>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

MatchStatistics - gra na wielu bukach - analiza wielu starategii

A 0

asfalcom

Użytkownik
Zgodnie z zapowiedzią http://forum.bukmacherskie.com/showpost.php?p=691104&amp;amp;postcount=27, chciałbym zaprezentować mój program do analizy statystycznej zakładów bukmacherskich. Przez wiele miesięcy starałem się swierdzić, czy MOŻLIWE są opłacalne strategie obstawiania. Niektóre warianty są obiecujące. Zapraszam do zapoznania się z programem - całkowicie za darmo. Macie do dyspozycji ogromną bazę danych kursów u 200 bukmacherach online i dość elastyczne narzędzie do testów różnych stategii. Czekam na wasze opinie. Służe pomocą w obsłudze. Program jest po angielsku ale jest USERGUIDE po polsku dla pierwszych użytkowników:-D Program można pobrać tutaj : http://www.matchstatistics.com. Szukajcie opisu programu po polsku w dziale Documents.

radek_p123 6

radek_p123

Użytkownik
Podczas próby uruchomienia wyskakuje błąd: The setup files are corrupted. Please obtain a new copy of the program

G 46

ghs

Użytkownik
Wadą dyskwalifikującą program jest malutka, bo jednoroczna, baza danych. Ciężko traktować taką próbkę danych jako statystycznie istotną.

A 0

asfalcom

Użytkownik
Dzieki za uwagi ghs i radek. Baza danych w najbliższych dniach zostanie rozszerzona o 2007 rok i sukcesywnie będzie rozszerzana. Problem ze ściąganiem programu rozwiazany

A 0

asfalcom

Użytkownik
Baza danych została zaktualizowana o rok 2007. Do pobrania wersja beta 5.0.1. Więc są już DWA LATA - łącznie ponad 81.000 wydarzeń sportowych.

H 0

hesseh

Użytkownik
Bardzo ciekawy programik. Testowalem symulacje gry na NHL. Ciekawe wyniki sa ja obstawia sienajnzszy kurs z przedzialu 1.9 - 4.7 oraz 2% bankrolla na zaklad:

Wychdzi 3.3 razy kasa przez pare miesiecy. Calkiem ok wynik. Zamierzam sprobowac tak obstawiac na kiku bukach. Co wogole myslicie o obstawianu tylko na podstawie kursow?

A 0

asfalcom

Użytkownik
Widzę, że temat nie cieszy się zbyt dużą popularnością, ale chce coś pokazać, co być może kilka osób zainteresuje:
Odpaliłem program matchstatistics, stworzyłem baze danych opartych złożoną z najwyższych kursów następujących bukmacherów: Bet-at-home, expekt, unibet.
Wybrałem wszystkie ligi dla piłki ręcznej (od 1.01.2006 do 2.03.2009) w bazie mam łącznie 4858 meczy piłki ręcznej ze wszystkich lig światowych. - polecenie w programie:
struct handball*
dla utrudnienia usuwam wszystkie surebety (bo w praktyce itak je ciezko jest znaleźć), polecenie nastepujace:
rsr 1/(1/odds1 + 1/odds0 + 1/odds2) &lt; 1
Strategia jest nastepujaca: obstawiam wszystkie mecze na remis, jezeli kurs na remis jest większy niz 9.00 oraz najmniejszy kurs czyli na 1 oraz 2 jest niemniejszy niz 1.50.
Polecenie nastepujące:
pe_result odds0 &gt; 9 &amp;&amp; odds1 &gt;= 1.50 &amp;&amp; odds2 &gt;= 1.50 ? bet0
Otrzymane wyniki:
Statistics:
Total Number of Bets: 1403
Winning Bets: 162
Average Winning Odds: 10.68
Average Yield: 23%
Pessimistic Average Yield: 11%
Optimal Kelly&#39;s Fraction (OKF): 0,0239579156041145
Bankroll Multiplier for OKF: 39,7678451538086
czyli zaczynając z kwotą 1000 złotych 1.01.2006 do 2.03 2009 miałbym teraz 36,297 tysięcy złotych, grając systemem kellego za równe 2% bankrola
Myślcie co chcecie, ale jestem tego pewien i mówię to Z PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, że remisy o tych kursach są z całą pewnością średnio przewartościowane, grając u tych trzech buków.

