Spotkanie:
Norwegia - Macedonia 34:24
Typ:
Norwegia -4 AH
Kurs: 2.46: ????
Bukmacher: Pinnacle
Analiza:
Na dziś spotkanie które przykuło moją uwagę jest konfrontacja Macedonii z Norwegią w ramach Mistrzostw Śwata. Spotkanie ropocznie się o 16 w Halle Olympique która może pomieścić sporą rzeszę sympatyków piłki ręcznej.
Macedonia tutaj bardzo w kratkę. Nie można się w sumie do nich przyczepić bo ogrywali pewnie rywali teoretycznie słabszych jak Tunezję 34:30, Angolę 31:22 . Problem pojawiał się znaczący gdy zespół był już ułożony po obu stronach parkietu.
Remis z Islandią (sprzedany wg mnie 27:27), porażki i to dość znaczące w którym czy Hiszpanie czy Słoweńcy byli dużo lepsi.
Macedonia widać, że brakuje tego czegoś co posiadają Szwedzi,
Niemcy, Francuzi czy Norwegowie. Ta drużyna wciąż nie posiada potencjału aby bić się o najwyższe cele. Szanuje Lino Cervara ale dziś Macedonia przegra to spotkanie i to wysoko. W bramce Kolev i Trajkovski odpowiednio na 30 % i 25 % - chyba nawet nie ma co komentować. W obronie były dobre momenty ale to za mało i dziś destrukcyjna formacja nie będzie stanowić problemu Norwegii . Rywale grają pewnie w ofensywie i skurpulatnie potrafią wykorzystywać błędy i luki w ustawieniu.
Do tego perfekcyjnie mają przećwiczone schematy które zamieniają ze stoickim spokojem na kolejne bramki.
Macedonia grę opiera w zdecydowanej większości na Lazarovie . Zawsze mnie ciekawiło czemu takiego gościa nie można wyłączyć indywidualnym kryciem wcześniej w spotkaniu. Przecież tutaj nie ma żadnych sentymentów i podobniej jak mówił o polityce zagranicznej Roman Dmowski: "że zatem w stosunkach między narodami nie ma słuszności i krzywdy, ale tylko jest siła i brak siły"
Tutaj Norwegowie mają taktykę prostą jak słońce. Wyłączyć lub ograniczyć Kiryła bez sentymentów. (SIŁĄ ).Oczywiście jest kilku wyróżniających się graczy jak Manaskov, Stoijov, Mirkulovsky czy Georgievski ale ten zespół mam wątpliwości czy stanowi kolektyw.
Norwegia to jest już inny poziom. Zespół z którego trzeba brać przykład.
Dobry trener Christian BERGE fajnie to do tej pory to układa.
Norwegia bardzo dobrze ma rozpracowanych rywali mecz w mecz. Niszczą każdą przeszkodę która pojawi się na drodze. Szacunek dla nich, że nie oddali spotkania jak Ci co w historii potrafili robić to najlepiej - Francuzi.
Taktycznie Skandynawowie rewelacja. Nawet z Francją nie było źle i myślę, że jeszcze przyjdzie czas w tym turnieju na rewanż Kogutom .
Kilka nazwisk wartych uwagi jak SAGOSEN, BJornsen czy Hansen. Cała drużyna mocno pracuje w destrukcji i rzuca na dobrej skuteczności 57 % w całym turnieju.
Reasumując -
Norwegia to drużyna kompletna o poziom wyżej niż ich rywale. Bardzo konsekwentnie realizują swoje założenia i tego spotkania Macedonia nie będzie wspominać pozytywnie.