Karta walk ciekawa, tylko 2 walki pomiędzy Polakami, reszta to starcir
międzynarodowe i starcia Polaków z kimś zaa granicy.
Dzisiejsze kursy różnią się od tych, które były wystawiane wraz z ogłoszonymi walkami.
Ja mimo to podam swoje przemyślenia na temat całej karty.
Kursy:
Fortuna
Przemyślenia zacznę od góry czyli od walki Jurasa z Pudzianem.
Początkowo myślałem, że Juras ale m bliżej walki tym dochodzą mnie słuchy że Juras do tej walki nie sparuje, trenuje tylko ze Złotym na tarczach.
Pudzian za to po walce z Milanoviciem( wypadł tam jak wypadł, ale ja kompletnie nie biorę tej walki jako wykładnik do analiz, zmiana rywala pare godzin przed walką z BOMBARDIERA na: Narmo potem po pewnym czasie Narmo jednak nie i ostatecznie wszedl Nikola, masa nerwów, cały obóz i taktyka pod Bombardiera poszła w niepamięć) chwila przerwy i bum walka z Jurasem.
Pudzian zawsze do walki sumiennie i rzetelnie pracuje, co ważne sparuje.
Obaj to nie są topowi zawodnicy i to jest jasne.
Owszem Juras jednak dłużej z
mma obcuje ale nigdy nie byl w tym mega dobry, zwłaszcza teraz od powrotu na
KSW 39 gdzie pokazał się słabo z Sokoudjou, potem bitka z Zawade gdzie wiek i kontuzja mostku dała o sobie znać, potem ta walka z Bekavacem co się szybko skończyła i też za dużo o formie Jurasa nie pokazała.
I tu jednak
Pudzian wypada dużo lepiej: ciężka walka z Silva potem porażki z Bedorfem i Kołeckim i wygrana z Erko i Nikola.
Co do walki to powinno być tak: siłową przewagę mieć będzie
Pudzian, jeśli będzie chciał złapać i obalić to też powinien dać radę bo to wychodzi mu najlepiej, ważną rolę odegrać mogą atomowe lowkicki Pudziana.
Juras obalić nie obali, jego ciosy raczej na Pudzianie wrażenia nie zrobią. Nawet kondycjnie sądzę że wielkiej różnicy nie będzie. Juras nie żyje zbytnio zdrowo już co widać w tym jaki był że tak powiem ulany.
Typ na te walkę:Juras czy
Pudzian? Bliżej mi do Pudziana
Co Main Event, a więc Mbappe francuskiego
mma Salahdine Parnasse vs Nitro Filip Pejic.
Parnasse bo dość niespodziewanym ko( ciosem bicepsem za ucho) z rąk Torresa stracił swój pas mistrza
ksw i 0 w rekordzie porażek dostaje mocne nazwisko na powrót. Sama walka będzie też eliminatorem do walki o rewanż z Torrsem bądź szansą walki o pas dla Pejicia.
Gdyby nie te dziwne ko bicepsem, Parnasse byłby dla mnie pewniakiem a tak to nie wiadomo jak jego organizm zareaguje na kolejne ciosy a zwłaszcza ciosy Nitra.
Uważam jednak, że ta porażka podziała tak jak porażka na Mateusza Gamrota, oczyści jego głowe, zrzuci presję miana niepokonanego.
Bo stylistycznie jest dobra walka dla Parnassa, bowiem Nitro tym bardzo szybkim ko na Sebastianie Rajewskim w mediach stał się jakimiś killerem a przecież kto oglądał walki Raja ten wie że Raju w swoich walkach dużo przyjmuje a tamten cios Pejicia byl bardzo celny stąd od razu odcieło Raja.
Szybkościową przewagę będzie mieć Francuz, wszechstronność też dla Francuza.
W stójce też bliżej mi do Parnasse, ładnie kopie, składa kombinacje, obalać i bić z góry też potrafi.
Pejic jest chaotyczny i szuka pojedynczego mocnego ciosu.
Tutaj typuje Salahdina
Teraz walka na, którą mocno czekam, czyli na Tomasz Romanowski vs Patrik Kincl.
