>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich 2016- Bad Mittendorf [14-17 stycznia]

Status
Zamknięty.
hristo 585

hristo

Użytkownik
Co się stało z Kasai podczas kwalifikacji? Wiecie jak skoczył?
Nie skakał, nie musiał....jak to zwykle on odpoczywał;-)
Na mamutach są bardzo duże przeciążenia, więc skacze tylko wtedy kiedy naprawde musi ;-)

P 276

pwlib

Użytkownik
Dzięki
Freund 1-3 2.10 b365

Niemiec według mnie będzie bił się z Prevcem o zwycięstwo a zakład wchodzi gdy będzie 3. Pomijam Prevca, ale proszę wskazać dwóch zawodników, którzy mają tak stabilną formę aby przeskoczyć Freunda. Ja widzę jedynie Krafta. Świetny w kwalifikacjach Fannemel? Jest chimeryczny podobnie jak inni dwaj Norwegowie: Tande i Forfang. Najpewniejszy z nich Gangnes to nie jest lotnik, podobnie jak Hayboeck. Kranjec, Tepes....lotnicy, ale w nie najlepszej formie. Kto jeszcze? Kasai? Amman? Koudelka? Sorry, ale wydaje mi się, że to nie jest ten poziom co Niemca.
Za Freundem przemawia fakt, że przez sędziów niesłusznie jest wysoko oceniany. Tu będzie jeszcze zyskiwał.
Za drobne spróbuję podium któregoś z Norwegów po wysokich kursach:
Forfang 5.00 b365
Tande 11.00(!) b365
I bez analizy:
Tepes- kranjec 1 1,8
Vincent Descombes Sevoie- Fettner 1,72
Forfang- Gangnes 1,62
ako ok. 5

