>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Mecze towarzyskie - klubowe w 2015

Status
Zamknięty.
arquisek 7,4K

arquisek

Użytkownik
#3 FC Kopenhaga - Celje 1 dnb 1,80 Bet365 - 2j

Jak dla mnie bardzo dobry bet. Kopenhaga zaczyna sezon przygotowawczy, bo trzeba się rozegrać. Grają od drugiej rundy w LE i trzeba wkroczyć w rytm meczowy by złapać formę.

Rywal wydaje się do tego dogodny, Celje jest po meczu ze Śląskiem, gdzie mieli trudną przeprawą. Sporo się nabiegali, gdyż to Śląsk grał piłką. WYnik mają niekorzystny i sądzę, że w ich interesie będzie walka w Polsce, a nie walka w tym meczu o nic.

Kurs bardzo dobry jak na zakład bez remisu, powinno być dobrze.​

Otrzymane punkty reputacji: +1
L 3,1K

loveparade

Użytkownik
Info z oficjalnej strony
FCK w Austrii przed sezonem
Stale NK Celje podglądu meczu
Gracze FC Kopenhaga i pracownicy są w Austrii na corocznym obozie treningowym przed sezonem.
Zespół zostanie oddany przez ich kroki i twarz dwa mecze towarzyskie, przeciwko Słowenii NK Celje i Anży Machaczkała Rosji podczas ich osiem-dniowej podróży.
I Youssef Toutouh, którzy przegapili drugiej połowie ostatniego sezonu z powodu kontuzji, mówił do FCK.dk o obozie.
- Nie mogę się doczekać treningu. Zbuduję ostatni sezon i mam nadzieję zagrać kilka meczów, więc mogę być w pełni gotowy do zespołu. Dobrze jest też, aby poznać nowych graczy. Oni osiedlili się w dobrze, wykazały, co mogą zrobić i dlaczego przyniosły je do klubu, Toutouh powiedział.
Pomocnik jest w końcu z powrotem na boisku po kontuzji kolana wykluczyć go z Superliga prowadzonym-in i FCK DBU Cup ostatecznego zwycięstwa.
I rzekł powrotu do szkolenia:
- To jest nie do opisania. I czeka przez długi czas. Czuję się naprawdę dobrze, może w pełni trenować i moja forma pokazuje, że nie jest dużo szkody, które mnie dotyczą.
- Nie miałem na wakacje. Mam program fitness i I zostały uruchomione w celu rozpoczęcia prawidłowo z innymi graczami.
Kopenhaga zagra Celje w poniedziałek w pierwszym meczu nowego sezonu Ståle Solbakken i menedżer w Austrii każdy nalega dostanie bicie.
- Spodziewam się, że wszystkie nasze match-fit graczy będzie w akcji, ale czasu gry będzie nieco inny. Plan jest taki, że niektóre dostać 60 minut, podczas gdy inne mają 45 lub 30 minut, Ståle powiedział.
Poniedziałek przeciwnicy są obecnie rywalizuje w Lidze Europejskiej UEFA Pierwsza runda kwalifikacyjna. W ostatni czwartek przegrali 1-0 na Śląsk Wrocław w domu i twarz podróż do Polski na rewanżu w przyszłym tygodniu
Słowency beda tylko przejazdem w Austri. Gracze którzy grali ze sląskiem nie zagrają w tym meczu. Te Celeje jest mega cienkie..Slask to nic szczególnego ale w pierwszym meczu w LE wygranym 1:0 na terenie Słowenców robili co chcieli na boisku. Tak ze Dnb na jutro to bet dnia

L 3,1K

loveparade

Użytkownik
A czego się spodziewales? ze kursy sie utrzymaja? Bet popelnił bład przy wystawianiu kursów, bo nie uwzglednili gry w LE. Unibet odrazu wystawił 1.67 na Kopenhage. Wiec ja tu zadnej masówki nie widzę. Poprostu buki naprawiaja swój bład, te spadki wynikają z korekty a nie grania ogromnych sum

