Spotkanie: Aluprof Bielsko-Biala - Dinamo Moscow
Typ: 2 (-5.5)
Kurs: 1,85
Buk: Betsafe
Dziś o godzinie 20:30 Aluprof Bielsko-Biała będzie podejmowac na własnej hali mistrza Rosji Dynamo Moskwa, które jest głównym kandydatem do wyjścia z grupy Ligi Mistrzyń. Według mnie zdecydowanym faworytkami są siatkarki Dynama i chyba ta drużyna jest poza zasięgiem bielszczanek.
W Bielsku sytuacja kadrowa wróciła do normy, gotowe do gry są wszystkie zawodniczki. Mocnymi punktami polskiego klubu jest dobre przyjęcie, gra w obronie oraz rozegranie, natomiast środek oraz gra w bloku można powiedziec, że są ich "piętą achillesową". W wysokiej dyspozycji są aktualnie obie rozgrywajace i libero oraz Barańska, przyzwoity poziom trzymają Horka, Dziękiewicz i Ciaszkiewicz. Igor Prielożny będzie miał mały problem z ustawieniem taktyki, ponieważ w słabej dyspozycji jest atakująca Bamber oraz brakuje mu drugiej solidnej środkowej.
Rosyjska ekipa w porównaniu do poprzedniego sezonu przemeblowała nieco drużynę, ponieważ przede wszystkim odeszła gwiazda tego zespołu Gamowa oraz Staelens. Mimo tych odejśc Dynamo w dalszym ciągu posiada bardzo silny i mocny skład. Zawodniczki z Dynamo mają dośc spory potencjał w grze w ataku oraz w bloku. W ataku maja cztery bardzo dobre zawodniczki: Gioli, Godina, Gonczarova oraz Machno, które potrafią same poprowadzic klub do zwycięstwa. Kolejnym atutem Dynama jest bardzo wysoki skład oraz bardzo dobra gra w prawie wszystkich elementach gry takich jak blok, kontra oraz atak. Dodając do tego jeszcze dobre przyjęcie oraz bardzo dobrą formę w tym sezonie Dynama, otóż są one liderem w rosyjskiej lidze siatkarek oraz w tym sezonie w lidze straciły jak do tej pory zaledwie jednego seta! Jest to bardzo dobry wynik, który pozwala myślec optymistycznie o ich wygranej w tym meczu.
Myślę, że zawodniczki Dynama wygrają ten mecz bardzo pewnie, ponieważ prawie wszystkie atuty w grze są po ich stronie, mają większy potencjał w grze, są w wysokiej formie, mają lepsze siatkarki światowej klasy takie jak już pisałem Simona Gioli, Jelena Godina czy Natalia Safronowa oraz są zespołem światowej klasy, który ma szanse na wygranie tych rozgrywek. Myślę również, że bielszczanki nie będą miały w tym meczu nic do powiedzenia i Dynamo wygra ten mecz spokojnie przynajmniej różnicą 6 punktów i handicap zostanie ładnie pokryty.