>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

nauka gry na gitarze

M 0

marcinxxx

Użytkownik
Witam!!!

Czy ktoś zna stronke gdzie można nauczyć się grać na gitarze klasycznej (od 17:30 jestem właścicielem tego instrumentu ale nie umiem na nim grać)

beau 1

beau

Forum VIP
najpierw naucz się kilku prostych akordów, potem popracuj nad rytmem i możesz zaczynać uczyc się prostych piosenek.Ja polecam na początku nauczyć się tych prostych akordów m.in. E, e, A, a, C, d, G, jak nauczysz się je grać to spróbuj tworzyć se jakieś własne &quot;pioseneczki&quot; z tych akordów, później naucz sie barrowych (np. F, H, Fis, Gis itd.) wtedy już będziesz spokojnie grał większość piosenek
http://www.chords.pl/kurs/poczatki_gry_na_gitarze/
Gdzie nabyłeś ten instrument?:p

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
To ja się przyłączę trochę ;)
Lepiej zacząc od elektrycznej czy klasycznej?
Warto chodzic do jakiejś szkoły muzycznej? Chodzi mi o to czy mozna czegos nauczyć się samego a czy sa rzeczy które tylko i wyłącznie powinien mi ktos pokazać.
Pytam o wiek bo gdzies czytałem że jakis mistrz świata czy tam jeden z lepszych co gra zaczynał się uczyć gry w wieku 17 lat więc wszystko przed nami ;)
To miałem w zakładkach jak kiedyś szukałem:
http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=6886589

M 0

marcinxxx

Użytkownik
ja będę początkowo z podręcznika korzystał a reszta to samouk :p.Do żadnej szkoły muzycznej nie chce iść (nawet na lekcje prywatne) do to strata kasy.Najlepiej zacząć od klasycznej a po 6-9 miesiącach kupić elektryczną/basową (jeśli ktoś ma ochote :p)

beau 1

beau

Forum VIP
Mój brat nigdzie nie chodził tylko uczył sie w domu oraz czerpał wiedzę od kolegów i osób na forach gitarowych.On zaczynał od klasycznej i wam też polecam zacząć od klasycznej.

amaruti 89

amaruti

Użytkownik
Proponuję zacząć zabawę z gitarą od akustyka i tak jak Beau napisał najpierw podstawowe chwyty i ćwiczyć je na jakiejś prostej piosence.Ja zaczynałem od &quot;Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły...&quot; ???? gdzieś jak miałem właśnie 17-18 lat ,na jakimś ognisku w lesie ,kumpel pokazał mi parę chwytów i siedziałem godzinami i ćwiczyłem ???? ,a potem już sam wyszukiwałem taby w necie i próbowałem grać.Polecam programik guitar pro.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Ja kupiłem elektryka jakieś pół roku temu, no i niestety mój zapał do nauki gdzieś zaginął i gitara stoi w kącie i się kurzy ale mam zamiar wrócić do nauki, a do nauki możńa wykorzystać różne kursy i wcale nie trzeba za nie płacić na allegro wystarczy poszukać na forach i linki się znajdą.

komaro 0

komaro

Użytkownik
Mogę się tu wypowiedzieć, ponieważ przez 3 lata chodziłem na lekcje gry na gitarze. ???? Mnie głównie uczono gry tzw. na nuty, czyli musiałem uczyć się od podstaw nut,gamy itp. Szczerze mówiąc nigdy za tym nie przepadałem, a wolałem grę na akordy, bo zawsze można przy tym pośpiewać. :-D Ale mniejsza z tym. Co do szkoły to myślę, że nie jest ona niezbędna do nauki gry na gitarze. Znam wiele osób, które same nauczyły się gry na akordy i bardzo dobrze im to wychodzi. W internecie jest masa stron, gdzie można podpatrzeć parę rzeczy. Co do gitary to też myślę, że akustyk jest najlepszy na początek. Ma lepsze brzmienie od klasycznej, no a jeśli będąc cię bolały opuszki palców (na początku mogą boleć) to zawsze można założyć plastikowe struny.Na elektryku nie ma co zaczynać z wielu powodów. Tak jak zostało wspomniane trzeba nauczyć się podstawowych akordów na najprostszych biciach, na których można zagrać praktycznie wszystkie piosenki. Możesz też grać z tabulatorów co na pewno urozmaici utwory. ????

