Czechy - Bułgaria, Jan Galabov poniżej 11,5 pkt @ 1,75 STS
13 pkt
Czesi grają na tym turnieju swoją siatkówkę. Wykorzystali wszystkie nadarzające się sytuacje by tu trafić choć w ich grze bywały małe przestoje, nie tak wielkie jak u rywali. Faworytem bukmacherów jak i moim w tym meczu są Bułgarzy rozgrywający świetny turniej. Różnicę według mnie w tym spotkaniu zrobi serwis i blok. Czesi gdy mają dobre przyjęcie nieźle grają na siatce jednak, gdy dochodzi do trudności bywa różnie. W tym meczu będą musieli polegać na Indrze i Vasinie. Galabov choć w kilku meczach zaliczył niezłą zdobycz punktową według mnie w tym meczu nie powinien stanowić wartości dodanej. Szansą Czechów jest mecz w którym Bułgarzy dużo ryzykują na serwisie co jest prawdopodobne i nie trafiają oddając dużo punktów za free rywalowi. Gdy natomiast dojdzie do flota Czesi sobie dograją do siatki i będzie rywalizacja. Jednak z samym flotem Galabov pokazał, że miewa problemy. O ile Vasine i Indre postrzegam jako gości, którzy w trudnych momentach jak i przy sytuacyjnych piłkach będą w stanie podjąć rywalizację tak nie widzę tego przy Janie Galabovie.
Galabov w tym turnieju:
- 9 pkt z Serbią - 8 atakiem , 1 blokiem | 3 setowy mecz
- 9 pkt z Brazylią - 7 atakiem, 1 blok , 1 as | 3 setowy mecz
- 11 pkt z Chinami - 8 atakiem , 2 bloki, 1 as | 3 setowy mecz
- 13 pkt z Tunezją - 12 atakiem , 1 as | 3 setowy mecz
- 7 pkt z Iranem - 7 atakiem | 4 setowy mecz
Bukmacherzy tak wystawili linie jakby zakładali 4 setowy mecz. Tak może być choć 3:0 dla Bułgarii mnie nie zdziwi. Charakterystyka gry Bułgarów skłania mnie do przekonania, że Czesi zostaną złamani na przyjęciu i ktoś z dwójki Vasina, Galabov będzie strzelnicą dla rywala. Wtedy gra Czechów się uprości co będzie mieć przełożenie na grę na wysokiej piłce w której z dwójki przyjmujących Vasina jest w stanie sprostać. Galabov nie powinien zaskoczyć Bułgarów serwisem , ani blokiem. Jego atutem będzie atak na dobrze dogranej piłce do siatki. Choć uważam, że większość z tych piłek Bartunek rozegra do Indry.
Spójrzmy na karierę zawodniczą Galabova :
VK Lvi Praha -> Dukla Liberec -> Nice Volley-Ball -> BKS Visła Bydgoszcz -> Chaumont Volley-Ball 52 -> Sporting CP
Rodzima liga , rozwój jednak krótko we Francji i mały krok wstecz w kierunku Sportingu, który co prawda liczy się na rodzimym podwórku jednak w Europie nie odgrywa znaczącej roli. Według mnie Jan Galabov nie będzie miał wielu okazji do zdobyczy punktowych. Bułgarzy jeśli oddadzą punkty Czechom to własnymi błędami nie wprowadzając piłki do gry. Uważam, że na serwisie Galabov będzie pierwszym celem do sprawdzenia i zdziwię się jeśli wytrzyma ciężar tego pojedynku, bo stawka jest naprawdę wysoka.