dukat 7

dukat

Użytkownik
Widzę, że temat nie cieszy się zbyt dużą popularnością, ale chce coś pokazać, co być może kilka osób zainteresuje:
Odpaliłem program matchstatistics, stworzyłem baze danych opartych złożoną z najwyższych kursów następujących bukmacherów: Bet-at-home, expekt, unibet.
Wybrałem wszystkie ligi dla piłki ręcznej (od 1.01.2006 do 2.03.2009) w bazie mam łącznie 4858 meczy piłki ręcznej ze wszystkich lig światowych. - polecenie w programie:
struct handball*
dla utrudnienia usuwam wszystkie surebety (bo w praktyce itak je ciezko jest znaleźć), polecenie nastepujace:
rsr 1/(1/odds1 + 1/odds0 + 1/odds2) &lt; 1
Strategia jest nastepujaca: obstawiam wszystkie mecze na remis, jezeli kurs na remis jest większy niz 9.00 oraz najmniejszy kurs czyli na 1 oraz 2 jest niemniejszy niz 1.50.
Polecenie nastepujące:
pe_result odds0 &gt; 9 &amp;&amp; odds1 &gt;= 1.50 &amp;&amp; odds2 &gt;= 1.50 ? bet0
Otrzymane wyniki:
Statistics:
Total Number of Bets: 1403
Winning Bets: 162
Average Winning Odds: 10.68
Average Yield: 23%
Pessimistic Average Yield: 11%
Optimal Kelly&#39;s Fraction (OKF): 0,0239579156041145
Bankroll Multiplier for OKF: 39,7678451538086
czyli zaczynając z kwotą 1000 złotych 1.01.2006 do 2.03 2009 miałbym teraz 36,297 tysięcy złotych, grając systemem kellego za równe 2% bankrola
Myślcie co chcecie, ale jestem tego pewien i mówię to Z PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, że remisy o tych kursach są z całą pewnością średnio przewartościowane, grając u tych trzech buków.
Jeśli dobrze rozumiem, to wybierasz mecze, których średnie kursy (z wybranych bukmacherów) na 1 i 2 są większe niż 1,5 a remis grasz u tego buka, który oferuje najwyższy kurs tak??

A 0

asfalcom

Użytkownik
Jeśli dobrze rozumiem, to wybierasz mecze, których średnie kursy (z wybranych bukmacherów) na 1 i 2 są większe niż 1,5 a remis grasz u tego buka, który oferuje najwyższy kurs tak??
Nie tyle średnie, co najwyzsze z listy wybranych buków, kursy na 1 oraz 2 muszą byc wieksze niz 1,50, to wtedy stawiam remis (takze najwyszszy kurs z wybranej listy bukow)

S 0

s.i.c.

Użytkownik
wyniki dla pilki recznej
po zawezeniu zakresu do jednego buka: expekt
i okresu : 1-1-2008 1-3-2009

Total number of bets: 421
Winning bets: 47
Average yield: 14%
Pessimistic average yield: -6%
Optimal Kelly&#39;s fraction: 0,0153567027300596
Bankroll multiplier: 1,54028737545013

juz duzo gorzej to wyglada, mimo ze zakres danych nie jest az tak maly bo ponad 1 rok.

asfalcom - znalazles jeszcze jakies inne ciekawe zaleznosci? a program naprawde super! chociaz ciezko znalezc wlasnie takie rodzynki jak ty to zrobiles ????