Otrzymane punkty reputacji: +15
niemownicnikom 196

niemownicnikom

Użytkownik
A czego się spodziewales? ze kursy sie utrzymaja? Bet popelnił bład przy wystawianiu kursów, bo nie uwzglednili gry w LE. Unibet odrazu wystawił 1.67 na Kopenhage. Wiec ja tu zadnej masówki nie widzę. Poprostu buki naprawiaja swój bład, te spadki wynikają z korekty a nie grania ogromnych sum
Nadal tak myślisz ? pozdrawiam ;)

Grac45 57,3K

Grac45

Forum VIP
Bohemians średniak z dolnej połówki tabeli zagra przeciwko beniaminkowi, który w zeszłym sezonie uzyskał z drugiego miejsca awans do najwyższej ligi, także poziomem raczej są do siebie zbliżeni i ten kurs na wygraną Bohemiansu wydaje być się za niski. Jak grają czeskie zespoły pomiędzy sobą w grach kontrolnych każdy bliżej zainteresowany wie, Bohemians ostatnie dwa sparingi w lipcu co prawda underowo bo tylko po 1 bramce tam było ale z czeskimi wygląda to już obiecująco 0-3, 3-2, 2-4 a więc 3 mecze=14 bramek. Varndorf jak na razie 2 sparingi 3-2 z Teplicami i porażka ze Slovanem 1-2. Tutaj spokojnie o2,5 powinien być zrobiony, kurs tradycyjnie na otwarcie zawsze taki sam.
Bohemians - Varndorf over2,5 @1,50 ✅ 3:2
365
Dwa kolejne sparingi to szwajcarskie pojedynki oba podobne: Pierwszoligowiec gra z drużyną o klasę niższą. Już podczas sesji sparingowej z 27 czerwca było podobnie. Zarówno Luzern jak i St. Gallen pokryły overy, było minimalnie bo wygrali po 2:1 wtedy to mecze były z odpowiednio z Schaffhausen i Wil&#39;em 1900. Na kursy też nie można było narzekać 1,55 i 1,62 jak na mecze z taką różnicą poziomów bardzo dobre. Teraz jeszcze kursów nie ma, ale będzie podobnie. Inne kolejne sparingi też owocne i pokrywane jeszcze z większym luzem jak te co wyżej wymieniłem. Co warto jeszcze powiedzieć to Winterthur w drugiej lidze sezon skończył z najwyższą średnią bramek na mecz - 3,17. Z kolei St.Gallen też ładnie bo tuż za mistrzem z Bazylei z średnią 3,39. Ponadto wygrana St.Gallen po takim kursie wydaję się być też dobrą opcją, ostatni sparing grali 3 czerwca, Wohlen ledwie co wczoraj z Young Boysami gdzie już solidnie dostali 5 bramek. Kursy bajka.
Wohlen - St.Gallen 2 @1,90 i over2,5 @1,70 ⛔ 1-0 Olali kompletnie mecz
Luzern - Winterthur over2,5 @1,70 ✅ 3-0
365
Sion-Szachtar
I wydaje mi się, że najciekawsza propozycja i sam mecz, który dopiero dodali w popołudniowej części dnia. Szachtar ledwie co wczoraj odbył turniej w Lublinie po dwóch meczach w katorżniczych warunkach już jutro przystępuje do następnego w którym najpierw zmierzy się ze Sionem a później po dwóch dniach przerwy z Bazyleą. Dzisiaj odbyli 3 godzinny lot i 2 godzinny dojazd autobusem. Kurs otwarcia na Szachtar 1,57 może i byłby dobrze wystawiony gdyby nie turniej w Polsce i sam fakt, że już trzecia gwiazda zespołu Fernando odchodzi wcześniej to zrobili Luis Adriano i Douglas Costa. Sion swój pierwszy sparing grał 4 lipca tam się połamali z 2-0 na 2-3 z Austrią Klagenfurt, następny sparing odwołany być może w związku udziału w tym turnieju. Może z najwyższej półki nie jest, ale w obliczu tych okoliczności grzechem byłoby nie spróbować po takim kursie Szwajcarów. Choć nie wolno zapominać, że wygrali puchar Szwajcarii w finale wręcz rozgromili Basel 3-0. Czystej jedynki nie ma co ruszać bo bardziej opłaca się grać DNB bardzo dobrze wygląda w tej chwili. Patrząc na H2H tych zespołów grają rok rocznie ze sobą, pierwsze dwa sparingi bez zarzutów może dopiero się rozgryzali. O ostatnim sparingu już można coś więcej powiedzieć, typowy łamaniec wyszedł - Szachtar do przerwy Sion cały mecz. I teraz można spokojnie to próbować zwłaszcza po takich kursach, 1X też dobrze wygląda.
Sion DNB @3,50 ✅ 3:2 Szachtar co prawda najsilniejszym grał, ale sił starczyło na 45 minut druga połowa to już zero gry do przodu i zmiany, jedyna szansa pod koniec meczu, tyle.
Sion 1X @2,25 ✅
HT/FT Szachtar/Sion @34,00 ⛔
365

