Witam!
Na szybko zakładam temat bo już dziś rozpoczynają się Mistrzostwa Europy do lat 21.
Za nami emocje związane z Mistrzostwami Świata do lat 20 gdzie to
Urugwaj okazał się najlepszą drużyna globu!
Turniej rozgrywany w
Gruzji i Rumunii
Belgia -
Holandia 0:0
Mnóstwo okazji 0 bramek.
Turniej rozpoczynamy z wysokiego C! Przed nami na papierze bardzo ciekawe spotkanie. Obie drużyny na ten turniej zabrały kilku już świetnych zawodników (z tego co widzę po kadrach na te ME na oficjalnej stronie uefa).
Belgia zabrała m. in.
L. Openda - wyróżniający się zawodnik RC Lens, atakujący strzelec 21 bramek w tym sezonie!
Ch. De Keteleare zawodnik AC Milan za którego zapłacił aż 30 mln, ten sezon jednak dla piłkarza nie był zbyt udany zaledwie 1 asysta jednak na pewno jest to spory talent. Na pewno trzeba jeszcze wspomnieć o takich zawodnikach jak
E. Matazo, L. Ramazani czy
A. Vranckx - jednak ten piłkarz rozegrał wczoraj mecz w dorosłej kadrze Belgii więc nie wiem czy On dopiero nie przyjedzie na ten turniej i zagra w kolejnych spotkaniach...?
.
Na papierze przód Belgii wygląda bardzo dobrze nieco gorzej jest z tyłu chociaż
Belgia kwalifikacje zakończyła jedynie z
2 straconymi golami! Jednak już po tym kwalifikacjach
Belgia rozegrała 5 meczów towarzyskich i w nich straciła już aż
6 bramek.
Holandia również może pochwalić się na tym turnieju dobrymi piłkarzami gdzie na wyróżnienie na pewno zasługują
B. Bobbey z Ajaxu strzelec 13 bramek w tym sezonie,
C. Summerville z Leeds, który rozegrał w tym sezonie 28 meczów i strzelił 4 gole + 2 asysty. Może nie wygląda to w statystykach jakoś wybitnie ale jest to dopiero 21 latek i myślę, że z roku na rok będzie wyglądać to zdecydowanie lepiej bo papiery na granie na pewno ma.
R. Gravenberch piłkarz Bayernu, na pewno po wybitnym sezonie w Ajaxie myślał, że wkład w grę w Bayernie będzie miał dużo większy niestety dla niego tak nie było ale na pewno jest to piłkarz, który będzie ważnym ogniwem na tym turnieju. Po za nimi należy jeszcze wspomnieć chociażby o
J. Zirkzee, Q. Timber. Tak jak w ekipie Belgii przód wygląda świetnie.
W eliminacjach strzelili aż 32 bramki!
Liczę w tym meczu na bramki, obie drużyny spotkały się ze sobą w meczu towarzyskim w poprzednim roku gdzie wynik padł 2:1 dla Holandii.
obie strzelą 1,65
powyżej 2,5 1,77
Gruzja -
Portugalia 2:0
Gospodarze trafili do grupy chyba najgorzej jak tylko mogli właśnie z Portugalią, Belgią i Holandią.
Dla nich każdy punkt będzie w tej grupie sukcesem.
Niby w kadrze widnieje nazwisko
G. Mamardashvili ale grał on wczoraj w meczu ze Szkocją więc jakoś nie chce mi się wierzyć aby dziś zagrał. Jest Pomocnik Lecha Poznań
G. Tsitaishvili. Reszty zawodników jakoś nie kojarzę.
Portugalia zawsze kojarzyła się kapitalnie wyszkoloną młodzieżą jednak gdzieś wyników brakuje. Ich grupa jest bardzo trudna i już któraś mocna drużyna nie wyjdzie z fazy grupowej dlatego dla nich bardzo ważne będzie to 1 spotkanie z gospodarzami ale również i najsłabszą drużyną w grupie.
N. Tavares obrońca Marsylii, który na boku potrafi szarżować i na pewno będzie to mocny punkt tej drużyny.
A. Almeida pomocnik Valencii.
J. Neves pomocnik Benfiki - W Portugalii uważają go już za świetnego zawodnika a w przyszłości za gwiazdę przez duże G, wychwalany - nie miałem przyjemności oglądać tego zawodnika ale mówią, że środek pola jest Jego a ma zaledwie 18 lat. Jest również kolejny gracz Lecha Poznań
A. Sousa. Do gwiazd tego zespołu należy jeszcze zaliczyć
Vitinha z Marsylii oraz
P. Neto z Wolverhampton.
No składa nam się naprawdę świetny skład.
Dla mnie osobiście wydają się być faworytem tej grupy, może nie jakoś zdecydowanie ale widać u nich tę równowagę i to może przynieść skutek - pamiętajmy jednak, że są to piłkarze jeszcze młodzi.
Portugalia 1,40
Portugalia + powyżej 2,5 1,95
Ukraina - Chorwacja
2:0
Tego meczu nie zatypuję jednak kilka słów napiszę.
Tak osobiście troszkę dziwi mnie fakt, że wielu zawodników jest w kadrze nie tylko mówię o tym meczu jednak o większości a wczoraj grało w dorosłej reprezentacji albo grało albo siedziało na ławce i jest wielką niewiadomą czy zagrają w tych 1 kolejkach.
M. Mudryk gwiazda Ukrainy dla mnie przepłacona przez Chelsea no ale nie moja sprawa w poniedziałek nie grał ale na ławce przesiedział mecz Ukrainy.
A. Trubin bramkarz, który grał w poniedziałek.
V. Vanat zagrał 60 minut.
Ogólnie poszedł bym w stronę Ukrainy no ale właśnie zastanawia mnie skład dlatego odpuszczam.
Chyba, że przed meczem okaże się, że piłkarze wystąpią od 1 minuty ale wątpię.
Rumunia -
Hiszpania 0:3
Ostatnim meczem w dniu dzisiejszym są drudzy gospodarze Rumunia podejmie Hiszpanię,
Hiszpania jak to
Hiszpania zawsze są w gronie faworytów do wygrania całego turnieju.
Teraz jest podobnie ale chyba nie postawił bym na ich zwycięstwo całego Euro.
Co prawda mają sporo świetnych zawodników jak np.
G. Veiga, O. Sancet, H. Guillamon, A. Baena można by tak wymienić jeszcze kilku ale według mnie nie mają jakoś super gwiazdy. Jest to mocny zespół na pewno ale czy są tutaj indywidualności? Może ten
Veiga z Celty.
Na pewno są faworytem tego meczu i to nie podlega żadnej dyskusji jednak kurs na nich jest strasznie niski, można oczywiście do AKO dorzucić powinni wygrać.
Hiszpania 1,35
Trzeba tę 1 kolejkę na spokojnie obejrzeć i samemu wysunąć jakieś wnioski.