Pro B (
Francja)
Denain-Voltaire - La Rochelle godz. 20:00
Denain / 2.45
Gospodarze 8. miejsce (5-4), goście na pozycji lidera (8-1). W ekipie La Rochelle wątpliwości przy występach Sancheza (liga 9 gier 5,9pkt/3,4zb/2,7as) i Leraya (liga 9gier 5,2pkt/3,2zb/4,3as) - złapali urazy w ostatniej grze, nie dokończyli tego meczu. Obaj zawodnicy grali dotychczas wszystko w sezonie - Sanchez z pierwszej piątki (liga średnio 22min, puchar Liderów Pro B 6 gier 23.9min 7,8pkt/5,2zb), Leray z ławki (liga 18.7min, puchar Liderów Pro B 6 gier 22.6min 10,7pkt/4,2zb/5as), jeden z lepszych młodzieżowców tego sezonu Pro B, najlepiej podający w swojej ekipie. Na jednym z portali, gdzie zawsze szukam awizowanych składów na gry tych zespołów, nie ma ich w kadrze, więc może to się potwierdzi (
https://www.sudouest.fr/sport/baske...cle-a-faire-des-stops-grace-a-ca-17725966.php). W drużynie Denain bez awizowanych nieobecności, ostatnio wymienili zawodników - Camare (2,7pkt) zastąpił Payen-Boucard (3 gry 6,3pkt), wzmacniając ławkę. La Rochelle mocno zaskakuje swoimi wynikami, typowani przed sezonem jako jeden z zespołów, który zawalczy głównie o utrzymanie, na razie zakłamują te prognozy. Denain w tym sezonie trochę więcej zainwestował w drużynę, więcej doświadczenia dodali do kadry, też wrócił trener, z którym Denain miał najlepsze sezony. Główny plan, to powrót do play off, czego brakuję już od ładnych kilku sezonów - ostatnio awansowali, właśnie z trenerem Valinem, który wrócił w tym sezonie. Spróbuję się tutaj oprzeć na tych możliwych nieobecnościach, dla ekipy La Rochelle byłby to pierwszy taki mecz w sezonie, bo te świetne wyniki, to głównie pełna kadra i mocny kolektyw, więc to może być teraz w jakiś sposób zaburzone. Denain u siebie pokonał już Reims i Pau Orthez, też teoretycznie silniejszych. Ekipa La Rochalle, jedyna porażka w lidze, to wyjazdowe starcie z Lille, zespołu zbliżonego bilansem do dzisiejszych gospodarzy (jeszcze dwie porażki w pucharze Liderów Pro B i jeden w pucharze kraju, to też wyjazdowe starcia). (LVBet)
66-82
Aix Maurienne - Antibes Sharks godz. 20:00
Antibes Sharks / 1.76
Pojedynek z dołu tebeli - ekipa gospodarzy ostatnia 18. pozycja, Antibes miejsce wyżej, ten sam bilans 2-7. O ile można było przypuszczać, że Aix Maurienne może mieć ciężki sezon, praktycznie co sezon walczą o utrzymanie. To Antibes tak nisko, jest ogromną niespodzianką, na papierze razem z Reims, powinni górować nad resztą, ale jest jak jest - prezentują się tak, jak to miejsce w tabeli, większość porażek w pełni zasłużona. Można szukać jakiegoś usprawiedliwienia w braku lidera (Boyer 15pkt/10zb) przez większość sezonu, jakimś konflikcie z trenerem - wtedy klub stanął po stronie szkoleniowca, zawodnicy dostali zakaz medialny, koniec końców dalej przegrywali. Od dwóch gier jest już Boyer, po ostatnim meczu zmienili szkoleniowca (jak pewnie chcieli zawodnicy, ale też ich kibice czytając ich fora i media społecznościowe) - jeżeli faktycznie trener był przeszkoda, to już nie ma żadnych wymówek i jak teraz nic nie ruszy w dobrym dla nich kierunku, to tam zajdą zdecydowanie większe zmiany. Wydaje mi się, że grają teraz też o swoje posady, część z nich na pewno, tak duże pieniądze zainwestowane w drużynę, sprowadzeni zawodnicy po bardzo dobrych sezonach w Pro B czy z najwyższej klasy rozgrywkowej, to nie powinno tak wyglądać. (etoto)
75-69
Mam nadzieję, że to będzie miało jakieś szansę powodzenia, ale też nie wiem czy tylko nie pomądrzyłem się więcej, z pozycji kibica tych rozgrywek. Uczciwie przyznając, ten sezon Pro B jest dla mnie ciężki, chyba najcięższy z tych lig, którymi się interesuje, często się mylę i tutaj może być podobnie, ale skoro zaznaczyłem sobie te gry, pójdę za pierwszą myślą.
(przepraszam - słabo wygląda tyle "mądrości", a wynik znów odwrotny)