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Też zaczynałem więc dorzuce coś do siebie. ???? Najpierw to se kup gitare????Ja zaczynałem od akustyka to i Tobie polece akustyka.Napewno jest łatwiejszym rozwiązanie od klasycznej.Ma węższą szyjke co ułatwi Ci chwytanie pierwszych akordów.Tak jak koledzy wspomnieli naucz sie na początku najprostszych chwytów typu E,D,C,a,d,G itd.Nie mylmy akordów z chwytem bo to dwa rózne pojęcia.Potem możesz popracować nad techniką uderzeń,niby wydaje sie to proste ale w istocie nie jest wcale takie łatwe.Następnie staraj sie połączyć 2 potem 3 następnie 4 akordy itd.Jeżeli będziesz juz płynnie łączył te pary to bez problemu zagrasz niejedną piosenkę.Wszystko co grasz powinno byc rytmiczne.Jeżeli grasz akordy w jakimś rytmie(używasz danego bicia),a nie umiesz jeszcze szybko zmieniać chwytów,wówczas robisz przerwy ,które nie powiny wystąpić.Aby tego uniknąć,możesz pominąć ostatnie uderzenie poprzedniego chwytu lub zastapić je lekkim uderzeniem w struny puste a w tym czasie przygotować palce do następnego chwytu.Kurde już sie rozpisałem jak będzie coś chciał to wal na PM.Pózniej nauczysz sie chwytów barowych..na początku będzie trudno ale z czasem załapiesz o co chodzi.Wiele rzeczy sie nauczysz zależy o jaką grę Ci chodzi.Chcesz sie nauczyć grać tylko w oparciu o chwyty czy chcesz iść juz w kierunku gry solowej a to juz wyzsza szkoła jazdy. ????

celahim 4

celahim

Użytkownik
Ja tez duzo gralem na gitarze, ale po pewnym czasie mi przeszlo i niestety od pol roku gitara stoi nieuzywana.
Nie bede powitarzal juz tego, co mowili poprzednicy, ale napisze, ze warto sciagnac sobie program guitar pro. Po nauce akordow naucz sie grac z tabulatur, mozesz wtedy poszpanowac jakimis prostszymi solowkami i znanymi utworami, a dzieki guitar pro bedziesz mial akompaniament;-) Nie wiem tylko, czy wszystkie tabulatury do tego programu mozna sciagac z neta, kiedys mozna bylo legalnie, ale pamietam potem cos zmienili i juz nie mozna bylo.
Najwazniejsze to cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc ;-)

pozdro i powodzenia ;-)

dydel12 0

dydel12

Użytkownik
Ja zacząłem grać dokładnie rok temu. Na początku była to gitara klasyczna, pożyczona. Kolega napisał mi kilka akordów i ćwiczyłem. Potem przez krótki okres chodziłem do prywatnego gitarzysty(był dość drogi) ale myślę że nauczyłbym się tych rzeczy bez niego, co prawda dłużej by mi to zajęło ale muszę przyznać że u niego uczyłem się 2x szybciej niż sam. W październiku kupiłem akustyka, bardzo jestem zadowolony:-D

Trafiłem na świetną stronę justinguitar. Jest tam wszystko. Jeśli się zna trochę angielski to można się naprawdę wiele nauczyć. Na stronie można znaleźć lekcje piosnek na YT, dla tych początkujących jak i tych grających dłużej.
http://justinguitar.com/en/ST-000-SongsTAB.php na początek easy songs, które składają się z 3-4 akordów.

Polecam także program GuitarPro który oferuje nam naukę piosenek z tabulatury.

Do góry Bottom