Dobra pora rozpocząć I kolejkę kwalifikacji do IO - pamiętajmy jednak, że jest to 1 kolejka i warto podejść do tego spokojnie.
Słowenia - Tunezja
3:0 (25:20 25:18 25:21)
Słowenia, brązowy medalista ostatnich Mistrzostw Europy. Ich gra wygląda bardzo dobrze przegrali jednie w półfinale z Polską 1:3. Strata podstawowego rozgrywającego na pewno jest spora jednak wraca D. Vincić czyli solidny rozgrywający, który przez dłuższy czas był podstawowym rozgrywającym Słowenii. Słowenia już chyba przyzwyczaiła się do gry bez nominalnego atakującego i wychodzi im to bardzo dobrze, trio Mozić, Urnaut, Cebulji. Środkowi także na bardzo wysokim poziomie.
O Tunezji wiele dobrego nie możemy powiedzieć, ostatnio zajęli dopiero 5 miejsce w African
Championship. Rok temu mogliśmy ich oglądać na Mistrzostwach Świata no ale nic specjalnego nie zagrali 0:3 z Polską, 0:3 z Ukrainą, 0:3 z Serbią jedynie wygrana 3:0 z Portoryko.
Ben Tara ich najlepszy siatkarz nie gra już w reprezentacji od kilku lat z powodu Polskiego obywatelstwa.
Jakoś nie widzę tutaj szans na dłuższy mecz.
poniżej 133,5 1,90
134 punkty... nieźle to wyliczyli
Argentyna -
Meksyk 3:0 (25:20 25:17 25:19)
Argentyna ostatnio mogła świętować wielki sukces bowiem wygrali South American
Championship pokonując w finale Brazylię 3:0! W Lidze Narodów w rundzie zasadniczej zajęli 5 miejsce z 9 zwycięstwami i tylko 3 porażkami, przegrali w ćwierćfinale z Włochami 0:3 ale pamiętamy jak ten mecz przebiegał - pół składu miało zatrucie.
Dodatkowo świetną informacją jest powrót F. Conte i teraz ten skład wygląda no nie powiem, że kapitalnie ale bardzo dobrze - L. De Cecco, A. Loser, N. Zerba, F. Conte, L. Vicentin, B. Lima, S. Danani.
Meksyk również uczestniczył rok temu w MŚ i dość sensacyjnie pokonał nawet Bułgarię 3:2. Prócz tego dostał baty od
USA -25 i z Polską również -25. Od tego czasu rozegrali wiele spotkań na Pan-American Cup czy NORCECA Championshi no ale z tymi mocniejszymi ekipami same porażki.
Tutaj także jakoś nie widzę długiego spotkania, wydaje mi się, że
Argentyna od samego początku powinna narzucić własny styl gry.
poniżej 135,5 1,70
131 punktów
Serbia - Turcja
1:3 (22:25 25:20 14:25 20:25)
Kurs 1,30 na Serbów? Trochę za nisko jak dla mnie. Turcja jest solidną ekipą, która potrafi narobić wiele "bólu" przeciwnikowi. Nawet porażka na ME z Francją 0:3 źle wygląda tylko na wyniku, 20:25, 28:30, 25:27. Na pewno wiele zależeć będzie od atakującego Turcji A. Lagumdziji, który w poszczególnych meczach pokazywał swoją klasę. Jest środkowy Bulbul dla wielu wygrany do drużyny Mistrzostw Europy. Ogólnie męska
siatkówka trzyma dość solidny poziom, oczywiście nie jest to poziom, który może zagrozić tym najlepszym jednak do takowy na pewno na ten moment
Serbia nie jest zaliczana.
Serbia w dalszym ciągu bez S. Lisinac ale już chyba z Urosem, który powinien grać to jest na pewno duże wzmocnienie.
powyżej 3,5 seta 1,50
USA - Egipt
3:0 (25:20 25:16 25:19)
USA przyjeżdża tutaj wszystkim co mają najmocniejsze. Kadra wygląda wręcz imponująco i tutaj nie ważne kto wyjdzie na to spotkanie powinniśmy oglądać jednostronny pojedynek.
Ostatni mecz jaki rozegrali to było 4 lata temu i tam
USA wygrał 3:1 ale wtedy pamiętamy tego doskonałego atakującego Abdelhay, która sam potrafił ciągnąć zespół
USA poniżej 75,5 1,4
Polska -
Belgia 3:2 (23:25 25:20 25:16 21:25 17:15)
Na otwarcie Polacy podejmują z Belgią, ostatnio graliśmy z nimi w 1/8 finału i wygraliśmy 3:1. Po 2óch pierwszych setach wydawać się mogło, że będzie spacerek jednak
Belgia bardzo ambitnie zagrała. Czy będziemy się spinać? Myślę, że trener Grbić również i na tym turnieju może dać pograć wszystkim zawodnikom. W niedziele czeka nas mecz z Bułgarią więc teoretycznie przeciwnik mocniejszy.
Belgia ma skład w miarę, oczywiście nie jest to najwyższa półka ale można ją uznać za solidny zespół.
Belgowie zagrali koszmarne spotkanie z Włochami na otwarcie ME i tam przegrali -25 myślę, że gorszego spotkania nie zagrają.