A 0

asfalcom

Użytkownik
Znajdowanie zależności, generalnie rzecz biorąc, nie jest sprawą łatwą. Ogólna zasada brzmi: im więcej buków, tym większe szanse, że znajdzie się ciekawy system - najwieksze kursy z wiekszej liczby bukmacherow dają wieksze szanse na to że średnio mecze value trafiają się częściej. Z drugiej strony, gdy weźmiemy pod uwagę dużą liczbę bukmacherów, pojawia się problem że trzeba posiadać wiele kont jednocześnie i każde z nich zasilać. Aczkolwiek jeśli ustalimy niezbyt wygórowany fraction Kellego na poziomie np. 1% lub 2% bankrolla, możemy zasilić ileś kont graczy u wielu bukmacherach trzymając u każdego z nich stosunkowo niewielką kwotę pieniędzy. Dodatkowa zaleta to taka, że obstawiając jednorazowo 1% bankrolla, mamy niewielkie ryzyko, że dopadną nas limity od strony buków. Ale tak czy inaczej zarządzanie wieloma kontami jest zdecydowanie trudniejsze niż jednym kontem.
Jak szukać dobrych strategii.
Próbowanie na oślep jest faktycznie dosyć żmudnie i co ważniejsze troche zniechęcające. Dlatego jak pisałem ten program, stworzyłem do tego celu funkcjonalność, która w dużej mierze odwala za użytkownika sporo czarnej roboty. Mowa tu o automatycznym optymalizatorze. W user guidzie ten aspekt został potraktowany nieco po macoszemu, ale na dniach dokument zostanie zaktualizowany. Po krótce przedstawiam o co chodzi:
Odpalamy program MatchStatistics, wybieramy ligi itp. dobrze jest odcedzić surebety, tak jak pisałem w poprzednim poście, bowiem faktycznie trudno takie mecze znaleźć w realu - arbitraż jest krótkotrwałym stanem niestabilnym, jeśli się uda znaleźć go w realu to dobrze, lecz lepiej na tym nie polegać. Ja jestem zwolennikiem obstawiania na mecze posiadające value (w rozumieniu statystycznym), piszemy wiec:
rsr 1/(1/odds1 + 1/odds0 + 1/odds2) &lt; 1 &amp;&amp; 1/(1/odds1 + 1/odds0 + 1/odds2) &gt;= 0.97
dolne ograniczenie jest sprawą umowną, jednak warto odfiltrować mecze, których wypadkowy payout jest skrajnie niski. Dalej uruchamiamy optymalizator, wpisujemy komendę:
opt 0,1
czekamy do konca, albo można podejrzeć aktualny wektor, najeżdżając kursorem myszy na pasek statusowy w dolnej części aplikacji. Załóżmy, że program znalazł nam wektor [2.2 2.7 1.05], możemy sprawdzić jakie są statystyki oparte o algorytm obstawiania, dla argumentu będącego tym wektorem (piszę troche skrotowo, szegóły są w user guidzie na koncu). Wpisujemy komendę:
result [2.2 2.7 1.05]
Zostaną wyświetlone statystyki. Następnie mozna sprawdzić, jakie mecze najlepiej spełniają ten algorytm, które warianty itp. Wykonujemy rozmaite testy np.:
pe_result odds1 &gt;= 2.2 &amp;&amp; odds1 &lt;= 2.7 ? bet1
pe_result odds2 &gt;= 2.2 &amp;&amp; odds2 &lt;= 2.7 ? bet2
pe_result odds1 &gt;= 2.2 &amp;&amp; odds1 &lt;= 2.7 &amp;&amp; odds1 &lt; odds2 ? bet1
i tym podobne, chcąc znaleźć odpowiednią regułę określającą dany system. Możemy przeprowadzić również na początku symulację obstawiania dla tego wektora, by sprawdzić jakie mecze i jakie warianty przeważały - zobaczymi to w tabelce przedstawiającą historię wirtualnego obstawiania; wpisujemy zatem:
sim [2.2 2.7 1.05] 0.01
Ostatnia liczba to fraction bankrolla (składnia nieco odwrotna niz dla polecenia pe_sim). Generalnie gdy mamy już wstępne oszacowanie, które znalazł optymalizator, dużo łatwiej zbudować system oparty o wynik pośredni - wvector.
Na koniec dodam jeszcze tylko, że jesli znajdziemy rentowną strategię, warto przyjrzeć się wykresowi, najlepiej moim zdaniem jest, gdy jego kształt przypomina (mniej więcej) wykres krzywej wykładniczej. Jeśli tak jest, wówczas możemy stwierdzić, że historyczna próba posiadała dodatnią wartość oczekiwaną i co ważniejsze BYŁA POZBAWIONA LOSOWYCH TRENDÓW, co jest ważne, bowiem załóżmy że system okazał się rentowny, i w początkowym okresie np pierwszym miesiącu zwielokrotnił bankrol 15 razy a przez reszte roku już tracił, ale ogólny bilans był dodatni - bo jeszcze nie zdążył stracić wszystkiego, co na początku zarobił, to czy warto inwestować cokolwiek w taki system, jeśli prawdopodobnie będzie przynosił straty dalej?
Wykres wykładniczy można identyfikować przedstawiając go w skali logarytmicznej - wówczas powinniśmy otrzymać linię prostą (mniej lub bardziej &quot;zygzakowatą&quot;)o dodatnim współczyniku nachylenia (jeśli system jest rentowny).
Pozdrawaim

T 2

tomeks91

Użytkownik
Dzięki Asfalcom za ten program. Otworzył mi oczy na kilka spraw. Nie wiem dlaczego mało kto interesuje się tym tematem a to po prostu czysta matematyka i pokonanie buka w ten sposób jest naprawdę wyjątkowe. Kibicuje Ci w dodawaniu dalszuch baz danych, bo niektóre wyniki są ciekawe, ale jest np.kilkadziesiąt zdarzeń i nie są one bardzo wiarygodne. Napisz czy w najbliższym czasie planujesz aktualizacje.

pitmaster 0

pitmaster

Użytkownik
Czy w planach są funkcje klasyfikujące nie tylko kursy ale i inne zmienne...jak ilość wygranych danej drużyny, ilość underów ... itd. ??

pitmaster 0

pitmaster

Użytkownik
Jeszcze takie techniczne pytanie, czy jest możliwość zaznaczania w poleceniu z których buków chcemy skorzystać czy musimy za każdym razem ładować nową baze ??
Z jakiego momentu program bierze kursy z Betfair ?

