Nie wiem zupełnie o czym chciałeś napisać ale zupełnie nie mogę się z tym zgodzić.Arsenal tylko z pozoru ma młodych graczy ,wprawdzie nie przekraczają 30 lat ale 17 lat to też nie jest.Eboue ,Toure ,Senderos a więc obrońcy grający w 1 meczu z L'poolem mają za sobą finał Ligi Mistrzów prawie wygrany , w Premier League nie schodzą z dobrego poziomu a w kadrze swoich państw mają 1 skład.O Gallasie nie wspominam bo to mistrz Anglii z Chelsea i od dobrych kilku lat gra w kadrze Francji.Pomoc : Hleb - 24 lat bodajże ,Mistrz Niemiec ,gdyby nie to ,że jest z Białorusi byłby o wiele lepszy,Fabregas - od kilku lat gra w 1 składzie The Gunners mimo 20 lat...on jest młody ale już śmiem twierdzić ,że ograny i zaliczający się do czołówki pomocników w Premier League,Adebayor i van Persie na pewno nie są nieograni bo to kapitalni napastnicy o czym przekonali nie raz...nie mogę zapomnieć również o Manuelu Almunii ,który chyba jest najstarszy z zawodników w meczu grający z L'poolem.Teraz jest pełny młodych, nieogranych dzieciaków z wielkim talentem.
Arsenal to przykład klubu który nie płaci lukratywnych kontraktów ,nie kupuje mega gwiazd.Wenger sprowadza nie oszlifowane talenty jak Eboue ,Toure czy Djourou a potem ci piłkarze są najlepsi.W tym zdaniu miałeś na myśli chyba Chelsea która kupiła Szewczenkę za 50 mln E a teraz gra on w 2 zespole.Zaczyna opływać kasą niczym inne kluby patrzące na nazwiska a nie zespół.
Tak to prawda ,Arsenal grał w PL ostatnio słabo i te remisy zaważyły na tym ,że nie zdobędą dziś mistrzostwa,ale z drugą częścią zdania się nie zgodzę.Zmęczenie to na pewno nie jest ale wg mnie zbyt duża rotacja w składzie a przede wszystkim masa kontuzji która panuje w Arsenalu.Zauważ ,że w LM grał Adebayor i Persie a w lidze musieli leczyć kontuzje ( Adebayor wszedł z ławki mimo kontuzji kostki ).Tak jak wspomniałem Arsenal ma składzie graczy ogranych i bardzo ogranych a tym bardziej nie jest to wina braku profesjonalizmu.Kanonierzy w ostatnich meczach wypadali bardzo przeciętnie łapiąc serię remisów. Wydaje mi się że obrazuje to ich zmęczenie sezonem i brak ogrania/profesjonalizmu w wielkiej lidze...
No ja mam zupełnie inne zdanie.Kto jest w tej chwili najlepszym piłkarzem świata ? 23 letni Cristiano Ronaldo.Dla mnie młody wiek jest najlepszy w piłce nożnej.Oczywiście ważne jest ogranie i doświadczenie ale nie zawsze.Oto bowiem w Górniku Zabrze gra 20 letni Michał Pazdan i kończący karierę Tomasz Hajto.Który jest blisko kadry ? Pazdan.Może to nie jest zbyt dobry przykład bo Hajto w kadrze miał swoje 5 minut ale działa to na tej zasadzie.Spójrz na przykład Milanu.Jeszcze do niedawna obronę tworzył Maldini z innym piłkarskim 'dziadkiem' którego nazwiska sobie nie przypomnę.Razem mieli bagatela 80 lat.W tej chwili ich czas minął a pałeczkę przejął Nesta - także gracz po 30.Młody zawodnik może mieć dobrą psychikę a stary słabą i odwrotnie.Wszystko zależy od zawodnika.Taki Alessandro Pato jest rok starszy ode mnie a ma już prawie 10 goli w Serie A.Z kolei Gillardina wydawać by się mogło bardziej doświadczony zawodnik 'zaciął się' i nie może odblokować.Może to wynika z moich dziwacznych poglądów i niczego więcej ale uważam że piłkarze między 18 a 24 rokiem życia są zbyt błodzi by mówić o jakimś wielkim ograniu czy doświadczeniu. Wydaje mi się że inaczej podchodzą do futbolu, mniej zawodowo, profesjonalnie i są bardziej podatni na błędy. Mają również znacznie słabszą psychikę. Nie mówię jednak że zawodnicy Arsenalu nie mają ogromnego talentu i nie prezentują wielkich umiejętności. Tyle, że są w wieku w którym łatwo się wypalić i spaść z afiszów, a to często boli...