Otrzymane punkty reputacji: +13
L 3,1K

loveparade

Użytkownik
Nadal tak myślisz ? pozdrawiam ;)

Jak ktos na tym meczu nie zarobił to juz naprawde moze miec pretensje tylko do siebie. ja osobiscie zarobiłem zajebiscie. Wielkie dziki dla autora, oby wiecej takich meczy na tym forum:spokodfhgfh:

K 49

kacper76

Użytkownik
Sion-Szachtar
I wydaje mi się, że najciekawsza propozycja i sam mecz, który dopiero dodali w popołudniowej części dnia. Szachtar ledwie co wczoraj odbył turniej w Lublinie po dwóch meczach w katorżniczych warunkach już jutro przystępuje do następnego w którym najpierw zmierzy się ze Sionem a później po dwóch dniach przerwy z Bazyleą. Dzisiaj odbyli 3 godzinny lot i 2 godzinny dojazd autobusem. Kurs otwarcia na Szachtar 1,57 może i byłby dobrze wystawiony gdyby nie turniej w Polsce i sam fakt, że już trzecia gwiazda zespołu Fernando odchodzi wcześniej to zrobili Luis Adriano i Douglas Costa. Sion swój pierwszy sparing grał 4 lipca tam się połamali z 2-0 na 2-3 z Austrią Klagenfurt, następny sparing odwołany być może w związku udziału w tym turnieju. Może z najwyższej półki nie jest, ale w obliczu tych okoliczności grzechem byłoby nie spróbować po takim kursie Szwajcarów. Choć nie wolno zapominać, że wygrali puchar Szwajcarii w finale wręcz rozgromili Basel 3-0. Czystej jedynki nie ma co ruszać bo bardziej opłaca się grać DNB bardzo dobrze wygląda w tej chwili. Patrząc na H2H tych zespołów grają rok rocznie ze sobą, pierwsze dwa sparingi bez zarzutów może dopiero się rozgryzali. O ostatnim sparingu już można coś więcej powiedzieć, typowy łamaniec wyszedł - Szachtar do przerwy Sion cały mecz. I teraz można spokojnie to próbować zwłaszcza po takich kursach, 1X też dobrze wygląda.

Sion DNB @3,50
Sion 1X @2,25
HT/FT Szachtar/Sion @34,00
365
Przypominam, że w meczu z Lechią grali zawodnicy, którzy nie łapią się do pierwszej jedenastki... dostali szansę pokazania się.

