Czekam aż u buków się pojawią zakłady win grupy.
Faworytem w naszej grupie będą Szwedzi na co wskazują kursy kto wygra całe MŚ.
Jak dla mnie Polacy wyjdą z grupy na 1wszym miejscu. Później zobaczymy na kogo Nasi trafią i ocenimy dalsze szanse ????
Może w jakiś bukach wystawili zakłady na win grupy i spotkania ? ????
Trafią na zespoły z grupy D, czyli najprawdopodobniej Serbię (ew. Rumunię), Danię i Chorwację.
Moim zdaniem losowanie bardzo dobre. Mamy bardzo dobrą grupę w fazie eliminacyjnej. Słowacja bywa groźna, ale myślę, że to nie jest jeszcze ekipa, która może zagrozić najlepszym. Groźna bywa ekipa Korei, która na IO w Pekinie z tego co pamiętam z dalszej fazy wyrzuciła Niemców, wygrała też z Danią. Na pewno jednak nie są już tak mocni, bowiem doszło tam do wymiany pokoleniowej i na efekty w postaci niezłych wyników będą musieli poczekać. Ekipa
Chile to dla mnie wielka niewiadoma, nie wiem jak oni grają, nie wiem co potrafią. Argentyńczycy natomiast to bardzo średnia ekipa o siermiężnym stylu gry, i myślę, że wraz z
Chile i Słowacją skupią się na walce o 4 miejsce. Szwedzi to gospodarz, Szwedzi to europejscy mocarze, ale z przełomu wieków, a nie obecnie. Są gospodarzem, to jest chyba ich jedyny argument. My jednak lubimy grać z gospodarzami imprez, i bilans przeciwko tym ekipom w ostatnich latach mamy w sumie niezły: 2-1-2. Na pewno dużą uwagę trzeba skupić na graczach Kiel: Anderssonie i Ahlmie (chociaż sam nie wiem, czy zagrają - ostatnio trapieni byli kontuzjami). Bramka ekipy szwedzkiej jest nieźle obsadzona - Dan Beutler oraz Per Sandstrom. Inne gwiazdy tej ekipy to Oscar Carlen, Jonas Kallmann, Magnus Jernemyr i Dalibor Doder.
W dalszej fazie tak jak pisałem na początku trafimy na ekipę Serbii. To niezła drużyna z jedną wielką gwiazdą- Momirem Iliciem. Ale obok gracza Kiel mają wielu bardzo dobrych, liczących się w Europie zawodników. Rastko Stojkovic, Marko Vujin czy Momir Rnic na pewno mówią wiele kibicom handballu.
Duńczycy to ekipa, z którą lubimy grać. 2 piękne zwycięstwa na Mundialu w Chorwacji, pamiętna wygrana w Niemczech i sromotna porażka w Norwegii przed trzema lat. Wydawało się, że karierę w reprezentacji zakończy Lars Christiansen, ale wszystko wskazuje na to, że zagra w Szwecji. Bo Spellerberg, Lasse Bossen, Mikkel Hansen i przede wszystkim Jesper Noddesbo oraz Hans Lindberg są wyróżniającymi się postaciami w ekipie Ulrika Wilberka.
Chorwacja to zespół, którego nie trzeba przedstawiać. Moim zdaniem jedynym mankamentem tej drużyny jest trener. Slavko Goluza po tym jak zastąpił Lino Cervara jest krytykowany w Chorwacji za słabą grę Balicia i spółki. Trzeba zwrócić uwagę na Balicia, Duvnjaka, Kopijara, Strleka, Cupicia, Alilovicia, Voriego, Bunticia, Lackovicia, Gojuna. Tak naprawdę to zespół kompletny, ale liczę, że w starciu z tą ekipą będziemy już pewni awansu do półfinału, choć może się tak zdarzyć, że starcie to odbędzie się w 2. Kolejce II Fazy Grupowej, a wtedy walczyć z Chorwatami będziemy musieli po prostu na noże.
Druga część drabinki moim zdaniem jest nieco silniejsza od tej, w której jesteśmy. W Grupie A dojdzie do wielkich meczów -
Francja-
Hiszpania,
Niemcy-
Hiszpania,
Francja-
Niemcy. I tym razem Francuzi będą musieli się sprężyć już w I Fazie Grupowej, a nie tak jak ma to zwykle miejsce, dawać fory swoim rywalom w pierwszych meczach turnieju.
Grupa B to przede wszystkim
Norwegia i
Islandia. Groźni będą Węgrzy. Jednakowoż, dla żadnej z tych nie widzę większych szans na awans do półfinałów.
Faworytem z pewnością jest
Francja, w dalszej kolejności stawiałbym Szwecję i na równi Chorwację , Polskę i Hiszpanię.