Tutaj sprawa dla mnie jasna słusznym faworytem jest Patrik Kincl.
Bardzo korzystny był pierwotny kurs na Kincla bowiem po ogłoszeniu walki w programie Koloseum wyjściowe kursy były równe! 1.90do1.90, przed godziną 24:00 kues na Kincla spadł już do 1.50 i słusznie moim zdaniem.
Romanowski przez wygranie programu Tylko Jeden został wykreowany na kogoś bardzo dobrego a pragnę podkreślić, że w programie pokonał mocno słabego w całokształcie kariery Radzika i przez kontuzje Bartosinskiego dwa razy średniego Krakowiaka czym samym wygrał. Trochę szczęśliwe się w tym
KSW znalazł, bo w finale z Bartosem szans za dużo by w moich oczach nie miał.
Mimo to żaden z wyżej wymienionych zawodników nie jest nawet blisko do poziomu jaki prezentuje Patrik Kincl.
Tommy jedyne co ma fajnego w swoim
mma to
boks i twarda głowa ale dalej to za mało by być na poziomie Kincla,który do dobrego boksu dokłada dobre kopnięcia, potrafi obalić. Bije mocno i celnie no czym przekonał się Tomasz Drwal. Poziom rywali na bardzo duży plus po stronie Czecha( pokonał np aktualnego zawodnika
UFC Sergeya Khandozkho, czy dobra mimo porażki walka z Albertem Duraevem).
Typ na te walke: zdecydowanie Kincl
Przemysław Mysiala vs Ivan Erslan.
Tutaj kursy faworyzują Ivana i też moim zdaniem słusznie tyle, trzeba pamiętać o wadze ciężkiej i o tym, że jeden cios może zmienić obraz walki.
Mysiala w ostatniej walce męczył się z Bekavacem, pokazał się tam średnio jak na tak słabego już rywala.
Ivan natomiast fajnie pokazał się z Rodriguezem w debiucie i miał fajną 1 rd z mistrzem Narkunem.
Młodszy,większy, mniej obity Ivan w stójce będzie rozdawać karty, Mysiala będzie musiał szukać parteru a jego obalenia są dość czytelne, a gdy to tegi doda się tdd jakie posiada Ivan może być o to trudno, przez co walka będzie w stójce a tam Ivan jest lepszy.
Tutaj mój typ idzie na Erslana.
Kolejna walka Roman Szymański vs Donovan Desmae, tutaj kurs 1.50 na Romka jest całkiem kuszący.
Owszem Roman wraca po dotkliwej porażce o pas z Ziółkowskim ale Marian to patrząc przez pryzmat jego aktualnych walk to jednak wyższy level niż Donovan, który do tej walki przystępuje po szansie jaką dostał od Cage Warriors i zawalczeniu w roli zastępstwa o pas z Agym Sardari.
Desmae jest duży jak na wage lekką,zbity umięśniony ale i wolny stójkowicz, który dużo w swoich walkach kopie,
boks ma słaby i mało z niego korzysta, obalić się go da, z pleców do zaoferowania ma mało, łatwo go ustabilizować.
Roman Szymański za to jest bardzo szybki, dobrze boksuje i umie obalić i skontrolować do tego dobre cardio przez co mój typ idzie na Szymańskiego.
Jedyną walką kobiet na tej karcie to starcie Karoliny Owczarz z Monika Kucinic, kurs faworyzuje Karoline i jest to zrozumiałe ale materiałów do analiz jest za mało by móc tutaj podać Karolinę jako typ warty gry. Karolina jako byla dziennikarka i była amatorska bokserka w
mma pokazała, że spodobał jej się parter i poddania, które można tam wyczarować.
Jej rywalka będzie była utytułowana kickbokserka i zawodniczka muay thai, która w debiucie
mma na gali brave pokonała inna stójkowiczke. W tej walce nie bylo parteru stąd ciężko stwierdzić na jakim poziomie parter ma Kucinic, uważam jednak, że na pewno nie będzie lepszy albo równy parterowi Karoliny.
