Islandia - Węgry
Kto zdobędzie więcej bramek? Omar Ingi Magnusson vs Bence Banhidi
Bence Banhidi @ 2.90
czerwona kartka niestety
Over 6.5 kar 2-minutowych @ 1.50
STS
Nie będę powielał typu na
Niemcy, bo właśnie to ich zwycięstwo chodziło mi po głowie, tak jak pisałem w typach długoterminowych, widzę ich wysoko w turnieju z szansą na wygranie grupy, chociaż w tym przypadku do wygrania jej wystarczy im tylko remis. Węgry nie powiem też wyglądają dzisiaj kusząco, ale myślę, że ktoś dzisiaj utopi i moim zdaniem mogą być to Węgrzy. Przeglądając kursy trafiłem na dość ryzykowny kurs, który jednak w tym momencie ma dla mnie spore szanse powodzenia, a więc pojedynek bramkowy gwiazdy Islandii Omara Ingi Magnussona i gwiazdy Bence Banhidiego, sporym faworytem według STS jest Omar, jednak Bence gra lepszy turniej i według mnie warto tu go pograć.
Strona EHF Euro daje nam opcje porównania dwóch zawodników, skorzystam z tej opcji i przedstawię tu poniższe porównanie obu zawodników.
Dla typu najważniejsze będą oczywiście dwie statystyki, ta średnia zdobywanych bramek i skuteczność rzutów, no i mamy tutaj sporą przewagę po stronie Banhidiego, który w pierwszym spotkaniu przeciwko Czarnogórze zdobył 6 bramek w 8 rzutach, zaś w drugim meczu z Serbami zdobył 9 bramek, nie myląc się ani razu. Wysoka forma tego zawodnika, ostoja w ofensywie, pomagają też Lekai i Mathe, jednak to Banhidi jest bezkonkurencyjny w drużynie, a nawet nie wykonuje rzutów karnych, które wykonuje Lekai, choć idzie mu to średnio, to i tak zastępowali go do tej pory Mathe i Rosta.
Magnusson to bardzo wartościowy zawodnik, który przed startem mistrzostw był w czołówkach bukmacherów do wygrania MVP, ja mu aż takich szans nie dawałem i jak na razie nie prezentuje się zbyt dobrze, a i jest szansa, że dzisiaj
Islandia może pożegnać się z mistrzostwami. Omar przeciwko Serbii zdobył raptem 2 bramki, na 6 wykonanych rzutów, przestrzeliwując na dodatek 2 rzuty karne, z Czarnogórą było już lepiej, 7 bramek na 9 rzutów, ale i rzuty karne siedziały, bo zdobył z tego aspektu gry 3 bramki ze 100% skutecznością.
Forma po stronie Banhidiego, jeśli Węgry mają tu ograć Islandię, to potrzebna im jego dobra gra, a przede wszystkim bramki. Magnusson personalnie jest lepszym graczem od Banhidiego, ale w swoim zespole ma większe wsparcie w ofensywie i jak mu nie idzie, to prym bierze inny zawodnik, Bence do tej pory takiej pomocy nie miał, a i nie potrzebował, więc nawet jak zaliczy kilka pudeł, to jestem pewien, że dalej będzie oddawał rzuty. Za duża ta przepaść kursowa moim zdaniem.
Dorzucam też over kar, niska linia, jak i niski kurs, nie szukam już innych linii u innych buków, bo może da się znaleźć coś ciekawszego, w każdym razie Węgrzy często są karani, z Czarnogórą 7 razy, z Serbią 4 razy,
Islandia nie tak często, bo 1 kara z Serbią i 4 kary z Czarnogórą, ale dzisiaj stawka spotkania jest bardzo wysoka i nikt tu odpuszczać nie będzie. W ciągu ostatnich 2 lata obie drużyny spotkały się dwa razy, rok temu na Mistrzostwach Świata, dwa lata temu na Mistrzostwach Europy, rok temu mieliśmy w tym meczu 8 kar, dwa lata temu 12 kar, jak dla mnie do gry nawet wyższa linia, jakby ktoś znalazł.