Dania podsumowała dobitnie, kto tu był najmocniejszy. Zasłużenie wygrali, bo przez cały turniej wyglądali najlepiej.
IHF wybrała najlepszą siódemkę i MVP. Co do najlepszego gracza nie mogło być inaczej: Mikkel Hansen z Danii. Nie tylko lider ale też najlepszy strzelec, do tego kupa asyst.
Zwyczajowo przyjęto, że MVP nie jest w najlepszej siódemce turnieju:
Bramkarz: Niklas Landin (
Dania)
Lewe skrzydło: Magnus Jondal (
Norwegia)
Lewe rozegranie: Sander Sagosen (
Norwegia)
Środek rozegrania: Rasmus Lauge Schmidt (
Dania)
Prawe rozegranie: Fabian Wiede (
Niemcy)
Prawe skrzydło: Ferran Sole (
Hiszpania)
Koło: Bjarte Myrhol (
Norwegia)
MVP: Mikkel Hansen (
Dania)
Ogólnie wielkich niespodzianek w składzie tym nie ma. Może tylko nad Wiede można by było się zastanowić bo on zazwyczaj na środku grał ale jak rozumiem chciano jakiegoś Niemca w składzie. Ja bym bardziej tam widział Roda, choć dzisiaj bardzo słabo grał ale to może też wczorajszy uraz na to miał wpływ.
Na prawym skrzydle postawiono na Sole. Hiszpan to trzeci strzelec turnieju, po Hansenie i Jondalu, a jednak grał mecz mniej. Ciekawostka, że nie ma nikogo z Francuzów (ja bym widział ewentualnie Fabregasa za Myrhola).
Dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie, mam nadzieję, że sporo osób skorzystało z tego, co tu było pisane. Myślę, że to były ciekawe mistrzostwa i dało się trochę zarobić. Ja sam dawno tak się nie udzielałem z ręcznej ale po podsumowaniu całej imprezy wynik mi wyszedł niezły: 13/21 na
(bez zwrotów 13/19), w tym sporo typów z wyższymi kursami.
Jeszcze raz podziękowania dla wszystkich.