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Za Freundem przemawia fakt, że przez sędziów niesłusznie jest wysoko oceniany.
W Mistrzostwach Światach w lotach, nie ma to większego znaczenia. Tutaj są tak duże odległości, że noty to bardzo mały szczegół. Zwłaszcza gdy będą latać daleko, wtedy wysokich not nie będzie miał nikt. Bo po prostu nie da się lecieć ponad 230 metrów i lądować z telemarkiem. - Chociaż oczywiście Severin na podium ma szanse.
Jurij Tepes bez względu na to w jakiej jest formie, zawsze podczas lotów jest groźny. Wielokrotnie wygrywał, wielokrotnie był na podium podczas takich zawodów. W Taupliz rok temu zajął pierwsze i trzecie miejsce. Dwa lata temu był drugi. Doskonale czuje się na mamutach, ale o tym wie każdy. W dzisiejszych skokach nie pokazał jeszcze wszystkiego, na co go stać. Mam nadzieje że pokaże jutro. Rywala ma takiego, z którym spokojnie może sobie poradzić, zwłaszcza tutaj. Tande to jedna wielka kratka, czyli raz skoczy tak, raz skoczy tak. Oczywiście o Tepesu można by było mówić to samo, ale nie podczas Mistrzostw Świata w lotach. Tutaj każdy oczekuje od Jurija solidnych, równych skoków, i takie według mnie będą. Tande dzisiaj skakał dobrze 198, 202 czy 211 to dobre skoki. Ale jeśli kogoś w tej parze stać na 220 i więcej, to jest nim Tepes. Który według mnie będzie walczył o podium. Jeśli odjąć Petera Prevca i Severina Freunda to jest chyba obok Stefana Krafta głównym faworytem do medalu.
Jurij Tepes - Daniel Andre Tande 1 @ 1.80 [STS] 9-18 ✅
Wystawianie 1.20 na Freitaga w tej parze jest dla mnie zaskoczeniem. Zarówno jeden jak i drugi nie są lotnikami, i to wie każdy kto interesuje się tym sportem. Miejsca 15-25 to moja prognoza dla jednego i drugiego na piątkowe i sobotnie zawody. Forma jednego i drugiego, jest również na podobnym poziomie. Bukmacherzy sugerują się prawdopodobnie dzisiejszymi skokami. Rysiek trzykrotnie był lepszy, w treningach o jakieś 4-5 metrów. W kwalifikacjach Wellinger dostał dwukrotnie podmuch z boku, to jasne, on z takimi podmuchami sobie nie radzi, i tym razem ponownie sobie nie poradził. Jednakże nie dzieli tych dwóch Panów taka przepaść, by wystawiać taki kurs. Richard Freitag jest faworytem, ale nie tak znacznym jak sugerują to kursy, w mojej opinii. Lekko próbuje.
Richard Freitag - Andreas Wellinger 2 @ 3.60 [Milenium] 8-14 ⛔
Nie wiem kto wpadł na pomysł utworzenie takiej pary. Przecież to jest dwóch skoczków o innym potencjale. Jeden to urodzony lotnik, który można powiedzieć tylko na mamutach istnieje. A drugi, to solidny zawodnik, czołówka Pucharu Świata, ale podczas lotów nie mający szans na nic więcej jak walka w środku stawki. Na temat Freitaga pisałem powyżej, więc kto jest zainteresowany, odsyłam do analizy. Robert Kranjec 13-krotnie stawał na podium podczas konkursów na mamucie. Złoty medalista z Vikersund z 2012 roku, 5 krotny zwycięzca konkursów na mamucie, w tym dwukrotnie w Tauplitz. Naprawdę kosmiczne osiągnięcia jeśli chodzi o loty narciarskie. W dzisiejszych skokach potwierdził że doskonale się tu czuje 218, 220 i 207. Więc gdzie logika bukmachera?
Robert Kranjec - Richard Freitag 1 @ 1.70 [STS] 10-8 ⛔
Milenium widzę też wymyśla pary z kosmosu. O Simonie pisałem, więc standardowo cytuje. Oczywiście tym pierwszym jest Simon Ammann. Mistrz Świata w lotach z 2010 roku. Na podium podczas lotów znajdował się 14-krotnie, w tym trzy razy w Tauplitz. Rekordowy skok Amman oddał natomiast w Vikersund, lecąc na odległość 238 metrów. Simon ma przewagę nad nim, potrafi odlecieć, ma predyspozycje do dalekich lotów. Jedynego czego się obawiam to - lądowanie, a dokładnie upadku. Boje się że nogi Szwajcara mogą nie wytrzymać, i skończy się upadkiem przy któryś z czterech skoków. Ale mimo wszystko ufam Simonowi, bo już nie raz w tym sezonie udowodnił że daleko lecieć potrafi, noty na tak wielkich obiektach nie mają aż takiego znaczenia. O Wellingerze natomiast pisałem powyżej. Niemiec nie ma szans na dolatywanie tam gdzie Simon. Nie wyobrażam sobie Wellingera który leci 215 metrów, choćby dlatego że jego rekord wynosi ledwie 206 metrów. Skąd ten pomysł na tą parę, skoro tutaj po czterech skokach to może być kolosalna przewaga Simona? Nie wiem. Dla porównania kurs u konkurencji 1.40 tutaj 1.70 co uważam za typ i kurs doskonały i naprawdę godny gry. Bo faworyt jest jeden.