Grac45 57,3K

Grac45

Forum VIP
Przypominam, że w meczu z Lechią grali zawodnicy, którzy nie łapią się do pierwszej jedenastki... dostali szansę pokazania się.
Skład przeciwko Lechii:
Szachtar: Sarnawski (46&#39; Piatow) - Srna (46&#39; Kobin), Ordec (46&#39; Kuczer), Rakicki (60&#39; Wołowik), Ismail (46&#39; Sobol) - Maliszew (46&#39; Wellington (69&#39; Bolbat)), Stepanenko, Taison (60&#39; Gryń), Teixeira (78&#39; Tankowski) - Marlos, Dentinho (60&#39; Karawajew).
Skład przeciwko Monaco:
Szachtar: Kanibolocki (46&#39; Piatow) - Srna (67&#39; Wołowik), Rakicki (67&#39; Kobin), Kuczer, Szewczuk (46&#39; Gładki), Teixeira (61&#39; Gryń), Taison (76&#39; Bolbat), Marlos (67&#39; Karawajew), Stepanenko (46&#39; Azavedo), Dentinho (67&#39; Tankowski), Facundo (46&#39; Maksim).
Proszę bardzo tak to wyglądało, Alex Teixeira i Taison w tej chwili chyba najważniejsi zawodnicy w ofenswyie byli najbardziej eksploatowani podobnie podstawa obrony. W tej chwili 3 podstawowych graczy już odeszło tych z najwyższej półki, więc wszystkie nazwiska bez pogrubienia zagrają dzisiaj bo ktoś tam musi w końcu grać bez przesady. Ale napisałeś to w taki sposób jakby wzięli ze sobą całe u19 i zespół rezerw a takie coś jak widać nie miało miejsca. Mając do wyboru zagranie poważniejszej piłki na pewno będzie to mecz z Basel niż jak dziś ze Sionem coś na zasadzie jak podczas turnieju w Polsce. A tak swoją drogą to Szachtar czeka jeszcze kolejny sparing 11 lipca z angielskim QPR-em i już 14 SuperCup Ukrainy przeciwko Dynamo. Dla mnie na dziś to będą pod względem motoryki odstawać od szwajcarów bo nawet grając po 45 minut to się odczuwa a gdzieś tą świeżość muszą nabrać tego się nie oszuka.

Otrzymane punkty reputacji: +1
maliro 633

maliro

Użytkownik
Wisła - Karvina - 1 @1.90✅ 2:0(2:0)
Kurs zdecydowanie za duży na Wisłe.Rok temu też grali towarzysko i był zaledwie 1.44.Dlatego też radze zagrać dzis bo do jutro pewnie spadnie do 1.50.
Mecz odbędzie się w Myślenicach ,co jest dodatkowym atutem bo Wisła tam trenuje nacodzień,Karvina to przeciętny zespół z 2 ligi czeskiej i Wisła spokojnie powinna z nimi wygrać.Do tego Biała Gwiazda od osmiu meczów jest bez zwycięstwa i jak dobrze wiemy każda passa sie kiedyś kończy.Można też zagrać 1/1 po kursie✅ 3.10,bo Moskal stawia zawsze najlepszy skład od początku.Polecam
Do tego: Zalgiris - Dinamo Mińsk - 2 @2,87⛔3:0. Poziom ligi litewskiej jest dużo gorszy od białoruskiej. Dinamo to czołowa ekipa i kurs na nich za duży

Otrzymane punkty reputacji: +22
dziki_pluto 45

dziki_pluto

Użytkownik
Ja bym się akurat z Wisłą nie zapuszczał. Mecz o 11:00, 30 stopni wiec raczej będzie spotkanie &quot;na chodzonego&quot;. Wisła do tego lubi remisować , a patrząc na ich grę w ostatnich sparingach to aż zęby bolały.

ciam1414 1,4K

ciam1414

Użytkownik
maliro, weź pod uwagę, że Dinamo jest w trakcie ligi. Na stronie napisano: &quot;Main team and reserve team players of &quot;Dinamo-Minsk&quot; will take part in the match.&quot;
Niekoniecznie zagrają cały mecz mocnym składem.
Żalgiris ma za tydzień mecz w LM i prawdopodobnie będą chcieli tu zagrać mecz testowy, taki przygotowujący do tego spotkania LM. Teraz mają przerwę w lidze od półtora tygodnia.
Oni są drużyną dominującą na Litwie, mimo że nie do końca aktualnie to widać po tabeli. Oglądam niemal każdy mecz litewskiej ligi i wiem co mówię ????
Sądzę, że zbyt pochopnie oceniasz że kurs na nich jest za duży.
W meczach sparingowych warto sprawdzać składy. Bo to przecież zawodnicy grają, a nie nazwa drużyny czy herb ????