Reprezentacja Polski ma duże problemy jeśli chodzi o prawą stronę. Marcin Lijewski jest w rewelacyjnej formie, i to dla mnie jedyny zawodnik, który nie zawiedzie. Bardzo liczę na wyleczenie się Krzyśka Lijewskiego, a jeśli nie to na prawym rozegraniu chciałbym aby występowali Jurkiewicz i Tkaczyk, którzy potrafią to robić. Niestety, ale Jurasik w kadrze nigdy nie zagrał dobrego meczu na połówce. Prawe skrzydło to mam nadzieję zestawienie Jurasika z Miszką, ale nie ma na to szans. Niestety, przy mało optymistycznym wariancie Jurasik pojedzie do Szwecji jako rozgrywający, a na skrzydle zagrają Kuchczyński z Orzechowskim. Jeszcze gorszy wariant zakłada wyjazd Mateusza Zaremby na rozegraniu.
Moim zdaniem tak powinien wyglądać skład naszej ekipy:
Bramka: Szmal, Wyszomirski
Lewe skrzydło: Tłuczyński, Tomczak
Lewe rozegranie: Bielecki, Jurecki,
Tkaczyk
Środek rozegrania: Jaszka, Rosiński,
Tkaczyk
Prawe rozegranie: Lijewski, Jurkiewicz,
Tkaczyk
Prawe skrzydło: Jurasik, Kuchczyński
Koło: Jurecki, Siódmiak, Grabarczyk
Tkaczyk jest zawodnikiem uniwersalnym, i może wystąpić na wszystkich pozycjach rozegrania, choć najlepiej byłoby gdyby grał na środku. Wobec kontuzji Krzyśka liczę jednak na to, że Wenta pójdzie po rozum do głowy i przestawi Młodego na prawą połówkę, bo wyjazd Zaremby będzie porażką. Jednak liczę na to, że będący w znakomitej formie Marcin Lijewski nie będzie potrzebował zmian w ważnych meczach.
Chciałbym, aby reprezentacja przywiozła medal z tego turnieju, ale będzie to trudne zadanie. Jedno jest pewne - emocje gwarantowane.
Transmisję z Mundialu przeprowadzi TVP, a mecze Polaków komentował będzie Dariusz Szpakowski.
Niestety mylisz sie pdf.
Polska jest slabsza anizeli chociazby na ostatnich ME czy MŚ. Jezeli zajma miejsce w pierwszej trojce to bedzie dla mnie naprawde spore zaskoczenie. Na podstawie obserwacji (interesuje sie pilka reczna) poza zasiegiem sa Francuzi i Chorwaci, rowniez lepiej prezentuja sie Dunczycy,
Niemcy i Szwedzi, oczywiscie Hiszpanie tez sporo namieszaja. Dla mnie
Polska zajmie miejsce gdzies w granicach 5-8.
W którym aspekcie handballowego rzemiosła Twoim zdaniem jesteśmy słabsi niż poprzednio? Moim zdaniem ogroooomnąąą wartością dodatnią dla nas jest powrót Grześka Tkaczyka, doświadczenie zbiera Piotrek Wyszomirski, w barwach Vive wiele meczów o stawkę (mecze w Lubece niekoniecznie były meczami dużego kalibru) rozegrał Michał Jurecki, w kapitalnej formie jest Marcin Lijewski, po okropnej kontuzji moim zdaniem rewelacyjnie w Bundeslidze i rozgrywkach
LM radzi sobie Karol. Na wyjazd na MŚ ma szanse Tomczak, którego gra bardzo mi się podoba. W niezłej formie jest Sławek Szmal, który w barwach Lwów rozegrał wiele ważnych spotkań, w których nie zawiódł.
Duńczycy lepiej się prezentują? Moim zdaniem po raz kolejny ta ekipa zawiedzie, presja w tym kraju jest bardzo duża. Christiansen i Hvidt nie są już tymi samymi zawodnikami co 3-4 lata temu co widać było już na poprzednim turnieju.
Niemcy prezentują się lepiej? Oczywiśćie, wygrali z nami w sparingu gdy graliśmy w składzie z Wyszomirskim, Tomczakiem czy Orzechowskim.
Hiszpania oczywiśćie namiesza? Być może, ale pamiętaj, że z nimi, Niemcami i Francuzami zagramy dopiero w fazie półfinałowej.
Szwedzi i my to moim zdaniem jeden poziom, chyba nawet przesadziłem trochę z tym umieszczeniem ich na drugim miejscu jeśli chodzi o faworytów. W meczu
Polska-
Szwecja zadecyduje "
dyspozycja dnia".