7,5km Sprint (Khanty-Mansiysk/RUS) - 14:00
1X2 Handicap Seconds H'cap | Sprint | Khanty
Helena Ekholm (0) - Kaisa Mäkäräinen (12)
Typ: Mäkäräinen +12 sekund
Kurs 1.85
Bukmacher: Betsafe
Bardzo ciekawe zakłady na te mistrzostwa świata oferuje bukmacher betsafe, oferta na prawdę obiecująca i jest w czym wybierać. Ja wyszukałem taki zakład i myślę ,że będzie on tym razem trafny . Jest to pojedynek między trzecią Ekholm ,a drugą zawodniczą aktualnie w pucharze świata . Są oczywiście jednymi z faworytek do zwycięstwa ,ale myślę ,że fenomenalnej Neuner , która strzela bezbłędnie będzie ciężko odebrać zwycięstwo , jednak nie pokusiłem się na grę na Niemkę. Moją uwagę przykuł typ na Finkę , która dodatkowo otrzymuje 12 sekund handicapu. Jak dla mnie to jest to fenomenalna promocja , gdyż Szwedka coś się popsuła na strzelnicy i nie ma już takiej skuteczności , w ostatnich zawodach sprinterskich w Fort Kent była dopiero 22-ga z aż trzema błędami na strzelnicy i straciła do zwyciężczyni ,aż 1 minute i 46 sekund. Dużo lepiej spisała się biegowo Finka , która mimo trzech karnych rund była ósma i o 43 sekundy lepsza od Szwedki na trasie biegu!. 3 marca w sztafecie mieszanej tutaj w Khanty Mansiysku pewnie sztafeta szwedzka liczyła na medal ,ale się nie udało źle strzelała Ekholm oraz w pozycji stojącej Zidek i Bergmann. Ekholm musiała na dwóch strzelaniach po 2 razy dobierać , a w sztafecie fińskiej z bardzo dobrej strony zaprezentowała się Makarainen nie spudłowała ani razu. Tak więc wnioskując , Kaisa Makarainen jest lepsza biegowo ,a dodatkowo w ostatnim czasie także lepiej strzela od Ekholm ,a poza tym dostajemy jeszcze +12 sekund w zapasie dla Finki. Jak dla mnie promocja. Polecam.
7,5km Sprint (Khanty-Mansiysk/RUS) - 14:00
Andrea Henkel - Helena Ekholm
Ski Time Only H2H | Sprint | Khanty
Typ: Henkel
Kurs 2.20
Bukmacher: Betsafe
Nie wiem czy tutaj błąd ,ale ja odnoszę wrażenie ,że to Henkel jest znacznie lepsza na trasie biegowej , hmm... Tutaj w tym zakładzie liczy się tylko czas biegu. Przypuśćmy ostatni bieg ze startu masowego Henkel była wówczas druga i straciła 23 sekundy pudłując raz , Ekholm spudłowała 2 razy i straciła minute i 20 sekund (80 sekund) , a , więc nawet jeśli wziąć pod uwagę ,że ta karna runda to , a chociażby niech będzie te 25 sekund to wychodzi na to ,że w samym biegu Henkel była lepsza o 32 sekundy. W sprincie także wydaje mi się ,że bywała szybsza. 7,5km w Fort Kent , wygrała z przewagą nad Ekholm minuty i 26 sekund , jakby wliczyć nawet po te 30 sekund za karną rundę to znów lepsza była Henkel. Myślę ,że tutaj warto zagrać ten zakład specjalny tym bardziej ,że kurs 2.20 daje wiele do myślenia. Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to jest liczone ,ale postawię. A nóż się uda. ????