Simon Amman - Andreas Wellinger 1 @ 1.70 [Milenium] 16-14 ⛔

Trochę się wahałem czy ruszać tą parę, stwierdziłem jednak że widzę value. Jeden i drugi na podobnym poziomie, o czym wspominałem podczas Turnieju Czterech Skoczni. Myślałem że Leyhe na swojej skoczni w Willingen będzie skakał podobnie jak na początku turnieju, tymczasem skakał słabo, w porównaniu do Wanka który wygrał kwalifikacje i zajął 14 miejsce w konkursie. Jeden i drugi o lataniu nie mają zbyt wielkiego pojęcia na mamutach. Prawda jest taka, że zależy jak zawieje. Para jak dla mnie z lekkim wskazaniem na Wanka który nie spieprzy tak skoku przy złych warunkach, jak zrobił to Stefan w kwalifikacjach, gdzie skoczył aż 137 metrów.
Stephan Leyhe - Andreas Wank 2 @ 2.25 [STS] 19-28 ⛔
Wellinger na pewno jest skoczkiem lepszym, o większym potencjale, co choćby pokazuje klasyfikacja Pucharu Świat. Ale jeśli jednak chodzi o loty, to uważam że to podobny poziom. Jeden i drugi powinien dzisiaj skakać po 185-200 metrów. Poppinger dwukrotnie był wczoraj lepszy, i w kwalifikacjach gdzie zajał 7 miejsce i w drugim treningu. W pierwszym treningu byli blisko siebie, dzieliło ich 3 pkt. Według mnie to para 50/50 ze wskazaniem na Poppingera który skakał równo i co ważne dalej od Andiego. Próbuje większego kursu jak to zwykle robie.

Manuel Poppinger - Andreas Wellinger 1 @ 2.35 [Expekt] 17-14 ⛔

pezio 33,1K

pezio

Użytkownik
Milenium (kto lepszy po 1 dniu)
Forfang v Hayboeck 1 @1,48 ✅ 415,0 - 338,3
Norwedzy wiadomo, lotnicy. Hayboeck na mamutach radzi sobie przeciętnie. Wczoraj trzykrotnie lepszy Forfang, w kwalach z niższego najazdu o 2 belki, w gorszych warunkach tylko o 1,5m bliżej i gdyby próba była oceniana byłby zdecydowanie przed Austriakiem. Michael skacze poprawnie, ale na mamutach pewnego progu nie przeskoczy. Johanna z kolei stać na daleeekie latanie, powinien być po 1 dniu spokojnie wyżej.
Kraft v Fannemel 1 @1,8 ✅ 415,6 - 397,6
Po kwalach kursy na Norwega poleciały. Niby nie ma się co dziwić, jednak miał sporo szczęścia, trafił na najlepsze warunki z całej stawki (oczywiście lot genialny). Co ciekawe, gdyby próba Krafta była oceniana byłby wyżej sklasyfikowany niż Anders, zakładając, że otrzymaliby podobne noty za styl (Fannemel miał 51,5pkt więc Stefan mógłby nawet nadrobić). W treningach także lepszy Austriak, w pierwszym tylko o 0,1 pkt, w drugim już o blisko 13 pkt. Bardziej przekonuje mnie Kraft. Fannemel - mimo, że lotnikiem jest wybitnym - przy wietrze z tyłu może mieć problemy.
STS

Kranjec v Koudelka 1 @1,5 (1 seria)
✅ 174,5 - 152,3
Łoooo, z ciekawości przeglądam oferty innych ziemniaków w poszukiwaniu pary z Romanem a tu taka perełka ???? Koudi na mamutach nie czuję się dobrze. Wczoraj w treningach fatalnie, w kwalach mega fart, został przytrzymany na belce i dostał podmuch w trakcie lotu a i tak nie doleciał do punktu K. Robi Kranjec w treningach lepszy o 25 pkt w pierwszym, 53,9 pkt w drugim. W kwalifikacjach lepsza nota o 3,5 pkt ale kompletnie odpuścił lądowanie przez co stracił 3-4 pkt, nie wspominając już, że gdyby skakał przy tym wietrze co Czech, z 22 belki sieknął by pewnie z 220-225 m lekko. Wiadomo, że to skoki, w dodatku na mamucie, czasami decyduje jakiś podmuch, złe wyjście z progu i bula ale Kranjec jest na tyle doświadczonym lotnikiem, w dodatku warunki mają być dziś wyrównane, że po tym kursie i w tych okolicznościach ten typ oceniam jako 10/10.

