Dyscyplina:
Siatkówka – Liga Światowa
Spotkanie: Bułgaria –
Polska AHC (0:1,5 seta)
Typ: 1
Kurs: 1,93
Buk: Pinnacle
Godzina i data: 13.07.13 20:00
Dziś o godz. 20:00 w Warnie odbędzie się mecz w grupie A Ligi Światowej pomiędzy Bułgarią a Polską. Gospodarze zgromadzili do tej pory 17 punktów w ciągu 9 spotkań. Goście w ciągu 9 pojedynków zdobyli 13 punktów. Liderem grupy A jest
Brazylia. Awans do finałów LŚ 2013 zapewnili już sobie Canarinhos oraz Bułgarzy, toteż to spotkanie będzie meczem „towarzyskim”. W pierwszym meczu padł wynik 3:0 dla gospodarzy, którzy ograli gości we wszystkich setach do 21 (12 punktowy handicup).
Bułgarzy w trakcie obecnej LŚ rozegrali następujące spotkania: dwukrotnie wygrali we Francji 2:3 i 0:3, dwukrotnie wygrali z Argentyną u siebie 3:0 i 3:1, przegrali w Stanach Zjednoczonych 3:0 by nazajutrz pokonać Amerykanów 1:3 oraz dwukrotnie przegrali w Brazylii 3:1.
Polacy w LŚ 2013 rozegrali następujące mecze: na starcie rozgrywek przegrali przed własną publicznością z Brazylią 1:3 oraz 2:3, dwukrotnie przegrali we Francji 3:2, wygrali u siebie z Argentyną 3:2 i 3:1 oraz wygrali dwukrotnie na własnym parkiecie z
USA 3:2 i 3:1.
Pierwszy mecz z Bułgaria-
Polska miał być meczem walki i tak też przewidywałem w swojej wczorajszej analizie. Postawa Polaków zaskoczyła wszystkich, zarówno kibiców polskich jak i bułgarskich, ale myślę też że samych siatkarzy. Proste, niewymuszone błędy, słabe rozegranie Żygadły, wielkokrotne nieporozumienia kończące się oddaniem piłki za darmo. Największym problemem był jednak brak polskiego bloku. Te wszystkie czynniki, dodając jeszcze presję rosnąca z każdym punktem oraz „bułgarską atmosferę” złożyły się na okazałą porażkę polskiego zespołu. Trener Anastasi próbował zmienić grę dokonując zmian. Gra Drzyzgi była bardzo dobra i dała jakościową zmianę na rozegraniu. Występ Fabiana trzeba zaliczyć do nielicznych pozytywów tego meczu. Szkoda że do jego poziomu nie dorównali inni partnerzy.
Jeśli chodzi o Bułgarów – nie zagrali jakiejś wybitnej siatkówki, jednak z biegiem czasu i coraz większa liczbą błędów rywali zaczęli grać coraz odważniej. Bracia Bratojew oraz Cwetan Sokołow byli najbardziej wyróżniającymi się zawodnikami w ekipie gospodarzy. Warto odnotować fakt bardzo dobrej gry w bloku Bułgarów oraz dobrą postawę libero Salparowa, który wybronił kilka piłek w spektakularny sposób.
Bułgaria - Polska 3:0
(25:21, 25:21, 25:21)
Składy zespołów:
Bułgaria: G. Bratojew (5 pkt.), Gotsiejew (4), Skrimow, Josifow (8), Aleksiejew (11), Sokołow (21), Salparow (libero) oraz Dimitrow i W. Bratojew (6)
Polska: Nowakowski (2 pkt.), Kurek (12), Jarosz (2), Ruciak (1), Żygadło (2), Możdżonek (9), Zatorski (libero) oraz Kosok (2), Bartman (7), Drzyzga (1) i Kubiak (2)
Ostatnie 6 meczów Polaków z Bułgarami:
LŚ 2013 – BUŁ-POL 3:0 138 punktów w meczu – 12ptk HC Bułgarów
IO 2012 – POL-BUŁ 1:3 189 punktów w meczu – 5ptk HC Polaków
LŚ 2012 (Sofia) POL-BUŁ 3:0 136 punktów – 14ptk HC Polaków
ME 2011 POL-BUŁ 1:3 186 punktów – 2ptk HC Bułgarów
LŚ 2011 POL-BUŁ 3:2 207 punktów – 3ptk HC Polaków
MŚ 2010 BUŁ-POL 3:0 132 punkty – 18ptk HC Bułgarów
-Nikt z nas nie spodziewał się, że będzie taki wynik. Wszyscy raczej nastrajaliśmy się na walkę, ta walka była do pewnego momentu w pierwszym secie, później niestety Bułgarzy przechylili szalę na swoją korzyść i potem już ciężko było nam znaleźć punkt zaczepienia w tym meczu. – powiedział po meczu Paweł Zatorski.
Myślę, że w tym meczu ponownie wygrają Bułgarzy. Mobilizacja będzie już inna, wszystko jest bowiem rozstrzygnięte. Być może Polakow stać będzie na ugranie seta na świętujących awans Bułgarach. Myślę jednak że trener Anastasi wykorzysta graczy rezerwowych dając im pograć w ostatnim meczu LŚ. Cel jakim są Mistrzostwa Europy wymaga tego od trenera by miał jak najwięcej ogranych zawodników. Mam nadzieje ze w rozegraniu zagra Drzyzga. 3:0 lub 3:1 dla Bułgarów. Polecę również 6-7 punktowy handicup punktowy na Bułgarów.