Zmiana klubu na WCA moim zdaniem wyjdzie Karolinę na dobre, przy jej warunkach fizycznych nowa docelową waga( bo w tej walce limit będzie umowny) też wyjdzie jej też na plus.
Będzie większa od rywalki( będzie wyższa o 11cm) uważam że jak będzie chciała to obali Monike, ale jak wiemy jest to walka kobiet a te lubią sprawiać niespodzianki stąd typ idzie na Karoline ale na kupon tego nie daje i nie polecam, bo może sie okazać ze nauczone do tej walki defensywne zapasy wystarcza na Owczarz a w stójce przewagę mieć będzie Kucinić.
Damian Stasiak zadebiutuje w wadze piórkowej jego rywalem będzie solidny Andrey Lezhnev.
Faworytem buków jest Stasiak ale już nie moim.
Lezhnev na codzień trenuje w Dagestanie w Gorets FT, gdzie szlifuje zapasy,które będą głównym aspektem w tej walce.
Damian wraca do wagi piórkowej, w swoich poprzednich walkach główny nacisk stawiał właśnie na zapasy na obalenia i szukanie poddań.
W tej walce o obalenie Andreya będzie ciężko a w stójce mocniej, celniej bić będzie Ukrainiec.
Walczył on głównie w Rosji w M1,gdzie dawał fajne równe walk, wygrywał nawet z Natem Landwehrem(zawodnik
UFC) do momentu ko, czy większościowa porażka z Abdibaitem Uulu.
Ostatnio nc z niepokonanym Abdulsalamovem.
Tutaj kurs kusi zagrać na Ukraińca, ale pytanie jaki będzie werdykt w Polsce przy np bliskiej walce?
Ale na jakiś mniej stawkowany kupon za tzw "drobne" można dać
Z Michałem Kitą pierwotnie miał zmierzyć się Jay Silva i w takiej walce zdecydowanie bym polecał Kite na kupony.
Jay Silva jednak wypadł, nowym rywalem Kity będzie pogromca czyli Darko Stosic, który widać że w treningu był.
Kursy się odwróciły i faworytem jest Darko Stosic i ja się z taką oceną zgadzam się ale tylko częściowo.
Darko jest młodszy, agresywniejszy, powinien wywierać presję, próbować obalać i bić mocno z góry bo umie to robić, tyle że Kita to inny typ zawodnika niż Włodarek.
Kita jest po pełnym obozie na De Friesa gdzie głównie pracował nad obroną obaleń i tamta wiedza i umiejętności przydadzą się w walce z Darko, który pozwalał Włodarkowi wstawać a w stójce już tak dobrze Stosicowi nie szło.
Mimo to bliżej mi do Darko Stosicia, serbski bitnik pokonując Kite dostanie tsa z Philem a taką walkę z wielką chęcią bym obejrzał.
Ostatnią walką to starcie dwóch zawodników którzy bić powinni się w FENie czy Babilonie, czyli Adam Niedźwiedź vs Jakub .
Obaj są ciency, faworytem jest tutaj Kamieniarz patrząc na walki obu panów w
KSW to słusznie jednak nie zdziwię się jak wygra Niedźwiedź.
Kamieniarz w
Ksw przegrał dwie walki z Kęsikiem przed czasem i z Kaszubowskim na punkty, Niedźwiedź natomiast został zniszczony lowkickami przez Koziorzebskiego.
Obaj panowie wolą parter od stójki.
Lepszy parter ma Niedźwiedź, ale w stójce lepiej odnajduje się Kamieniarz.
Gdy do tego doda sie fakt że jest to walka o utrzymanie się w federacji to mamy 50/50 u mnie nie do gry.
Do gry z tej gali względem pewności typów widzę to tak:
Na pierwszym miejscu: Kincl, przewaga warunków, doświadczenia,stylu walki i wszechstronności plus fakt ile na głowę czystych ciosów zbiera Tommy doprowadzą do zwycięstwa Kincla.
Na drugim miejscu Ivan Erslan,młodszy większy, mniej obity, agresywniejszy powinien ubić Mysiale