Otrzymane punkty reputacji: +8
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Popieram również typ na Klimka z Kubackim co zostało juz wyżej podawane, ale ja póki co uderzyłem w takiego tripla.

MŚ w lotach - Bad Mittendorf, piątek i sobota 13:00
(242) Fannemel - Kranjec 1 @ 1,37✅7-10
(268) Ammann - Wellinger 1 @ 1,70⛔16-14
(263) Kasai - Freitag 1 @ 1,60✅5-8
AKO @ 3,28 milenium

Fannemel i Kranjec wiadomo dwaj lotnicy, ale Fannemel jest w znacznie lepszej formie i u szczytu kariery. Kranjec nie skacze pewnie, ba wystarczy sobie przypomnieć jego formę w marcu na Velikance w Planicy gdzie raptem 13 i 11 msc zajął. Cztery równe dalekie skoki Kranjca? Nie wierzę w to. Fannemel za to pewnie odpali ze dwie petardy ponad 220m.

Ammann to lotnik, zestawienie go w parze z Wellingerem to niezły prezent jak dla mnie. Tutaj noty za styl i kiepskie lądowanie aż tak decydujące nie będą. Ammann kilkanaście razy zajmował miejsce na podium w lotach, Wellinger ma rekord życiowy raptem 206m, jego styl skakania nie będzie sprzyjał lotom po prostu, do tego Wellinger jest chimeryczny strasznie.

Kasai lotnik podobnie jak Fannemel i Ammann, Kasai to duża regularność i klasa sama w sobie, te 205-210m będzie spokojnie osiągał.
Freitag wiele razy był przeze mnie opisywany już, skacze nierówno, ale też do ścisłej czołówki się nie zalicza. Freitaga stać gdzieś tak na miejsca 10-15 w MŚ lotach wg mnie. Kasai powalczy o top6.

Pamiętajcie, że kupon rozstrzygają 4 serie skoków (Dwie w piątek i dwie w sobotę!)

daminho 278

daminho

Użytkownik
MŚ w lotach - Tauplitz/Bad Mitterndorf - 1 dzień
Zakłady tylko na dzisiejszy konkurs.
Forfang vs Tande 1 @ 1.60 ✅ 4-14
Kraft vs Gangnes 1 @ 1.50 ⛔ 3-1
Freund vs Hayboeck 1 @ 1.28 ✅ 7-16
Ako: 2,70 eFortuna
⛔⛔⛔
A sam pisałem w poprzednim poście, że Gangnes szybko ogarnia temat i uczy się błyskawicznie, kolejny raz pokazał klasę plus dobre warunki:?
Forfang bardziej ustabilizowany zawodnik, ostatnio w wyżej formie od Tande, który ostatnimi czasy zaliczył kilka solidnych wpadek. Forfang zdecydowanie częściej potrafi dobre skoki treningowe przenosić na dalekie skoki w konkursie.
Wczoraj na obu treningach w miarę porównywalnych warunkach wyżej od Daniela Andre Tande. W kwalfikacjach Tande wykorzystał dobre warunki i odleciał, ale Forfang oddał kolejny solidny skok. Jeśli odbędą się 2 serie konkursowe to mistrz świata juniorów powinien być wyżej od swojego kolegi z reprezentacji.
Kraft wczorajszym dniem potwierdził bardzo dobrą dyspozycję, śmiało takimi skokami może wywalczyć medal, wczoraj nie miał szczęścia do warunków, 3 skoki i wszystkie z wiatrem w plecy, ale skoki bardzo solidne w pobliżu 210m. Kraft bardzo fajnie odnalazł się na lotach i potrafi latać bardzo daleko.
Skocznia jak najbardziej mu pasuje. To co Stefan pokazał wczoraj powinno wystarczyć na Gangnesa, który jak pisałem wcześniej na mamutach za wiele nie skakał wczoraj nie poradził sobie przy bardzo trudnych warunkach i spadł na 140m. W I treningu minimalnie wygrał z Kraftem za to w 2 locie Kraft dołożył mu zdecydowanie. Myślę, że ta skocznia, wczorajsza dyspozycja pozwoli Kraftowi po 1 dniu uplasować się wyżej od Kennetha.
Wątek Freunda i Hayboecka był tu kilka razy poruszany, jeśli nie będzie jakieś mega wielkiej loterii, to umiejętności Severina a Michaela zdecydują o kilkunastu punktowej przeadze na korzyść zawodnia niemieckiego.

