Długo myślałem nad tym jak "ugryźć" jutrzejsze mecze. Faworyci w każdym spotkaniu są powszechnie znani i kursy na ich wygrane poleciały bardzo mocno w dół, więc trzeba szukać innych opcji. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
G2 Esports - Team Liquid
Typ: 2, handicap zabójstw +8,5 (@1,80 Unibet)
No dobra. Zarzekałem się, że trzeba grać przeciw amerykańskiej ekipie widząc ich ostatnie wyczyny, ale czy kurs oscylujący w granicy 1,20-1,25 jest tego wart? Nie uważam by G2 było aż takim faworytem tego spotkania. Owszem, jest to ekipa, która wygląda o niebo lepiej od swoich jutrzejszych rywali, lecz po dwóch wygranych może wkraść się element rozluźnienia. Liquid legitymuję się bilansem 0-2 i nie mają już wiele do stracenia. Może w końcu zejdzie z nich presja i pokażą możliwości na jakie je stać. Broxah nie jest w stanie zagrać gorzej niż dzisiaj, podobnie Tactical. Widać też, że w końcu rozkręca się Jensen. Odnośnie europejskiej ekipy to oglądałem ich dzisiejszy mecz i mieli bardzo duże problemy z wejściem w mecz. Gdyby na ich drodze stanęła bardziej doświadczona drużyna niż Machi to mogliby mieć duże problemy z wygraniem mapy. Liczę na to, że jutro zagrają podobnie i mecz będzie dość wyrównany. Za drobne spróbuję jeszcze pograć
wygraną Teamu Liquid, bo kurs jest bardzo zachęcający -
@3,90 Unibet . Ich szansę oceniam trochę wyżej.
edit: Spodziewałem się tego, że Liquid może postawić się faworyzowanej ekipie z Europy, ale nie przypuszczałem, że są w stanie wygrać z taką łatwością. Amerykańska drużyna w końcu zagrała na miarę swoich możliwości. Co do G2 to mam mieszane uczucia, wyglądali dzisiaj bardzo słabo (głównie Jankos dla którego ten turniej nie układa się najlepiej), ale nadal to ekipa z dużym potencjałem. Typ główny, jak i poboczny weszły bez żadnych problemów (24-11 w zabójstwach na korzyść Liquid).
Suning Gaming - Machi Esports
Typ: powyżej 25,5 zabójstwa w meczu (@1,75 Unibet)
Mecz zapowiada się bardzo ciekawie. Suning w końcu pokazało jak zgnieść przeciwnika mając przewagę we wczesnym etapie gry. Totalnie zdominowali Liquid, a SofM zagrał najlepszy mecz w jungli jaki widziałem na tych Mistrzostwach. Zdemolował Broxaha, zabrał wszystkie smoki i poprowadził swoją ekipę do przekonywującego zwycięstwa. Chińska ekipa zagrała dziś bardzo "spokojnie". Skupiali się na celach mapy, nie rzucali się na zabójstwa. Finalnie w całym meczu ujrzeliśmy tylko 14 zabójstw (12-2 dla Suning). Jak widać w starciach ze słabszymi ekipami drużyna Suning gra bardzo uważnie i nie pozwala sobie na wiele błędów tak jak to miało miejsce w meczu z G2, gdzie zobaczyliśmy aż 40 zabójstw (21-19 dla Suning). Przechodząc do ich dzisiejszych przeciwników należy im oddać, że prezentują się na tym turnieju bardzo dobrze. Z łatwością ograli Liquid dominując przez całe spotkanie. Był to mecz ubogi w zabójstwa i padło ich zaledwie 13 (9-4 na korzyść Machi). W meczu z G2 przez długi moment dotrzymywali kroku faworytom (tutaj zabójstw było już 39). Sprawili sporo problemów europejskiej ekipie i uważam, że jutro również postawią się chińskiej formacji. Linia 25.5 nie jest wygórowana jak na mecz takich ekip. Uważam, że Machi jest w stanie spokojnie zdobyć +10 zabójstw, a Suning z pewnością dołoży więcej.
edit: Nie ma co się rozwodzić nad tym typem. Niewiele zabrakło, by udało się pokryć podaną linię (w meczu padły 23 zabójstwa). Spodziewałem się bardziej otwartego meczu, ale cóż - nie wyszło.
DragonX - FlyQuest eSports
Typ: 1, handicap zabójstw -7.5 (@1,95 Unibet)
To powinien być mecz bez historii. Spotykają się dwie drużyny o bardzo różnych umiejętnościach. DrX paradoksalnie dzisiejszą porażką urosło w moich oczach. Na tle faworyta do wygrania grupy (a może i całych Mistrzostw) wyglądali bardzo dobrze i mocno postraszyli Top Esports. FlyQuest zaś w meczu "pocieszenia" wygrało z UoL. Mieli drobną przewagę przez większą część meczu, ale i tak mocno męczyli się z rosyjską ekipą. Nie widzę dla nich najmniejszych szans na pokonanie koreańskiej ekipy. Przegrywają indywidualnie na każdej linii, w dodatku jako kompozycja nie wyglądają zachęcająco.
Kurs @1,25 na wygraną DrX można spokojnie dorzucić do jakiegoś kuponu, ale sam poszukam w tym meczu innej opcji. Szczerze to spodziewałem się linii na poziomie 9,5 albo nawet 10,5. Dla przypomnienia w pierwszej rundzie DrX ograło UoL z przewagą 17 zabójstw (22-5), a FlyQuest przegrało z Top Esports różnicą 12 zabójstw (7-19). Nawet w wygranej potyczce z UoL skończyli z mniejszą ilością zabójstw niż ich oponenci (16-18). Spodziewam się gładkiego zwycięstwa koreańskiej drużyny i przynajmniej 8 zabójstw przewagi po ich stronie.
edit: Takie typy najbardziej bolą, zabrakło jedynie jednego zabójstwa do powodzenia, ponieważ finalnie DrX wygrało 7 zabójstwami (13-6). Szkoda, po prostu szkoda.
