Casa Modena - M.Roma Volley
Modena w tym sezonie na pewno mierzy wysoko. Mają bardzo dobry skład i mogą zagrozić najlepszym. Ogromnym wzmocnieniem powinien być przyjmujący Matthew Anderson, który przyszedł z Vibo Valentii. Reprezentant
USA świetnie spisuje się przede wszystkim w ataku. Oczywiście nadal kluczową postacią będzie atakujący Angel Dennis, który naprawdę jest fantastycznym zawodnikiem. Parę środkowych powinni tworzyć nowi zawodnicy czyli Viktor Yosifov i Andrea Sala. Ciekawi mnie to w jakiej formie będzie Matteo Martino, który na pewno ma spory potencjał, ale niestety nie potrafi tego wykorzystać.
Roma przed sezonem pozyskała kilku ciekawych zawodników. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na reprezentanta Włoch, Giulio Sabbi, który w poprzednim sezonie znakomicie spisywał się w Serie A2. Wzmocnieniem powinno być trio, które przyszło z Sisleya czyli rozgrywający Dante Boninfante, przyjmujący Gabriele Maruotti i znakomity środkowy Novica Bjelica. Kluczową postacią powinien być jednak przyjmujący Ivan Zaystev. Fantastyczna zagrywka i potężny atak. Trochę zawodził na Mistrzostwach Europy, ale potencjał ma ogromny.
Spodziewam się wyrównanego spotkania. W wyjściowym składzie obu zespołów będzie na pewno sporo zmian w porównaniu z poprzednim sezonem, więc gra może jeszcze nie być perfekcyjna. Mam nadzieję, że po raz kolejny swoją drużynę do zwycięstwa poprowadzi kubański atakujący, Angel Dennis. Na tej pozycji największą przewagę powinni mieć właśnie zawodnicy Modeny. Giulio Sabbi to spory talent, ale tak naprawdę nie wiadomo co pokaże. Milan Bencz to zawodnik solidny i leworęczny. W porównaniu z Dennisem wypadają jednak słabo.
Typ:
Casa Modena @ 1.50 Betsafe
Lube Banca Marche Macerata - CMC Ravenna
Przed sezonem z Maceraty odeszło kilku zawodników, w tym świetny rozgrywający Valerio Vermiglio. Zastąpił go Dragan Travica i myślę, że zespół wiele na tym nie straci. Sporym wzmocnieniem powinien być doświadczony libero Jean-Francois Exiga. W poprzednim sezonie na tej pozycji występował Alessandro Paparoni, któremu do klasy Francuza sporo brakuje. Trener Alberto Giuliani na pewno liczy na Simone Parodiego, z którym miał okazję pracować w Cuneo. Simone po ciężkiej kontuzji jeszcze nie wrócił do swojej optymalnej formy, ale stać go na grę na naprawdę wysokim poziomie. Kluczowym zawodnikiem powinien być Cristian Savani, który na Mistrzostwach Europy prezentował się doskonale. Może słabiej radzi sobie w przyjęciu, ale w ataku potrafi chyba wszystko.
Beniamienk z Ravenny w porównaniu do zespołu z Maceraty wypada słabiutko. Sporym osłabieniem w pierwszym spotkaniu będzie brak przyjmujących Quirogi, Robertsa i Verhannemana. Quiroga znajduje się na Mistrzostwach Ameryki Południowej, Roberts na Mistrzostwach Azji i Oceanii, a Verhanneman ma problemy z brzuchem (Info by
>PROBET<). Polscy kibice na pewno będą śledzić wyniki tego zespołu, bo podstawowym atakującym powinien być Piotrek Gruszka.
Macerata w tym sezonie na pewno mierzy w Scudetto. Skład mają naprawdę bardzo, bardzo mocny. Najgroźniejszą bronią Lube w tym sezonie może być zagrywka. Savani, Omrcen, Parodi, Travica, Podrascanin i Stankovic - tak powinna wyglądać podstawowa szóstka tego zespołu i każdy z tych zawodników potrafi piekielnie mocno zagrywać. Według mnie beniaminek nie będzie miał w tym meczu szans. Mam nadzieję, że Macerata w inauguracyjnym spotkaniu dobrze się zaprezentuje przed własną publicznością.
