Chciałem nieco obszerniej opisać dzisiejsze mecze, bo zapowiada się ciekawa kolejka. Niestety rano nie miałem czasu, natomiast teraz - brak ochoty. Mimo to wpiszę kilka typów, które uważam za sensowne.
Leixoes - Pacos
Typ: Leixoes
Kurs: 2,15
Pacos bardzo dobrze wszedł w 2008 rok. Trzy zwycięstwa (do dwóch ligowych wygranych dochodzi pogrom w pucharze), bardzo dobry bilans bramkowy. Wszystkie te sukcesy odbyły się jednak na boisku w Ferreirze. Zresztą pokonanie słabego Uniao i będącego w rozsypce Maritimo nie jest jakimś wielkim wyczynem.
Leixoes ciuła punkty w większości przypadków na własnym boisku. Remisy z Setubal i Sportingiem, a także 3:0 z Bragą pokazują jak silna jest ta ekipa w meczach domowych. Dzisiaj obie ekipy przystąpią do meczu z małymi osłabieniami, ale wątpię, by to było kluczowe dla tego spotkania. Zadecyduje miejsce rozgrywania meczu, więc stadion Matosinhos. Leixoes nie zwykł przegrywać u siebie. Mało tego, dzisiaj stawiam na ich wygraną, dzięki której uczynią wielki krok w kierunku zapewnienia sobie pobytu na kolejny sezon w extraklasie.
Leiria - Academica
Typ: Academica
Kurs: 3,1
Gospodarze to najsłabsza ekipa ligi. Wierzyłem w ich odrodzenie i marsz w górę tabeli, ale porażka z Pacosem przekreśliła definitywnie szanse Uniao na pozostanie w gronie najlepszych. Ponadto Leiria nie zajmuje ostatniego miejsca przez głupie pojedyncze błędy, czy nieszczęśliwe bramki - ta drużyna po prostu gra obecnie najgorszą piłkę w Superlidze.
To doskonała szansa dla Academiki, by oderwać się na dobre od strefy spadkowej i dograć spokojnie pozostałą część sezonu. Piłkarze gości ostatnio są w dość dobrej formie. Świadczą o tym nie tylko przyzwoite wyniki, ale też sposób gry. Domowe remisy z Bragą i Sportingiem oraz wyjazdowa wygrana z Navalem - to ostatnie 3 mecze Coimbry. W całości oglądałem jedynie mecz z wicemistrzem kraju i tam gra Academiki zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zupełnie nie było widać różnicy klas jaka dzieli Coimbrę i Sporting. Fakt, że stołeczni są w słabej dyspozycji wcale nie umniejsza nic Academice. Mimo straty bramki nie poddali się, co zostało im wynagrodzone w doliczonym czasie gry. Mało tego - to goście dzisiejszego meczu byli bliżsi zwycięstwa.
Typuję skromną wygraną Academiki, która tym samym potwierdzi dobrą formę i choć na kilka kolejek zażegna widmo spadku.
Sporting Lizbona - FC Porto
Typ: remis
Kurs: 3,1
Gdy gra Barca z Realem, Inter z Milanem czy Celtic z Rangersami to mimo, iż są to mecze zupełnie wyjątkowe, należy zwracać uwagę na ówczesną dyspozycję danych drużyn. W Portugalii jest nieco inaczej. Nawet jeśli Sporting/Porto/Benfica znajdował by się w strefie spadkowej to na mecz ze swoim największym rywalem skoncentrowałby się maksymalnie i osiągnąłby dobry rezultat.
Sporting jest w dołku, dla nich ten sezon wydaje się być stracony. Nie wygrają ligi, odpadli z Ligi Mistrzów. Gwiazdy stołecznych: Moutinho, Izmailov, Purovic są bez formy, co widać po wynikach Sportingu.
Sytuację w Porto bardzo trudno określić. Zespół jest w stanie zagrać kapitalny mecz, a w następnym będzie męczył się ze słabym rywalem. Wszystko zależy od dyspozycji dnia.
Można by pisać o tym meczu godzinami, ale, wg mnie, nie ma sensu. Dziś padnie remis. Sporting nie jest w stanie wygrać z mistrzem kraju, natomiast Porto gra nieco gorzej na wyjazdach, więc mecz na szczycie będzie bardzo trudnym spotkaniem. Typuję tu wynik 1:1, jednak w ostatnich latach o wynikach tej konfrontacji decydowała jedna, niekiedy przypadkowa akcja, dlatego stawianie tego meczu za dużą stawkę to samobójstwo.
Maritimo - Boavista
Typ: over 2,5
Kurs: 2,35
Wydaje mi się, że to bardzo dobry typ. Ostatnio gram overy Boavisty w ciemno, bo ta ekipa zmieniła się nie do poznania. Z zespołu grającego najnudniejszą piłkę ligi przekształciła się ona w jeden z najbardziej ofensywnych teamów Superligi. Doskonałe kontry Ribeiro powinny przynieść co najmniej jedną bramkę, natomiast doświadczenie pozostałych graczy linii pomocy również będzie bardzo przydatne. Maritimo na pewno łatwo skóry nie sprzeda. To drużyna mająca w swoim składzie dobrych napastników. Pomimo osłabień, szczególnie gospodarzy, over powinien paść.
Już po kursach widać, że typy nie są superpewne, dlatego przestrzegam przed nadmiernym optymizmem przy wypełnianiu rubryki "stawka"