Belgia +23,5 1,4
Japonia -
Finlandia 3:2 (25:17 25:15 25:27 19:25 15:12)
Japonia to niespodziewany brązowy medalista ostatniej Ligi Narodów, swoją grą zaskoczyli chyba wszystkich. Następnie grali w Asian
Championship i bez żadnych problemów pokonali w finale Iran 3:0. Na turniej przyjeżdżają swoim najmocniejszym składem.
Finlandia na ME nie wyszła nawet z grupy, przegrali z Ukrainą, Słowenią, Bułgarią i Hiszpanią. Wygrali jedynie z Chorwacją.
Ostatni ich mecz był w 2016 roku ale to były zupełnie inne zespoły,
Finlandia wtedy była dobrą drużyną czego nie bardzo można było powiedzieć o Japonii.
Dla Japonii jest to najlepszy okres ostatnich lat i dla Nich wielkim prezentem był by awans na IO choć grupę mają bardzo ciężką.
Japonia bardzo rzadko miesza składem więc wydaje mi się, że wyjdą najmocniejszym od samego początku.
Ciężko mi sobie wyobrazić aby
Finlandia miała zagrozić tak dobrej drużynie, która jest świetna w obronie.
Japonia -75,5 1,62
Chiny - Bułgaria
0:3 (18:25 19:25 14:25)
Chiny u siebie co może być lekkim handicapem dla nich. Bułgaria w ostatniej Lidze Narodów niespodziewanie przegrała z Chinami 2:3.
Znowu powiem to samo co na ME, Bułgaria ma bardzo dobry skład ale nie potrafią wykrzesać z tego maksimum.
Oczywiście jest Sokolov i reszta Ci co grali na ME. Liczę, że Bułgaria wygra to spotkanie po bardzo fajnym kursie jednak nie przekreślam Chińczyków, co by o nich nie mówić to grają Oni jak na nich dość solidnie w końcu urwali choćby seta ostatnio Francji, Iranowi, wygrali z Niemcami, Japonii urwali 2 sety, Słowenii czy Kanadzie.
W składzie Chin jest ich najlepszy punktujący Zhang.
Myślę, że Bułgaria wygra ale uważam, że może być to bardzo zacięte spotkanie.
Bułgaria 1,52
powyżej 181,5 1,85
Brazylia - Katar
3:0 (25:16 25:19 26:24)
Brazylia u siebie bez Leala na pewno jest to spore osłabienie. Za to Alan wraca i będzie podstawowym atakującym. Ogólnie uważam, że
Brazylia w ostatnich latach ma regres, to już nie jest ta ekipa co była hegeomen. Oczywiście nadal jest to świetna drużyna i na pewno faworyt do awansu.
Katar co o nich można powiedzieć? Bogaty Kraj, pokupowali kilku siatkarzy kilka lat temu bo oczywiście nie grają sami naturalizowani Katarczycy. Po wynikach widać, że coś tam grają. O mały włos a nie weszli by w następnym sezonie do Ligi Narodów gdzie przegrali w finale z Turcją 2:3.
Na poprzednich MŚ ugrali tylko 1 seta, 0:3 z Japonią -22, 1:3 z Kubą -11 i 0:3 z Brazylią -16.
Uważam, że strasznie zawyżyli handicapy na Brazylię w tym meczu i aż takiego pogromu nie zobaczymy.
Katar +25,5 1,52
Katar +23,5 1,80
Iran -
Niemcy 1:3 (22:25 25:22 16:25 21:25)
Powiem szczerze, że troszkę mnie zaniepokoiła informacja o długiej podróży zespołu Iranu bo jeżeli mam patrzeć czysto sportowo to wcale nie uważam, że Iran w tym meczu nie ma szans. Oczywiście nie ma Milada ale On nie grał w
LN i tam Iran może i wygrał zaledwie 2 mecze w tym z Niemcami ale... 2 sety urwał Polsce, 2 Holandii, 2 Bułgarii, 2 Argentynie i 2 Kubie - drużyny o potencjale podobnym do Niemiec, oczywiście nie mówię o Polsce czy Argentynie.
Jest Seyed bardzo doświadczony, Amin bardzo dobry atakujący, Esfandiar, Salehi.
Liczę na długie spotkanie...
powyżej 3,5 seta 1,42
powyżej 182,5 1,85
Szkoda tego 3 seta
Kuba - Ukraina
3:0 (25:16 25:19 25:18)
Ostatni mecz na dziś. Kubańczycy po zmianie trenera mam nadzieję, że będą grać dużo bardziej rozważnie a nie 30 błędów z zagrywki i bez przyjęcia. Skład mają naprawdę bardzo dobry. Szkoda, że Simon nie zagra bo wtedy już naprawdę była by paka. Ukraina to solidna ekipa ale nic więcej i uważam, że Kuba może ich pokonać zagrywką. Atak mają dużo lepszy niż Ukraina a w obronie nie są wcale tacy dobrzy, że będą podbijać piłki Kubańczyków. Jedyna szansa Ukrainy to zagrywką oddalić ich od siatki.
Kuba 1,57
Meczu
Holandia vs Kanada nie ruszam, kurs strasznie niski na Holandię.
Włochy vs
Czechy również nie tykam, brak Dzavoronoka mimo, że na Euro grał bardzo słabo to jednak jest to spore osłabienie.