Grupa C - 3. mecz grupowy (wtorek, 30. Sierpnia)
Polska -
USA
Zwycięzca:
USA @ 2.60
3-1
USA bez Christensona i Andersona (szybko zmieniony)
Fuksiarz
Nawet w sportowym porównaniu taki kurs na Amerykanów można postrzegać jako spore value. Na finał VNL dołączył Christenson i od razu było widać różnicę, bo przecież prawie wygrali cały turniej. Teraz doszedł Anderson na atak czyli tam gdzie mieli słaby punkt, wprawdzie po kontuzji, ale teraz ogrywany dużo w sparingach. Wiadomo że ta dwójka to co najmniej 50% wartości, jak nie więcej. Amerykanie idą w górę, my też, ale jednak nie aż tak. Zlali nas w półfinale VNL (a kursy przedmeczowe były takie same), taki zastrzyk pewności siebie na pewno im nie zaszkodzi. Kopią na zagrywce w układzie 5 mocną - 1 flotem, i obawiam się że mogą celować naszego libero, bo niestety obecnie Zator nie daje wartości dodanej, a czasem nawet odbiera (oby się to zmieniło). A że blok mają bardzo dobry i wysokich skrzydłowych może być ściana płaczu. Generalnie porównanie poszczególnych pozycji wypada na korzyść
USA: rozegranie – Christenson o klasę lepszy od Janusza, w ataku Kurek z Andersonem na remis, przyjęcie też raczej remis (Śliwka z Semeniukiem lepiej przyjmują, Defalco i Russel lepsi w ataku), środek chyba na naszą korzyść, choć Smith potrafi robić robotę za dwóch. Libero, przykro to mówić ale aktualnie Zatorski nawet nie ma podjazdu do Shojiego.
I już to wszystko co napisałem by wystarczyło żeby uzasadnić value w tym typie,
ale to tylko dodatkowe powody.
Bo mój typ jest głównie oparty na regulaminie MŚ, którego paradoksem jest to, że w ostatnim meczu grupowym
Polska vs
USA, przy bezpiecznym założeniu że obie ekipy wygrają pierwsze 2 mecze (Bułgaria,
Meksyk) może być tak, że OBU DRUŻYNOM będzie opłacało się, by Amerykanie wygrali z nami i to jak najwyżej. Dlaczego? Otóż FIVB i jej regulamin turnieju faworyzuje gospodarzy turnieju czyli Polskę i Słowenię. Po fazie grupowej niezależnie od zgromadzonych punktów obaj gospodarze będą rozstawieni w 1/8 finału z nr 1. lub nr 2. (w zależności która będzie wyżej). A jeśli tak to żeby
Polska nie trafiła na Amerykanów już w ćwierćfinale (i Amerykanie na Polaków) to w naszym interesie będzie żeby Amerykanie zdobyli jak najwięcej punktów i byli jak najwyżej w tej tabeli rozstawień, by trafili do innej ćwiartki drabinki. . Absurd regulaminowy, po raz kolejny na MŚ będą układane mecze, będzie to niesmaczne, ale cóż, cel uświęca środki. Turniej jest bardzo krótki, zwięzły i treściwy i trzeba dać sobie jak największą szansę na medal. Nasza grupa jest jakby podzielona na dwie części: jedna to
Polska i
USA (kandydaci do medalu), a druga to Bułgaria w przebudowie z Meksykiem, czyli outsiderzy. Faworytom krzywda się nie stanie, dodatkowo dopiero ostatni mecz grają ze sobą. Skład grupy jak i terminarz wręcz wymarzony.
https://sport.tvp.pl/61119179/ms-20...ii-terminarz-kiedy-mecze-reprezentacji-polski
Nie ma jeszcze typów na handicapy (a przynajmniej nie znalazłem), a też by były ciekawe przy takich kursach, znalazłem tylko typ w
Fortunie na po prostu wygraną, ale kurs też dobry więc taki typ podaję.