Top Esports - Unicorns of Love
Typ: No bet
Ciężko podejść do tego meczu, według kursów nie ma jutro większego faworyta od chińskiej ekipy. Trudno się z tym nie zgodzić widząc jak Top Esports radzi sobie w tym turnieju. UoL gra już w sumie o pietruszkę, przegrali oba dotychczasowe spotkania. Po prostu grupowi rywale to już zbyt wysokie progi dla ambitnej, rosyjskiej drużyny. Kurs na wygraną Top Esports jest niesamowicie niski, a linia handicapu zabójstw ustawiona na poziomie 10,5 jest moim zdaniem słabym pomysłem do grania. W dodatku
Unibet nie oferuje na ten mecz typu w którym można typować długość spotkania w minutach. Sam nie obstawiam tego pojedynku, ale jeśli bym to zrobił to postawiłbym, że w meczu zostanie zabitych
mniej niż 4.5 smoków @1,60 Unibet .
edit: Top Esports pokazało po raz kolejny swoją siłę, wygrali pewnie kontrolując cały mecz od początku do końca. Po prostu różnica klas. Typ poboczny z ilością zabitych smoków wszedł (zabite zostały 4 smoki).
Gen.G - Fnatic
Typ: poniżej 26.5 zabójstwa w meczu (@1,85 Unibet)
Przyznam szczerze, że najmniej interesowałem się dotychczas tą grupą i mecze w niej oglądałem głównie z odtworzenia. Gen.G po dwóch meczach przewodzi w tabeli z wynikiem 2:0, jednak oba zwycięstwa przyszły im po sporych trudnościach. Długo męczyli się z TSMem, a w meczu z LGD kilkukrotnie byli na skraju porażki. Chwała im za to, że oba mecze wygrali, ale widać, że to jeszcze nie jest ten poziom gry jakiego wszyscy od nich oczekują. Europejska ekipa pokazuje za to, że są bardzo trudnym przeciwnikiem. Z TSM do pewnego momentu toczyli wyrównany bój, ale w pewnym momencie zwyczajnie odjechali amerykańskiej drużynie i pewnie wygrali. Fnatic gra bardzo asekuracyjnie, głównie swój czas spędzając na liniach. W ich meczach pada bardzo mało zabójstw (17 w starciu z TSM oraz 16 w starciu z LGD) i sądzę, że ten trend zostanie jutro podtrzymany. Europejska ekipa na pewno podejdzie ze sporym respektem do koreańskiego przeciwnika. Dla porównania w meczach Gen.G padało do tej pory 14 zabójstw w meczu z TSM oraz 38 (!) w meczu z LGD. Ten drugi mecz traktuję raczej jak wyjątek od reguły i nie sądzę by Fnatic było w stanie nabić licznik zabójstw równie mocno.
Po kilku przemyśleniach za niewielkie stawki gram również
handicap zabójstw +5,5 na korzyść Fnatic @1,80 Unibet oraz na
wygraną europejskiej ekipy @2,40 Unibet . Jeśli Koreańczycy będą wchodzić w mecz równie wolno co w starciu z TSM to mogą mieć spore problemy z wygraniem tego meczu.
edit: Gen.G mimo dwóch wygranych nie przekonywało mnie swoją postawą w tym turnieju. Dzisiaj pokazali, że moje obawy odnośnie ich gry były słuszne. Wyraźnie przegrali we wczesnej fazie gry (jak pisałem, wolno wchodzą w mecz), później trochę nadrobili w środkowej części meczu, lecz strata z początku była zbyt trudna do odrobienia i koreańska ekipa ostatecznie poległa. Główny typ wszedł na styk (w meczu padło łącznie 25 zabójstw), podobnie jak handicap zabójstw w stronę Fnatic (17-8 na ich korzyść).
LGD Gaming - TSM
Typ: poniżej 25.5 zabójstwa w meczu (@1,80 Unibet)
TSM mimo dwóch porażek z wyżej notowanymi rywali pokazało się z dość dobrej strony. Nie odstawali wyraźnie zarówno od Fnatic i Gen.G. Jeśli poprawią niektóre elementy gry (chociażby kontrolę nad smokami) to są w stanie zaskoczyć każdą drużynę w tej grupie. Ważnym dla mojego typu jest fakt, iż amerykańska drużyna nie pozwala przeciwnikom na wiele zabójstw. Ma na to wpływ ich pasywna gra i niechęć do podejmowania ryzyka. Patrząc na ich poczynania i wyniki poprzednich spotkań z przyjemnością "przytulę" linię 25.5 zabójstwa. W meczach z Gen.G (łącznie 14 zabójstw) oraz Fnatic (17 zabójstw) z łatwością mieścili się w tej linii. Chińska formacja raz pokryła typowaną linie. O wesołym meczu z Gen.G zakończonym 38 zabójstwami wspominałem wyżej. Sądzę, że TSM zagra równie "porywająco" w ofensywie jak w poprzednich spotkaniach i nie przebiją granicy 10 zabójstw. W ich postawie upatruję główną siłę tego typu.
edit: Mecz okazał się o wiele bardziej otwarty niż przypuszczałem. TSM zagrało tym razem odważniej. Co prawda nie wystarczyło to na solidną, chińską ekipę, lecz sprawiło, że mój under zabójstw upadł z kretesem (łącznie padło 31 zabójstw).
Główne typy: 2/5
Poboczne typy: 5/5