A 0

asfalcom

Użytkownik
Napisz czy w najbliższym czasie planujesz aktualizacje.
Aktualizacje bazy historycznych kursow robie 2 razy w miesiacu. Nie zobowiązuje się narazie co do konkretnych dat, możana się spodziewać tak nia początku i ok. 20 dnia miesiaca. Info o nowej bazie danych do sciagniecia pojawi sie w programie.

Czy w planach są funkcje klasyfikujące nie tylko kursy ale i inne zmienne...jak ilość wygranych danej drużyny, ilość underów ... itd. ??
W najbliższych miesiącach napewno nie. Planuje zajac sie narazie dopracowywaniem programu w obecnej formie. Gdyby bylo duze zainteresownie pomysle o tym za jakis czas.

Jeszcze takie techniczne pytanie, czy jest możliwość zaznaczania w poleceniu z których buków chcemy skorzystać czy musimy za każdym razem ładować nową baze ??

Z jakiego momentu program bierze kursy z Betfair ?
Za kazdym razem musisz zaladowac nowa baze danych zlozana z bukow ktorych chcesz wykorzystac. Wiem, ze troche to moze byc upierdliwe ale pozwala zwiekszyc szybkosc dzialania funkcji.

Wszystkie kursy w programie sa ostatnimi kursami oferowanymi przez bukmachera przed zamknieciem przyjmowania zakladow. Kursy &quot;live&quot; nie sa brane pod uwage w programie. W przypadku Betfair i innych gield, nalezy pamietac ze dochodza tam jeszcze prowizje. MatchStatistics ich nie uwzglednia przy obliczaniu zysku.

A 0

asfalcom

Użytkownik
Do pobrania nowa wersja : MatchStatistics 5.0.3
Najwazniejsza nowosc to mozliwosc pobierania kursow na przyszle spotkania z oferty ponad 150 bukmacherow online (z bardzo niewielkim opoznieniem). Matchstatistics wybierze teraz dla ciebie bukmachera, ktory daje najwyzszy kurs na kazdy mecz w interesujacej ciebie lidze sposrod bukow ktorych sam wybierasz. Opcja ta jest zintegrowana z systemami obstawiania matchstatistics. Mozna wiec szybko stwierdzic gdzie nalezy obstawic, nawet jesli twoj system obstawiania jest bardzo skomplikowany. W pozniejszym czasie za opcje pobierania danych planowana jest niewielka odplatnosc. Macie teraz wyjatkowa okazje przetestowac ja za free. Klucz dostepu do pobierania kursow z mojego serwera jest dostepny na glownej stronie projektu : http://matchstatistics.com
Poza tym, w nowej wersji uproscilem proces tworzenia bazy danych oraz dodalem kilka statystyk : kursy srednie w twoim systemie, srednie kursy ktore weszly, odchylenia standardowe tych wartosci. Historyczne kursy zostaly uaktualnione do 21/04/2009
nowa wersja do pobrania na mojej stronie.

A 0

asfalcom

Użytkownik
Aha, nowy system wyszukiwania meczy nadchodzących, może być wykorzystywany do wyszukiwania surebetow. Przykład: mamy konta u kilku bukmacherow, tworzymy zatem baze wykorzystujac wizarda wybierajac bukmacherow, u ktorych jestesmy zainteresowani obstawiac. Ładujemy stworzona baze do pamieci. wpisujemy 2 komendy:
struct *
pe_upcoming 1/(1/odds1 + 1/odds0 + 1/odds2) &gt; 1 ? bet102
W tabelce znajdziemy surebety (niektore moga byc nieaktualne - bo kursy bylo nie bylo sie zmieniaja). Surebety beda dotyczyly tylko tych bukmacherow, dla ktorych utworzylismy baze danych (widoczne w prawym gornym rogu aplikacji).
No i oczywiscie cos, czego byc moze forumowicze nie lubia. Opcja jest platna. Zdecydowalem sie na to, poniwaz wiaze sie to z pracą parserów 24h/dobe. Sam program oraz baza danych historycznych (uaktualniana srednio 2 razy w miesiącu jest i pozostanie nadal darmowa). Opcja ta jest jeszcze dzisiaj darmowa. Na stronce znajduje się klucz &quot;Unique Indentity Key&quot;, ktory trzeba skopiować i wkleić do programu.

Do góry Bottom