Kurs na Wisłę faktycznie był 1,44, ale przecież zremisowali tamten mecz... Może więc 1,9 będzie oddawać faktyczne poziomy rywali ? ???? Na pewno nieodzownym elementem będzie sprawdzenie składu Karviny.
Co do pogody w Polsce... możliwe deszcze podobno.

maliro 633

maliro

Użytkownik
To, że Wisła zremisowała tamten mecz to, nieznaczny że kurs 1,90 jest dobrze wystawiony,tak samo było ostatnio z Kopenhaga Był na nich 2,50, co było ewidentną pomyłką buków. Ale meczu i tak nie wygrali. Co do Mińska -nie mowie ze wygrają, ale dla mnie oni nawet drugim składem powinni być lepsi od Żalgirisu, chyba że wyjdą totalną rezerwą. Wtedy będzie ciężko.
Dziś mecz Greuther Furth - Austria Salzburg. Niemcy grają wcześniej jeszcze sparing z Jihlava i jak nie wystawia tam najmocniejszego składu to można grać 1,5 0 na zwycięstwo, bo z klubem który tamten sezon grał w 3 lidze austriackiej powinni sobie spokojnie poradzić.Można tez overy pograć

L 3,1K

loveparade

Użytkownik
Liberec - Miedz ✅
typ: x2 @
bet365: 2

Nie grałbym tu na miedz, gdyby nie fakt ze Liberec grał wczoraj towarzysko z Malmo i grali w Szwecji podstawowym składem, kolejny ich mecz za 3 dni z Zagłebiem i to bedzie ich ostatni sprawdzian. Miedz na ten mecz ma kadre 22 zawodników i wszyscy maja zagrac. W libercu natomist zagrają juniorzy...mecz odbedzie sie mniej wiecej posrodku obu miast w Czechach, w przygranicznej wiosce. A wiec teren neutralny. Wobet tych faktów kurs na DNB powinien tyle wynosic ????

Otrzymane punkty reputacji: +23
vilge 1

vilge

Użytkownik
Propozycje overów 2.5 na dziś:

1. AKO 4.58 (Betsafe) ✅
Salzburg - West Brom 1.70 3:1
Southampton - RB Leipzig 1.74 4:5
Ingolstadt - Aalen 1.55 3:1

2. AKO 4.85 (Betsafe) ⛔
Rapid Wiedeń - Jablonec 1.52 0:0 no comment
Paderborn - Mlada Boleslav 1.50 1:3
Kaiserlautern - Trier 1.52 2:1
Biel - Young Boys 1.40 3:0

Zestawienia dobrych drużyn, mecze towarzyskie, więc i bramki powinny wpadać. Niektóre z drużyn grały ostatnio sparingi i ich mecze obfitowały w bramki (Young, Kaiserlautern, Paderborn, Rapid Wiedeń, Jablonec). Ja sobie zaryzykuję w takich dwóch kuponach, każdy może inaczej sobie ułożyć wedle własnego uznania :razz:

maliro 633

maliro

Użytkownik
Austria Salzburg - Furth @ over.3.0/3.5 - 1.90✅✅✅do połowy już 0:4
Austria tamten sezon grała w 3 lidze ,gdzie pewnie zajęłą 1 miejsce i weszła do 2 ligi.Średnia bramek w ich meczach to 3,1. Furth to drużyna z 2 Bundesligi ,która dziś rozgrywa dwa mecze towarzyskie ,o 14:45 grali z Jihlava(do połowy 2:1) i własnie na ten mecze wystawili mocniejszy skład .Na mecz z Austrią wyjdą mieszanym.Salzburg w 2014r. grał sparingi z niemieckimi drużynami i zawsze kończyły sie one dużą ilością bramek np.1:5 z Fortuną D czy 0:5 z Herthą.Średnia bramek Furthu w ostatnich 10 sparingach to 3,5.Więc o gole w w tym meczu możemy być spokojni.Mecz rozpocznie sie o 18.45 ,ma być jakieś 20stopni więc raczej piłkarze nie będą się ruszali się jak muchy w smole.
Dodam że w poprzednim sezonie średnia bramek na tym stadionie na ktorym odbedzie sie sparing wynosiła 4.2gola.Mimo że to tylko statystyki to powinno być dobrze.

