Spotkanie:
Włochy -
Niemcy
Typ: over 2.5
Kurs: 2.07
Bukmacher: Betsson
Analiza:
Dziś w jednym z ciekawszych spotkań towarzyskich w Mediolanie na San Siro
Włochy podejmą
Niemcy. Nie ma co ukrywać, że jest to jeden z klasyków nie tylko w europie ale i na świecie bowiem te dwie reprezentację grają ze sobą dość często na wielkich turniejach - ostatnio na Euro 2016 (remis 1:1 i zwycięstwo Niemców po serii rzutów karnych). Zresztą towarzysko też obie ekipy grają ze sobą dość często - ostatnio w marcu tego roku (wygrana Niemiec 4:1). Dziś podobnie jak w marcu spodziewać się sporej ilości bramek, stąd też moja propozycja na over 2.5 bramek.
W weekend obie ekipy pokazały się z dobrej strony na tle co prawda dość słabych rywali. Warto jednak podkreślić wysoką skuteczność obu drużyn, bowiem Squadra Azzurra pokonała Liechtenstein 4:0, natomiast
Niemcy rozbili San Marino 8:0. Ponadto wiadomo, że w takich spotkaniach trenerzy często rotują składem, dają pograć nie koniecznie zawodnikom pierwszego składu. Myślę, że tu może być podobnie co widać po zapowiadanych składach. W drużynie gości w porównaniu do meczu z San Marino może nastąpić 6 zmian m.in. w bramce zobaczymy Leno w obronie natomiast zagrają Rudy, Mustafi czy Howedes. Również trener Włochów powinien jakieś korekty w pierwszym składzie zrobić w stosunku do meczu z Liechtensteinem.
Warto też zauważyć, że już po Euro 2016 w spotkaniach drużyny Giampiero Ventury sporo się dzieje i overy są dość naturalnym rozstrzygnięciem: 1:3 z Francją (towarzysko) oraz 3:1 z Izraelem, 1:1 z Hiszpanią, 3:2 z Macedonią oraz wspomniane już 4:0 z Liechtensteinem.
Niemcy natomiast po Euro 2016 w każdym kolejnym spotkaniu zdobywali minimum 2 bramki: 2:0 z Finlandią (towarzysko), po 3:0 z Czechami i Finlandią oraz 2:0 z Irlandią Północną i wspomniane 8:0 z San Marino. Jeśli więc obie ekipy dziś utrzymają statystyki (Włosi też przynajmniej jednego gola w każdym kolejnym spotkaniu) to over 2.5 powinien zostać pokryty, i na to też liczę.
Spotkanie:
Anglia -
Hiszpania
Typ: Under 2.5
Kurs: 1.65
Bukmacher: Unibet
Analiza:
Na Wembley Stadium w Londynie dojdzie dziś do rywalizacji dwóch piłkarskich potęg
Anglia podejmie Hiszpanię. Obie ekipy do meczu przystąpią w dobrych nastrojach bowiem w ostatniej serii meczów eliminacji do MŚ pewnie pokonali swoich przeciwników.
Anglia niejako w derbach pokonała 3:0 Szkocję, natomiast
Hiszpania bez większych problemów uporała się z Macedonię 4:0. I mimo, że wyniki te były dość przekonujące i może to nam zapowiadać, że dziś padnie sporo bramek na Wembley, ja jestem jednak sceptyczny i proponuje postawić under 2.5 bramek.
Otóż po pierwsze spójrzmy na wcześniejsze wyniki spotkań rozegranych już po Euro 2016. Synowie Albionu przed Szkocją grali jeszcze z Słowacją 1:0, Maltą 2:0 i Słowenią 0:0.
Hiszpania owszem ma 4:0 z Macedonią, ma również efektowne 8:0 z Liechtensteinem ale pozostałe mecze to 2:0 z Belgią, 1:1 z Włochami i 2:0 z Albanią.
Druga sprawa to bezpośrednie mecze, otóż ostatni mecz o stawkę grali ze sobą w 1996 r. później już były tylko mecze
towarzyskie w których overy raczej nie były czymś oczywistym:
13.11.15 FI
Hiszpania Anglia 2 : 0
12.11.11 FI
Anglia Hiszpania 1 : 0
11.02.09 FI
Hiszpania Anglia 2 : 0
07.02.07 FI
Anglia Hiszpania 0 : 1
17.11.04 FI
Hiszpania Anglia 1 : 0
28.02.01 FI
Anglia Hiszpania 3 : 0
Dodam do tego, że dziś zapewne zagra sporo zawodników rezerwowych, wiadomo, że kontuzje eliminują strzelby obu ekip, z jednej strony Harry Kane z drugiej Diego Costa. Myślę, że w tym spotkaniu nie ma się co spodziewać dużej ilości bramek (zresztą widać to również po kursach) i dobrym pomysłem jest zagrać under 2.5 bramek.