Bardzo dobre typy Mati. Szczególnie Bochenek- van der Westen. Holender trafił z formą na te mistrzostwa. Ćwiartkę miał najszybszą w tym roku 13.58. Bochenek też bardzo ładnie. Zbliżył się do swojego rekordu życiowego z tego roku. Ma szansę go poprawić w półfinale, ale chyba nie na tyle, żeby wygrać z van der Westenem.
Ja zupełnie odpuszczam konkurencje techniczne. Wczoraj spory zawód na trójskoku. Tamgho w próbach przed finałem, przy mokrej nawierzchni poślizgnął się na belce. Może mówić o wielkim szczęściu, że nie odniósł kontuzji. Złapał jednak "kabla" i było po dalekim skakaniu.
Zostaję przy konkurencjach szybkościowych.
200 Mężczyzn.
Tylko dwóch faworytów. Dla buków właściwie jeden. Lemaitre - francuz wygrał setkę, a jak sam mówi lepiej czuje się na 200m. Oglądałem wczoraj półfinały. Lemaitre mimo fatalnej pierwszej częsci dystansu, wspaniale przyspieszył na prostej i wygrał z łatwością. Niepokoi mnie jednak ten słaby łuk w jego wykonaniu, dlatego zmniejszam stawkę i daję na tego drugiego. Saidy Ndure, Norweg, zwycięzca pierwszego wczorajszego biegu półfinałowego zaprezentował się bardzo dobrze. Zanotował słabszy czas od francuza, ale ostatnie metry przespacerował. Jako jedyny z całej stawki, ma "życiówkę" poniżej 20 sek. Widziałem kursy 5 na reprezentanta Norwegii. Teraz około 4,5.
400 ppł Kobiet. Antyukh i tylko Anyukh. Biega bardzo szybko cały lipiec i nie widzę nikogo kto mógłby jej zagrozić. Co prawda Hejnowa w czerwcu w Rzymie 54,13 ale Rosjanka już tutaj na ćwiartce 54,29. Chyba najlepszy stosunek kursu do pewności zdarzenia. Rano po 1,4 do grubego grania.
800 Kobiet. Tu też bez szukania cudów. Savinova. Jedyna w Europie poniżej 1.58. Ustanowione na początku lipca. Z luzem w eliminacjach. Może z większym trudem niż Anyukh ale także zdobędzie złoto. Kursy w granicach 1,4.