Wg mnie C.Ronaldo młodym talentem był jak przychodził ze Sportingu.Teraz jest jak najbardziej mega gwiazdą piłki nożnej ,lada chwila pobije rekord bramek w ManU ( 45 w sezonie ) i stanie się 23-letnią legendą klubu jeśli już nie jest.On od kilku lat nie schodzi ze światowego poziomu ,omijają go urazy i zauważ ,że dziennikarze piszą o nim gdy nie strzeli bramki w meczu ,że jest w kryzysieTylko że jakoś mam wrażenia że C.Ronaldo się wypali i taki spadek z piedestału może go wiele kosztować. Musiałby być peawdziwą gwiazdą piłki noznej by długie letat utrzymywać choć podobną formę... Póki co jest dla mnie młodym talentem.
Ale w ważnych meczach sie spalał wiele razy , a o MŚ ni mówie nawet czy Euro 04.Wg mnie C.Ronaldo młodym talentem był jak przychodził ze Sportingu.Teraz jest jak najbardziej mega gwiazdą piłki nożnej ,lada chwila pobije rekord bramek w ManU ( 45 w sezonie ) i stanie się 23-letnią legendą klubu jeśli już nie jest.On od kilku lat nie schodzi ze światowego poziomu ,omijają go urazy i zauważ ,że dziennikarze piszą o nim gdy nie strzeli bramki w meczu ,że jest w kryzysie
Nie mylcie pojęcia doświadczony piłkarz (26-32 lata) ze starym piłkarzem (33-40 lat)!! ???? :jezora: I omawiajcie typ a nie piłkarzy!!!!!No ja mam zupełnie inne zdanie.Kto jest w tej chwili najlepszym piłkarzem świata ? 23 letni Cristiano Ronaldo.Dla mnie młody wiek jest najlepszy w piłce nożnej.Oczywiście ważne jest ogranie i doświadczenie ale nie zawsze.Oto bowiem w Górniku Zabrze gra 20 letni Michał Pazdan i kończący karierę Tomasz Hajto.Który jest blisko kadry ? Pazdan.Może to nie jest zbyt dobry przykład bo Hajto w kadrze miał swoje 5 minut ale działa to na tej zasadzie.Spójrz na przykład Milanu.Jeszcze do niedawna obronę tworzył Maldini z innym piłkarskim 'dziadkiem' którego nazwiska sobie nie przypomnę.Razem mieli bagatela 80 lat.W tej chwili ich czas minął a pałeczkę przejął Nesta - także gracz po 30.Młody zawodnik może mieć dobrą psychikę a stary słabą i odwrotnie.Wszystko zależy od zawodnika.Taki Alessandro Pato jest rok starszy ode mnie a ma już prawie 10 goli w Serie A.Z kolei Gillardina wydawać by się mogło bardziej doświadczony zawodnik 'zaciął się' i nie może odblokować.
Pozdro
Tyle że ważne jest dla analizy meczu jacy piłkarze grają w składzie... A co do pierwszego zdania to się w pełni zgadzam!Nie mylcie pojęcia doświadczony piłkarz (26-32 lata) ze starym piłkarzem (33-40 lat)!! ???? :jezora: I omawiajcie typ a nie piłkarzy!!!!!