Typ:
Lube Banca Marche Macerata (-2.5 seta) @ 1.90
Unibet
Sisley Belluno - Andreoli Latina
W Sisleyu po raz kolejny prawie wszystko będzie zależało od atakującego Alessandro Fei. Świetny zawodnik. Bardzo skuteczny w ataku, posiadający dobrą zagrywkę i bardzo dobrze blokujący. Czego chcieć więcej ? Wspierać go powinien przyjmujący Robert Horstink, który kiedyś był uważany za najbardziej perspektywicznego zawodnika. Bardzo wszechstronny zawodnik. Mocny atak i dobre przyjęcie. Na pozycji rozgrywającego i libero dwóch doświadczonych zawodników. Odpowiednio Donald Suxho i Alessandro Farina. W poprzednim sezonie parę środkowych tworzyli Bontje i Bjelica. Obecna para De Togni - Kohut wygląda "troszkę" słabiej.
Gdyby patrzeć tylko na nazwiska to od razu Latinę można by uznać za jeden z najsłabszych zespołów w Serie A1. Podstawowym atakującym powinien być Jakub Jarosz, który od czasu do czasu miewa dobre występy. Najczęściej wtedy gdy nikt się tego nie spodziewa. Nie jestem fanem talentu Kuby, ale mam nadzieję, że rozwinie się we Włoszech. Na przyjęciu podstawowym zawodnikiem powinien być leworęczny Jose Rivera, który swoimi atakami potrafi zdenerwować blokujących rywali.
Sisley przed sezonem trochę się osłabił, ale z takimi zespołami jak Latina powinien sobie spokojnie radzić.
Typ:
Sisley Belluno @ 1.40 Betsafe
Fidia Padova - Copra Elior Piacenza
Beniaminek z Padovy na papierze wygląda przyzwoicie. W dzisiejszym spotkaniu zabraknie Yu Koshikawy, który już w trakcie sezonu powinien być motorem napędowymm Padovy. Główną armatą powinien być atakujący Ventceslav Simeonov. Bardzo doświadczony i według mnie dobry, solidny zawodnik. W poprzednich sezonach bardzo podobała mi się gra rozgrywającego Javiera Gonzaleza, który preferuje szybką, kombinacyjną grę. Dysponuje również świetną zagrywką. Na przyjęciu pewne miejsce powinien mieć Sebastian Schwarz. Nie jestem fanem jego talentu, ale Sebastian gwarantuje przyzwoity poziom. Podobnie zresztą jak para środkowych Semenzato - Suljagic, która ma świetne warunki fizyczne.
Copra po raz kolejny przebudowana, ale tym razem powinno być już lepiej. Przede wszystkim sporym wzmocnieniem powinien być Vladimir Nikolov. Nie trzeba chyba nikomu przedstawiać tego zawodnika. Bardzo doświadczony i nadal bardzo dobry atakujący. Na rozegranie został ściągnięty Andrey Zhekov i mam nadzieję, że pokaże to na co go stać. W reprezentacji często grał uproszczoną siatkówkę i to było trochę irytujące. Na pewno mocnym punktem będzie środkowy Maxwell Holt. Znakomite warunki fizyczne i bardzo dobra zagrywka. Kluczową postacią będzie nie kto inny jak Hristo Zlatanov. Ikona Piacenzy i bardzo waleczny zawodnik.
Atutem Padovy będzie własny parkiet, ale innych atutów nie widzę. Personalnie lepiej wyglądaja goście. Piacenza może być najbardziej walecznym zespołem. Hristo Zlatanov i Vladimir Nikolov w jednej drużynie ? Fantastycznie. Liczę na udaną inaugurację dla Piacenzy, która musi znaleźć sposób na powstrzymanie Simeonova, co powinno być kluczem do zwycięstwa.
Typ:
Copra Elior Piacenza @ 1.55
Unibet