hristo 585

hristo

Użytkownik
poloneza czas zacząć, to i ja się pochwalę co pograłem:
STS - zakłady na 1 serię
MURAŃKA - KUBACKI 1 1,75
POPPINGER - DESCOMBES S.V. 2 2,25
FORFANG - GANGNES 1 1,6
AMMANN - KOUDELKA 1 1,57
TANDE - TEPES 2 1,8
AKO: 17,80 !!! ;-) gdyby był to kupon na całe mistrzostwa byłbym spokojny bo straty minimalne i spokojnie do odrobienia
milenium całe mistrzostwa:
AMMANN - WELLINGER 1 1,7
KASAI - FREITAG 1 1,6
KRAFT - GANGNES 1 1,4
AKO: 3,8
Szkoda odwołania 4 serii, różnice minimalne

AMMANN - WELLINGER 1 1,7
KASAI - FREITAG 1 1,6
FANNEMEL - GANGNES 1 1,48
POPPINGER - DESCOMBES S.V. 2 1,91
AKO:7,68
STS dał najlepszą ofertę na 1 serię, na kilku pozycjach udało się uzbierać świetne ako, a drogą eliminacji już nie potrafiłem nic więcej usunąć;-) Wiadomo, jeden skok, ale mimo, iż ako wysokie wiążę z nim duże nadzieje.
Dwóch Polaków, stawiam przeciwko Dawidowi, lotnikiem nie jest i nie był, parę pkt więcej w kwalach nie ma tu znaczenia. Tą parę już wczoraj opisywałem, przy równych warunkach liczę na dużą przewagę Klimka.
Nie jestem takim huraoptymistą co do Francuza jak niektórzy tu pisali, ale nie spodziewałem się, że zestawią go z Poppingerem, taka para zmienia punkt widzenia na Vincenta;-). Dobry skok Austriaka w kwalach i już go przeceniają, wiem, że on potrafi odpalić, ale obecna forma nie pozostawia złudzeń. Nie zdziwię się jak nie wejdzie do 30tki, gdyby coś poszło nie tak mam go również w parze na całe mistrzostwa co pograłem w milenium.
Ammann będzie wysoko, noty aż tak nie będą się liczyły, Koudi nie jest lotnikiem. Szwajcar na pewno pierwszym skokiem zaryzykuje i będzie wyciągał odległość żeby liczyć się końcowej klasyfikacji. Koudi dla mnie bez szans na TOP10.
Przeciwko Gangnesowi gram na wszystkich kuponach, tutaj z Forfangiem...młodszy z Norwegów potrafi latać, jest stabilny i to wystarczy. Pograłem też na całe mistrzostwa przeciwko Gangnesowi w parze z Fannemelem, Kraftem i Freundem;-) Gangnes nie jest lotnikiem, szkoda, że w kwalach już zawalił, liczyłem na 1 serię, ale każdy z wymienionych i tak jest mu w stanie spokojnie odlecieć na kilka-kilkanaście metrów. Gangnes będzie miał problemy załapać się do 10tki na MŚ.
Tande czyli tykająca bomba vs Tepes czyli lotnik...Tepes wczoraj ciut słabiej, ale to dobrze, bo po kursie 1,8 dali mu do pary chimerycznego Norwega. Dla mnie kurs bombowy ;-)
Na całe mistrzostwa kupony oparłem na dwóch parach Ammann- Welinger, Kasai - Freitag, szczegóły opisał RobsonUnited - nie ma co dodawać, wczoraj na prw uznaliśmy, że to dwa najlepsze zakłady na te MŚ i tu mówimy jednym głosem ;p

bartolini1 970

bartolini1

Użytkownik
Amman - Kubacki 1 1,30 ⛔ Szkoda, bo strata niewielka, gdyby się odbyła 2 seria..
Prevc win 1,50 ✅
Kraft - Gangnes 1 2,20 ⛔
AKO : 4,29 Uni ⛔
e : Typy dotyczą ogólnej klasfikacji.
Ja rozumiem, że Kubacki oddał tutaj parę ładnych, dalekich skoków, a Amman otrzymuje oceny za styl takie, jakie otrzymuje, ale zarówno w kwalifikacjach, jak i serii próbnej plasował się przed naszym reprezentantem.
Polak ma nad szwajcarem niecałe 2 punkty przewagi, co nawet na skoczni normalnej jest niewielkim bonusem, nie wspominając już o mamucie. Amman ma na skoczniach mamucich spore doświadczenie, Kubacki niewielkie. W tym sezonie nie będzie już ważniejszej imprezy, nie ma więc mowy o odpuszczaniu - sądzę, że jutro to szwajcar będzie wyżej.

Prevc.. w tym sezonie absolutny dominator.. skacze równo, daleko, ładnie stylowo.
W pierwszej serii wczorajszego konkursu odleciał rywalom, bijąc przy okazji rekord skoczni. W drugiej oddał sporo gorszy skok, co przełożyło się na stratę pozycji lidera, która wynosi jednak niecałe 1,5 punktu. Patrząc przez pryzmat jego formy i powtarzalność skoków sądzę, że przy równych warunkach spokojnie wyprzedzi jutro rywali i pewnie zwycięży. Analogiczna sytuacja jak podczas TCS - stracił na chwilę pozycję lidera (może niekoniecznie czysto sportowo), ale w kolejnych konkursach udowodnił, kto w tym sezonie rządzi w świecie skoków.

Gangnes dziś zaskoczył.. spodziewałem się go jakoś pod koniec pierwszej dziesiątki. Kraft od pierwszego treningu skacze równo i daleko, skandynaw juz niekoniecznie. Wydaje mi się, że swoją regularnością austriak spokjnie jest w stanie zniwelować minimalną przewagę norwega. Kurs zachęcający. ;)
Jeszcze zapytam.. co sądzicie o parze Lanisek - Descombes Sevoive? Kusi mnie 1,75 na słoweńca, ale czy jest tutaj jakiekolwiek value..?

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Na Laniska według mnie nie ma żadnego value. Vincent latać potrafi. Para wyrównana.
Natomiast fajny typ znalazłeś na Simona. Ja przejrzałem oferty bukmacherów i znalazłem jeszcze większy kurs, który przed zawodami uważałbym za perełkę. Mistrz Świata w lotach z 2010 roku. Na podium podczas lotów znajdował się 14-krotnie, w tym trzy razy w Tauplitz. Rekordowy skok Amman oddał natomiast w Vikersund, lecąc na odległość 238 metrów. Simon ma przewagę nad nim, potrafi odlecieć, ma predyspozycje do dalekich lotów. Jedynego czego się obawiam to - lądowanie, a dokładnie upadku. Boje się że nogi Szwajcara mogą nie wytrzymać, i skończy się upadkiem przy któryś z czterech skoków. Ale mimo wszystko ufam Simonowi, bo już nie raz w tym sezonie udowodnił że daleko lecieć potrafi, noty na tak wielkich obiektach nie mają aż takiego znaczenia. Kubacki lotnikiem nigdy nie był, oczywiście wczoraj bardzo fajnie się pokazał. Tylko że w dwóch skokach miał z czego odlecieć, jestem bardzo ciekaw jakby sobie poradził, gdyby na buli była cisza, czy też by poleciał ponad 200 metrów. Ammann to klasa sama w sobie, zwłaszcza podczas lotów. Sam mówi że jego celem na ten sezon to 250 metrów w Planicy/Vikersund. Skoro przed konkursem brałbym taki typ w ciemno, a teraz przewaga Dawida jest tylko nieznaczna, to nawet się nie zastanawiam, tylko próbuje. Simon w podobnych warunkach bd. lepszy.

Simon Amman - Dawid Kubacki 1 @ 1.50 [MarathonBet] 16-15 ⛔

hristo 585

hristo

Użytkownik
taka mała sugestia: jak podajecie typy to piszcie czy dotyczy to całych mistrzostw czy np. tylko 2 dnia zawodów, bo takie typy też są w ofertach buków

cibeles 969

cibeles

Użytkownik
Klasyfikacja końcowa:

Dziś przeciwko Klemesowi

Murańka - Koudelka 2 za 1,80✅
Murańka - Hula 2 za 2,30 ✅

efortuna

Kursy fajne, więc spróbować można w singlach. Klemens ma odpowiednio 4,8 nad Romanem oraz 8,7 metra nad Stefankiem. Wczoraj biorąc pod uwagę odległości to relatywnie Czech skoczył nawet dalej. Biorę pod uwagę przede wszystkim to co siedzi w głowie Klemensa, czyli psycha na poziomie Andrzeja Gołoty. Zarówno Czech jak i Stefanek zdecydowanie bardziej przewidywalni i stabilni więc liczę na ich dwa solidne skoki. Mam przeczucie, że Klemensa na to nie stać. Skaczą obok siebie, nie powinno więc być cyrków z wiatrem. Teoretycznie może się posypać, jakby miała być tylko jedna seria - ale taki już urok skoków i ich obstawiania...

Powodzenia !

Otrzymane punkty reputacji: +4
hristo 585

hristo

Użytkownik
Prevc wygra MŚ 1,6✅
Tapes - Lanisek (całe MŚ) 1 1,43
✅
Ammann - Wellinger (tylko 2 dzień zawodów) 1 1,85
✅
milenium, ako: 4,23
✅✅✅ weekend uratowany :)
Do pogrania też:
Kraft 1-6 1,6
✅ oczywiście chodziło tu o 1-3, o czym z resztą w opisie;-)
Kubacki - Murańka (tylko 2 dzień) 2 1,98 największy pechowiec z wiatrem obok Fannemela to Klimek
Prevc potwierdza klasę, dziś mogą być trudnie warunki (opady śniegu), prędkości najazdowe mogą spadać z czasem, więc liczę, że Peter potwierdzi formę, ponieważ jego najwięksi rywale mogą sobie nie poradzić z warunkami (klasę zawodnika poznaje się po tym jak skacze w trudnych warunkach, a co do Prevca nie mam wątpliwości, że jest aktualnie najlepszym zawodnikiem w stawce).
Lanisek dla mnie nie ma szans z Tepesem w lotach, przy świetnych warunkach potrafi odlecieć, ale dziś stawiam na lotników. Tepes słabiej niż się spodziewałem, ale wczoraj wielu &quot;przypadkowych zawodników&quot; było za wysoko m.in. Lanisek, który może sobie nie poradzić z trudniejszymi niż wczoraj warunkami.
Dalej na Ammanna z Wellingerem, mam na 2 wczorajszych kuponach Szwajcara, ma 10 pkt straty, ale zachowuję spokój, mało tego dodaję też, że dziś będzie lepszy od Wellingera. Niemiec nadspodziewanie dobrze, był duzo szybszy na progu od konkurentów (nawet po obniżeniu belki o 2 pozycje nie był wolniejszy od poprzedników), dziś już prędkości będą mniejsze, a co za tym idzie Niemiec może dużo stracić i na to liczę;-)
Dodatkowo Kraft na podium, forma równa, skoki dalekie - powinien się utrzymać na pudle, liczę na 2 miejsce kosztem Gangnesa.
Kurs 1,98 przeciwko Dawidowi biorę , wczoraj fura szczęścia z warunkami, Klimek to lepszy lotnik i zdania nie zmieniam ;-)

Otrzymane punkty reputacji: +4
wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Klimek może i faktycznie miał warunki &quot;średnie&quot; ale czy to usprawiedliwia jego wynik 140 metrów? Po prostu to są zawodnicy, że jak zawieje, tak polecą, pisałem o tym na poprzedniej stronie. Chce tylko zauważyć że Kubacki dzisiaj rewelacyjnych warunków też nie miał. Murańka leciał w ciszy, Kubacki miał lekko po narty. Różnica 60 m.

hristo 585

hristo

Użytkownik
Klimek może i faktycznie miał warunki &quot;średnie&quot; ale czy to usprawiedliwia jego wynik 140 metrów? Po prostu to są zawodnicy, że jak zawieje, tak polecą, pisałem o tym na poprzedniej stronie. Chce tylko zauważyć że Kubacki dzisiaj rewelacyjnych warunków też nie miał. Murańka leciał w ciszy, Kubacki miał lekko po narty. Różnica 60 m.
Uważam, że to usprawiedliwia jego wynik, ile znaczą warunki można było zobaczyć przy okazji Fannemela, który skoczył 50-60m krócej niż skoczyłby mając taki huragan pod narty jak inni.
Oczywiście, nie uważam, że Klimek to nie wiadomo jaki lotnik, ale na pewno lepszy od Dawida, na którego plus można zaliczyć to, iż umiał wykorzystać warunki. Jego nota to też wielka niewiadoma, bo przez całą długość lotu patrzyłem na wskaźnik wiatru i miał prawie -12pkt, po wylądowaniu i kilku sekundach zmieniono na niecałe -2pkt, ale widać było że złapał noszenie, więc na pewno nie było tak że miał prawie cisze jak pokazały ostatecznie wskaźniki.
Ten system nie jest idealny, bo oni tam mają popieprzony algorytm liczenia tego wiatru gdzie biorą średnią ze wszystkich wskaźników na skoczni, a wiadomo, że te najbardziej wpływające na wynik są w drugiej fazie lotu i jeśli tylko nie ma podmuchu bocznego przy wyjściu z progu to przy takich warunkach jak miał Kubacki zawsze można odlecieć

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Co do naszych orłów mamy inne zdanie. Ja szanuje Twoje.
Natomiast co do punktów to ja się zgadzam, to cyrk, najlepsze że często zawodnik nie doleci na dół skoczni gdzie jest ten najlepszy wiatr, który pozwalałby odlecieć, a zawodnikowi odejmują za to punkty, to żart. Co do Kubackiego to przyszła mi taka myśl i nie wiem w sumie czego to efekt, ale zauważyliście że już go tak nie znosi? Bo w tamtym sezonie to ja niekiedy się bałem czy jego nie ściągie poza skocznie. ????

hristo 585

hristo

Użytkownik
Jutro drużynówka, warunki mają być jeszcze bardziej loteryjne.
Kamil startuje w pierwszej grupie, widać nie chcą na nim wywierać presji i nie puszczają go z innymi liderami na końcu....jako ostatni u nas Stefek.
Austriacy dali Krafta na początek, a Norwegia Fannemela i pewnie te 2 nacje będą liderować na początku.
Czekamy na kursy...

pestka7 7K

pestka7

Forum VIP
Jutro Norwegowie powinni pozamiatać w drużynówce bo są piekielnie mocni. Druga lokata dla Słoweńców natomiast o brąz powalczą Niemcy z Austrią. Czekam z niecierpliwością na kursy bo mam pewien pomysł na drużynówkę i może wyjść z tego coś fajnego.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom