P
402
plastelina
Użytkownik
bwin Goergl/Curtoni 2 @1.95
O ile w GS granie kursów 1,3-1,5 jeszcze ma jakiś sens,o tyle w slalomie według mnie już nie bardzo. Dziś trasa GS była bardzo łatwa i mała ilość zawodniczek wypadała.Slalom nawet jak jest teoretycznie łatwy,to jednak więcej zawodniczek nie dojeżdża do mety.Ja slalomów po prostu nie gram z zasady i dobrze na tym wychodzę.Piszę to tak ku przestrodze i refleksji.Nie mówię,że typy są złe.Mówię tylko że taka Shiffrin czy Hoefl jadą na granicy zawsze,jeden błąd i płaczesz że ci nie wszedł kurs rzędy 1,35(co u naziemnych w rzeczywistości równa się 1,18)Jutro kolejny dzień zawodów w austriackim Semmering, tym razem rozgrywany będzie slalom. Będą to 3 zawody slalomowe w tym roku po Levi,Aspen i Are. Na początek wpadła mi w oko para Zahrobska-Aubert typ grany raczej przeciwko Francuzce niż na Czeszkę ???? 30 letnia Aubert startowała w tym sezonie tylko w slalomie i to bardzo bardzo słabo, zajmowała odpowiednio miejsca 27,DNF2przejazd,15 natomiast 27 letnia Sarka prezentuje przeciętną ale za to równą formę plasowała się na miejscach 13,14,14. Większe szanse daje Czeszce, Aubert wygląda mi na już wypaloną zawodniczkę. Znaczenie będzie tutaj miał również numer startowy. Niestety nie pojawiła się jeszcze lista starostować ale myślę że będzie to różnica 10-15 nr.startowych. Typ: S.Zahrobska-Aubert S.1 1,52 Fortuna
Kolejna parą nad którą warto się zastanowić to Velez Zuzulová V.-Swenn Larsson A. Słowaczkę opisywałem już wyżej więc podam tylko miejsca zajmowane w tym sezonie w slalomie: 5,11,7. 21 letnia szwedka w slalomie radziła sobie z różnym skutkiem: 7,25,13 startowała również w SG ale nie ukończyła żadnego z 4 w których startowała.
Doświadczona Słowaczka nie powinna mieć żadnego problemu z pokonaniem Szwedki.
Typ: Velez Zuzulová V.-Swenn Larsson A. 1 1,33 Fortuna
Następnym typem który wybrałem będzie pojedynek dwóch Szwedek Hansdotter-Eklund N. nie rozumiem za bardzo dlaczego fortuna wystawiła taką parę, wiadomo slalom gdzie o upadek nie trudno... Pierwsza ze szwedek niezwykle doświadczona 7 sezon w alpejskim pucharze specjalistka od slalomu i slalomu giganta w tym radzi sobie bardzo dobrze w slalomie zajmowała miejsca: n,11,2 w SG: 18,n,11,5,5 i dzisiaj 11 natomiast młodsza szwedzka zawodniczka radzi sobie dosyc przeciętnie w slalomie 22,27,6 w SG:n,n,n. Typ Hansdotter-Eklund N. 1 1,38 Fortuna
oraz suche typy: (które pewnie opisze radhu21....
Pietilae Holmner-Borssen 1 1,48 Fortuna
M.Riesch Hoefl-Duerr L. 1 1,32 Fortuna
Shiffrin 1-6 1,35 Fortuna
Wg. mnie faworytką jutrzejszych zawodów jest M.Riesch Hoefl dziś spisała się bardzo dobrze w tym sezonie już wygrywała, po cichu liczę na jej zwycięstwo. O Zettel trochę się obawiam jeździ na granicy ryzyka dziś pierwszy przejazd bardzo przeciętny.