średnio w temacie, ale ciekawe
za
www.wp.pl
Latem 2007 roku Dallas Mavericks byli bliscy pozyskania Kobe'go Bryanta - powiedział w poniedziałek właściciel Mavericks Mark Cuban. Ponad pięć lat temu Bryant chciał opuścić Los Angeles Lakers.
Kobe Bryant stał na krawężniku jednej z ulic przed centrum handlowym Newport Coast w Kalifornii. Był maj 2007 roku. Miesiąc wcześniej Lakers przegrali w pierwszej rundzie playoffów 1-4 z Phoenix Suns, a trzecim i czwartym najlepszym strzelcem drużyny byli Kwame Brown i Luke Walton.
Nagrywany przez dwójkę studentów Bryant krytykował wtedy poczynania managementu, który w trakcie sezonu 2006/07 nie zdecydował się pozyskać Jasona Kidda w zamian za Andrew Bynuma.
- Andrew Bynum? W czym k.... rzecz? Żartujecie sobie? Andrew Bynum? Powinni go stąd wypieprzyć. Żartujecie sobie? Mówimy o Jasonie Kiddzie, ale oni nie chcieliby nawet tego zrobić i teraz jesteśmy w tej popieprzonej sytuacji.
24-sekundowy klip szybko przyćmił wydarzenia playoffów. Został upubliczniony na kilka godzin i szybko zdjęty z internetu.
Kilka dni później w maju Bryant poszedł do audycji 1050 ESPN Radio i powiedział: "Chciałbym zostać przehandlowany, tak. Ciężko dojść do takiej decyzji, ale nie mam alternatywy".
Minęły trzy godziny i w audycji Dana Patricka Bryant mówił już jednak, że chce zostać w Lakers do końca swojej kariery. Tego samego dnia pięć godzin później "Los Angeles Times" cytował Bryanta mówiącego "Nic się nie zmieniło. Nie chcę grać nigdzie indziej, ale nie mam wyboru". Mike Bresnahan z Timesa zapytał się Bryanta czy chce zostać przehandlowany do innej drużyny, a ten odpowiedział "Tak".
W niedzielnym wywiadzie dla ESPN Radio Mark Cuban nie tylko wyraził swoją wściekłość na sposób w jaki
Jason Kidd pożegnał się z Dallas, ale wyjawił też, że latem 2007 roku był bliski skompletowania duetu Dirk Nowitzki - Bryant.
- Wtedy brałem udziału w "Tańcu z Gwiazdami" i w między czasie byłem cały czas w kontakcie z agentem Kobe'go, bo Kobe chciał odejść z Lakers. Wtedy wydawało mi się, że już go mamy. Rozmawiałem nawet z właścicielem Lakers i wydawało mi się, że dojdziemy do porozumienia, zanim Mitch Kupchak (generalny menedżer Lakers) przekonał Bryanta do zmiany zdania.
Pół roku później Kupchak w wymianie z Memphis Grizzlies pozyskał Pau Gasola i Lakers zagrali w trzech kolejnych Finałach NBA, wygrywając w 2009 i 2010 roku. Po dwóch nieudanych sezonach Kupchak nie zamierzał rozzłościć Bryanta ponownie i sprowadził mu Steve'a Nasha z Dwightem Howardem.
Cuban natomiast nie wziął w tym roku udziału w spotkaniu z Deronem Williamsem, którego Mavericks chcieli pozyskać, bo ...kręcił sceny do serialu ze swoim udziałem. Kto wie kogo mogliby sprowadzić Mavericks, gdyby Cuban postanowił nie kręcić nóżką i zgrywać min, akurat wtedy, gdy do sprowadzenia były gwiazdy największego formatu.