych zrzeszająca właścicieli jednorękich bandytów, złożyła w Komisji Europejskiej skargę na ustawę hazardową.
Jest to ustawa przeciwko Rzeczpospolitej Polskiej i dotyczy naruszenia prawa unijnego w zakresie niepowiadomienie KE o wprowadzeniu przepisów – pisze "Wprost".
W 2002 roku podobną skargę złożyli greccy właściciele jednorękich bandytów. Sprawa trafiła do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Jak informuje portal Wprost24, w 2009 roku zapadł wyrok i nałożono na Grecję karę w wysokości 31 799 euro (około 129 tys. zł) za każdy dzień zwłoki w poprawieniu ustawy.