Otrzymane punkty reputacji: +3
L 3,1K

loveparade

Użytkownik
Admira - Brno
typ: Admira DNB @ 1.8
Jak narazie mecze towarzyskie to zyła złota, mam nadzieje ze ten trend zostanie podtrzymany jutro. Admira jak narazie w towarzyskich nie przegrała, a ostatnio juz pokazali z Terekiem 3:1 wygrany mecz, ze są w swietnej formie. W tamtym meczu mieszali składem, udało mi sie wyczytac ze trener stawia jutro od poczatku do konca na podstawowy sklad. Nie ma się co dziwic bo jest to ich ostatni sprawdzian przed meczem pucharowym
Czesi to bardzo slaba druzyna, a ich te mecze towarzyskie to prawdziwy cyrk, mozna powiedziec ze graja co dwa dni. Grali 2,2, 4, 8, 10 z Admira, 12 z Bilefeld, pozniej 15 z Inglostad i ostatni sprawdzian z Werderem 18 lipca. Brno jutro ma testowac wielu zawodników, z podstawowego ich skladu to ma nikt nie grac. Brno gra duzo a prawie wszystko przegrywają ze slabszymi druzynami, ale nie ma sie co dziwic jak testuja szrot. Jutro stanie naprzeciw ich druzyna gotowa do sezonu, a buki daja nam 1.8 na dnb. Prawidłowy kurs to 1.7 na zwycięstwo Admiry
Spora przewaga Admiry , ale tylko x

Otrzymane punkty reputacji: +11
Grac45 57,3K

Grac45

Forum VIP
Celtic - Real San Sebastian
Konkretny sparing, dwie drużyny w całkowicie innym momencie przygotowań. Celtic już po dwóch sparingach szuka pierwszej świeżości na początkowe batalie ze Stjarnanem w LM w środę. Hiszpanie z kolei dopiero co są na pierwszym obozie w Austrii, gdzie jasno stawiają sprawę, że są bardzo intensywne treningi podobnie jak wczorajsza Valencia, która zaaplikowała tylko 4 bramki III ligowcowi z Austrii dając im sporo pola do gry w ataku. Kolejną sprawą jest to, że nawet najlepszy zawodnik RSSS Carlos Vela jest razem z reprezentacją na CONCACAF. To nie powinno wiele zmieniać, ale jednak zawsze lepiej jak nie ma najlepszego zawodnika.
Idąc dalej tropem tego meczu, oficjalnie mecz jest na terenie Neutralnym, bo faktycznie nie odbywa się na Celtic Park tylko w Paisley na stadionie St. Mirren Park a to jest ledwo 12 mil od Glasgow czyli tyle co nic dla Szkotów, Hiszpanie z kolei musieli przylecieć z Austrii bo jest na co. Jutrzejszy mecz dla całego Celticu - klubu i kibiców jest jakimś historycznym wydarzeniem i sami piłkarze jutro zadebiutują w nowych trykotach symbolizujących czasy lat 90 i upamiętniając konkretnie rok 1980. Zostały już resztki biletów także szykuje się komplet. Inne mniejsze wydarzenie i pewnie człowiek, który mocno pomógł aby ten mecz się odbył to Dawid Moys jak wiadomo trener Sociedadu.
W tej chwili kursy otwarcia są bez zmian, DNB jest za 1,73 i tutaj wydaje mi się, że przez cały dzień jak szara masa dowie się tego i owego kursy się po prostu zamienią czyli na samo zwycięstwo 3-drogowo będzie koło 1,80 jak nie lepiej. Dla mnie petarda taki sparing w takich okolicznościach i po takim kursie bez zastanowienia pobieram czystą wygraną Szkotów.
Celtic wygra 2,20! ✅ 1-0
365

Otrzymane punkty reputacji: +7
tip4you 420

tip4you

Użytkownik
Celtic Glasgow - Real Sociedad [Neutralne miejsce gry] godz. 20.45
W przeciwieństwie do usera Grac45 :) w tym meczu daje typ 2 na Real …
Ciekawie zapowiada się dzisiaj mecz Celtic Glasgow - Real Sociedad [Neutralne miejsce gry]
Grają na Saint Mirren Park w Paisley, pod Glasgow. Celtic przygotowuje się do meczu kwalifikacji LM z Stjarnan (15.07) .
Real jak to drużyna z Hiszpani, nie położy się i nie będzie czekać na koniec meczu, każdy chce się pokazać z jak najlepszej strony i grać w podstawowym składzie. Na oficjalnej stronie można poczytać o nowościach w drużynie.
Myślę, że w tym meczu padnie sporo bramek a wygrają go właśnie Hiszpanie, a kurs dość wysoki – 2,83zł. Gdybym miał obstawiać wynik to 3:1 dla Realu.
TYP 2 kurs 2,83 zł

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom