Na australijskim uniwersytecie ktoś opublikował swoją pracę na temat ruletki. Dla upartych, polecam znaleźć i przetłumaczyć (jak mi się uda ją odnaleźć to ją wkleję). Najogólniej. Facet przerobił całą ruletkę od a do z. Między innymi był tam opis statystyk. Wg niego każdy even wraca do wyrównania po niemniej niż tysiąca spinów. Ale i tu są różne przekłamania (bardzo niewielkie, ale są, np 45-55). Jeżeli nastąpił odchył to po 50 spinach jest to zdecydowanie za mała liczba spinów, aby cokolwiek stwierdzić (gdyż może nastąpić wszystko, także dużo większy odchył). Najbezpieczniej jest odczekać do 100 spinów. Jeśli po 100 spinach przewaga była 30 do 70 wg autora pracy kolory zaczną pomału wracać do wyrównania, najczęściej przy 100 następnych spinach, maks przy 400. Jest to moment do wykorzystania przez gracza. Ale oczywiście ruletka to ruletka, dlatego autor przewidział straty w postaci maks 40% podstawowego bankrolla 1000 dolarów (i nieważne czy miał 1000 dolarów czy 4000... grał do straty maks 400 dolarów grając płaską stawką 1 dolar). Test (nie wiem czy dobrze przetłumaczyłem) został wykonany poprzez wprowadzenie do bazy danych spiny z 4 różnych kasyn po 250 tyś spinów w każdym i wykonaniu symulacji. Zaznaczam, że piszę z pamięci ze swojego tłumaczenia i zrozumienia tematu, także jak ktoś coś więcej o tym wie albo zauważył błąd w moim tłumaczeniu to proszę o poprawienie.
Jasiekk7: milion spinów, ale grając wg opisu wyżej. Chyba, że dla Ciebie przetrwanie miliona spinów oznacza grać milion razy, spin za spinem ???? Dla mnie to oczekiwanie na dogodną sytuację i kiedy nasze założenia są spełnione zaczynamy grać do osiągnięcia zysku. I tak przez milion spinów. Jeśli przy każdej dogodnej dla nas sytuacji przez ten milion spinów zaczynamy grać a suma wygranych jest większa niż przegranych to system przeżył złotego graala. Mam wątpliwości co do tych 250 tyś (jednak to nie milion) ale z drugiej strony to aż 250 tyś i to w 4 kasynach ????
EDIT: JESZCZE JEDNO! WAŻNE! Wg autora przykładowo po 1000 spinach statystyka jest np 47-53. Po 2000 jest np 45-55. po 10 000 jest około 49-51. Itd. Ale np pomiędzy 9000 a 10 000 odchył może spaść do takiego samego poziomu jak pomiędzy 1000 a 2000 (czyli dobra opcja 30 do 70 aby grać). Co jest dla mnie dziwne. Sam nie wiem czy miał na myśli podliczenie tylko tego tysiąca czy też statystykę od momentu ostatniego wyrównania. Przykładowo przy 8768 spinie było równiutko 50 na 50 i od tego momentu zaczynał liczyć odchył czy też zaczynał liczyć od momentu kiedy padł równiutko 9000 spin. Wydaje mi się, że chodzi o to pierwsze, ale pewny nie jestem.