10.07.2010, godz. 20.30
Mecz na otarcie łez dla Niemców, dla Urusów to szansa na powrót na podium Mistrzostw Świata po 60 latach. Drużyna z Ameryki Południowej przerosła najśmielsze oczekiwania awansując do półfinału, gdzie po interesującym spotkaniu ulegli Holendrom 2-3. Do składu wraca wypoczęty Luis Suarez, którego ręka w spotkaniu ćwierćfinałowym otworzyła bramy do walki w strefie medalowej. Zabraknie natomiast kapitana zespołu Diego Lugano, Jorge Fucile- dwóch podstawowych obrońców oraz Nicolasa Lodeiro. Urugwaj potrafi grać bardzo dobrze w defensywie, z przodu zaś większość piłek kierowana jest do lidera drużyny- Diego Forlana, który nie tylko potrafi uderzyć na bramkę, ale również i wypracować sytuację kolegom. Urusi do tego meczu podejdą zapewne bardzo zmotywowani, ponieważ 3 miejsce na tym mundialu to niewątpliwie spełnienie ich marzeń.
Tego samego na pewno nie można powiedzieć o drużynie niemieckiej, która przeszła jak burza mecze 1/8 i ¼ finału, by później rozbić się na ekipie z Półwyspu Iberyjskiego. Jak sami zawodnicy mówią dla nich te mistrzostwa już się skończyły. Kapitan zespołu Philipp Lahm stwierdził:
„Jestem tak rozczarowany, że nie chce mi się już grać w meczu o trzecie miejsce”. Później starał się swoją wypowiedź załagodzić, jednak powiedział pewnie co myśli ???? Skoro tak mówi kapitan, pewnie jeszcze kilku graczy może mieć podobne zdanie na ten temat. Trener ekipy niemieckiej będzie mógł skorzystać ze wszystkich zawodników, mimo że na urazy narzekają Mirek Klose, Sami Khedira, Mesut Ozil, Tim Wiese. Nie wiadomo jednak czy drużyna natomiast będzie mogła korzystać z uwag swojego coucha, gdyż podobno jest przeziębiony i zabrakło go na piątkowym treningu, podobnie jak wspomnianego Lahma oraz Podolskiego.
Niemcy podłamani przegraną w półfinale i być może zrezygnowani, że zamiast zagrać w niedzielny wieczór swój mecz rozpoczną dzień wcześniej, mogą nie poradzić sobie ze zdyscyplinowanymi Urusami, dla których 3 miejsce będzie wielkim sukcesem.
Moje typy na ten mecz: (Unibet)
Wygrana Urugwaju- 4,60
Ewentualnie bezpieczniej Urugwaj zajmie 3 miejsce- 3,00
Co do największej gwiazdy tego mundialu ośmiornicy Paul - 2 lata temu pomyliła się w ostatnim meczu niemieckiej drużyny, w tym roku mam nadzieje, że będzie podobnie ????