Typowanie między
Francja, Norwegią czy Rosjanami się nie podejmę bo dla mnie wszystkie te trzy ekipy mają bardzo mocną, wyrównaną kadrę.
Ode mnie taki tripelek z STSu:
Rosja -
Niemcy [email protected]
Niemcy w składzie: Scheemp, Birnbacher, Peiffer i Lesser. Dawno tak słabiej sztafety
Niemcy nie mieli.
Dla porównania Rosjanie: Shipulin, Ustyugov, Garanichev i Malyshko.
W sprincie: 3 Rosjan w pierwszej 10, Niemców brak. Sprint jest najbardziej adekwatny do sztafety. 2 strzelania, dystans podobny (10km, w sprincie 7.5). Trzeba przypomnieć, że Rosjanie odpuścili bieg indywidualny szykując się własnie na sztafete, w której mają największe szanse na medal. Garanichev i Malyshko odpoczywali. Wydaję mi się, że będzie miało to duże znaczenie w dzisiejszej rywalizacji. Również warto spojrzeć na klasyfikacje sprintu. Rosjanie okupują pierwszą lokate wraz z Francuzami (po 202 pkt, a
Niemcy daleko za nimi 5 miejsce - 165 pkt).
Aktualna forma biegowa i na strzelnicy, regres formy u wszystkich Niemców to wszystko sprawia, że nawet po takim kursie do tripla jest to dobry zakład.
Austria -
Czechy [email protected]
Ok, rozumiem, że Czesi to gospodarz tych Mś itp, ale bez przesady. Taki kurs na sztafetę Austrii w pojedynku z Czechami ?
Eder, Mesotitsch, Sumann i Landertinger to na prawdę mocny skład. Brak tu jakiejkolwiek dziury w składzie.
Nie chce tutaj znowu porównywać wyników sprintu, bo wiadomo, że zalezy tez duzo od dyspozycji dnia itp.
Ale tutaj Austriacy czują szanse na medal i pojdą za ciosem.
W Czechach: Slesingr, Moravec, Soukup, Krcmar. Przyznam szczerze, że młody Czech na ostatniej zmianie jest mi on bliżej nieznany i Landertinger pewnie będzie w stanie wygrać tą zmianę o dobre kilkanaście sekund.
Rozumiem, że Soukup w indywidualnym pobiegł zawody życia, ale popatrzmy na to z drugiej strony. W sztafecie miał 2 pudła i nie pobiegł już tak fantastycznie. Wydaję mi się, że była to akurat dobra dyspozycja dnia i drugiego takiego występu biegowego to on już nie wykona.
Jedyną zagadką w drużynie Austrii wydaję się być bardzo doświadczony Sumann. Jednak te doświadczenie sprawi, że nie będzie biegał żadnych karnych rund i nie straci wiele na swojej zmianie do Soukupa, a na ostatniej zmianie wszystko rostrzygnie się na korzyść Austriaków.
Szwecja -
Włochy [email protected]
Tutaj kolejna zaskoczenie. Dobry kurs jeżeli przypatrzymy się bliżej na ryzyko tego typu.
Szwecja w składzie: Bergman, Ferry, Arwidson i Lindstrom. Trzech panów z tej sztafety nie trzeba chyba przedstawiać. Pozostaje jedna zagadka - Arwidson. Strzelanie na poziomie 86% w tamtym sezonie, bardzo dobre miejsca zajmowane na MŚ juniorów, myślę, że nie spartaczy tej sztafety.
Po stronie Włoch: De Lorenzi, Windisch, Martinelli i jedyny pewny punkt sztafety Hofer.
Już po dwóch pierwszych zmianach
Szwecja powinna mieć przewagę przeszło 30 sekund albo i więcej. Na 3 zmianie w drużynie Włoch również nie znany mi bliżej Martinelli. I tutaj nie wygląda już to tak ciekawie. Na strzelnicy jeszcze to jakoś wygląda (2 pudła w sprincie i biegu na dochodzenie), jednak w biegu wygląda to tragicznie. Myślę, że 3 zmiana również na korzyść Szwedów.
No i na ostatniej zmianie zostaje najmocniejszy Szwed - Lindstrom z rewalacją biegu indywidualnego Hoferem.
Szwed nawet gdyby miał przewagę 5 sekund (ja przewiduję, że po trzeciej zmianie już wszystko będzie wyjaśnione, i Szwed będzie miał przewagę okolo 40 sekund) to powinien sobie poradzić z Hoferem. W każdym biegu, który się odbył na tych MŚ Szwed był wyżej od Włocha. Tutaj również zdecydowanie typ na Szwecje i mam nadzieje, że bez takich przygód jak w wczorajszym biegu kobiet.
Rosja -
Niemcy [email protected]
Austria -
Czechy [email protected]
Szwecja -
Włochy [email protected]
AKO: 2.49 po podatku
Warto
Poźniej będą jakies typy od innych buków.
Edit: W Stsie poleciały kurs po zagraniu. @1.32, @1,42 @1.40.