Z tym stawianiem na finał Swobody można próbować, ale szanse baaaardzo małe. Wchodzą dwie z każdego biegu + dwie z czasami. Na pewno przegrywa z Kambundji, i prawdopodobnie również zarówno z Ombissa jak i z Pinto. Na drugie miejsce raczej nie ma szans. Może uda się ograć Pinto. W takim przypadku trzeba liczyć na słabe inne biegi, a tam już na dzień dobry w pierwszym biegu 4 zawodniczki, które mogę pobiec poniżej 11;20. Asher Smich i Luckenkemper wygrywają, a potem Tsimanouskaya i Neola. W biegu nr 3 lepszy wynik od Ewy mogą mieć Samuel oraz Lansiquot. Także podsumowując, awans da tylko falstart Pinto lub Ombissy… Oczywiście mam nadzieję, że się mylę i trzymam kciuki za Ewę, bo w tak ciężkim sezonie musi osiągnąć sukces dziewczyna, żeby się nie załamała i nie rzuciła sportu w cholerę.
Dobra, teraz po kolei typy, które rzucają się w oczy. Najpierw
zakłady specjalne STS:
Bukowiecki uzyska 20,50m TAK 1,70 Męczarnia w eliminacjach, ale 20,50m powinno w finale ME siąść. Na MP 21,04m. Co prawda jest nierówny i męczył się w eliminacjach, ale finał to finał, a w tym sezonie tę granicę pokonywał już wielokrotnie. Można również bardziej zachowawczo
20,25, bo kursie 1,4. Kursy wystawione po słabych eliminacjach, ale
eliminacje i finał to dwa różne
konkursy.
Ale, że 21,66 to bym nie powiedział :wasntme:
Nowicki 79,50m w finale TAK 1,40 Wojtek równy na 80m w tym sezonie. Jest siła, spokój i regularność. Myślę, że nawet granice 80m pokona. Od razu dwa słowa co do Fajdka. Nieobliczalny jak zawsze. Nie zdziwi mnie tu ani X X X i do widzenia, ani jakiś wynik w granicach 81,50m i zwycięstwo. Fajdek = no bet
Równy, bardzo równy, solidny zawodnik
Teraz co ciekawsze typy już po konkurencjach:
100m kobiet medal Kambundji 1,5 Totolotek. Forma życiowa. Myślę, że przegra z Asher Smith, no i mimo wszystko ze słabą jak nigdy Dafne (coś mniej syfów na twarzy w sezonie bez MŚ i IO… przypadek?), ale 3 miejsce powinna z Luckenkemper wygrać.
Niestety Niemka jednak szalenie mocna u siebie
100m h2h biegi Swoboda vs Neita 1 1,45 Kursy rosną, w eliminacjach Ewa bezpośrednio lepsza i myślę, że tak też będzie tym razem.
eh... no jednak chyba najpiękniejsze momenty w karierze to ona ma za sobą już (tak, wiem ile ma lat)
Tyczka kobiet Stefanidi win 2,15 STS Dwie się będą liczyć. Sidorova i Greczynka. Stawiam na tę drugą, bo wydaje mi się bardziej solidną zawodniczką i widać u niej wyraźny progres ze startu na start.
EDIT Po dzisiejszych skokach eliminacyjnych odradzam. Sidorova wyglądała lepiej. Jednak wygrała. Ciekawy konkurs
Młot kobiet h2h Fiodorow vs Kopron 1 1,5 STS. Kopron ostatnio co prawda 72,92m w Stalowej Woli, ale Joasia mocniejsza w tym sezonie (6 rzutów powyżej 73m) i myślę, że przegra tylko z Anitą. Tak btw całe podium polskie? Dlaczego nie.
Oszczep kobiet Ogrodnikowa top 3 Totolotek 1,50 Tutaj bardzo szybka i trochę subiektywna analiza. W tak specyficznej konkurencji jak rzut oszczepem kobiet liczy się przede wszystkim powtarzalność. Możliwe, że zdarzy się jakaś sensacja, ale Ogrodnikovą spokojnie stać na rzuty powyżej 65m, co musi dać medal, a kto wie, może nawet
zwycięstwo 3,70.
W dal m Tentoglou win 1,50 STS. Co prawda wczoraj jeszcze złapałem w totolotku po 2,25, ale 1,50 też nienajgorsze. Wobec słabego poziomu skoku w dal, młody Grek z „wielkimi papierami na skakanie” powinien to wygrać. Jest jeszcze nieregularny, ale mistrzem Europy juniorów w zeszłym roku nie został przez przypadek. Wielokrotnie powyżej 8,00m w tym sezonie, w eliminacjach 1 skok na 8,15m. Jest mocny powinien wygrać.
Inaczej być nie mogło
W dal m Bramble top 3. 4,00 STS. Na koniec prawdziwa perełka. W eliminacjach się męczył, ale ma strasznego kopa w nogach i może tutaj pofrunąć bardzo daleko. Wszyscy ci goście mają wysokie SB, ale skakali to przez przypadek i jednorazowo. Juska to jest dla mnie fenomen. Gościu skacze po 7,70 i nagle 8,27. Nykyforov, typowy Ukrainiec po 7,50 i raz u siebie 8,23. Jeszcze jest Jaszczuk, który jak się bardzo spręży to 7,95 skoczy. Ale Bramble jest w stanie trafić i polecieć powyżej 8,10, co przy obecnym poziomie powinno dać medal.
Niestety sam kop w nodze, to za mało
To by było na tyle, trochę się rozpisałem, ale jeszcze bez analizy: Na 100m kobiet powinna wygrać
Asher Smith 1,35 Nikt nie miał dzisiaj do niej startu nawet. 200m też pewnie wygra, a Piotr Lisek w tyczce powalczy o medal 1,60,