Rwanda - Zimbabwe 1 @ 2.32 Fortuna
Obydwie drużyny straciły miejsce w nadchodzącym Pucharze Narodów Afryki, tak więc będą chciały przeprowadzić lepszą kampanię kwalifikacyjną, chcąc uniknąć opuszczenia kolejnego dużego międzynarodowego turnieju. Gospodarze nie wygrali żadnego z ostatnich
7 - iu meczów u siebie, a generalnie zwyciężyli tylko w jednym towarzyskim starciu w Sudanie
(0:1) i od
06.0120.22 zanotowali serię
1-6-7 , będą chcieli więc za wszelką cenę w końcu wygrać przed swoimi fanami.
Dla Zimbabwe to dopiero
2 - gi występ w
2023 r, po tym jak zostało zdyskwalifikowane z fazy kwalifikacyjnej Pucharu Narodów Afryki. Końcem września zremisowało w wyjazdowym towarzyskim spotkaniu z Botswaną
1:1. Ciężko cokolwiek wywnioskować na temat szans jednych i drugich w dzisiejszej potyczce patrząc na formę obydwu ekip. Najbliżej mi do remisu , ale jednak zaryzykuję wygraną miejscowych z racji gry na własnym terenie. Jak wiadomo w Afryce szczególnie , ściany pomagają gospodarzom jeśli popatrzymy na sędziowanie. Być może i tym razem będzie podobnie.
Kadrowo - obydwie drużyny to dla mnie magia. Wiem że w drużynie Rwandy trener powołał dwóch debiutantów ,
Elie Tatou Iradukunda i
Arthur Gitego być może dostaną swoją szansę. Osiemnastoletni
Hakim Sahabo ma już na swoim koncie
5 występów w reprezentacji i prawdopodobnie zwiększy ten dorobek.
W ekipie gości
Tino Kadewere mimo że jeszcze nie trafił do siatki dla Lyonu w tym sezonie , to jednak będzie podstawowym zawodnikiem w składzie.
Generalnie obydwie ekipy nie strzelają za dużo delikatnie mówiąc , tak więc spodziewam się niskiego wyniku w okolicach
1:0 dla gospodarzy.