VS
W pierwszej kolejności przyjrzę się najciekawszej parze 1/8 Ligi Mistrzów.Kolejny raz los skojarzył nam Arsenal z Barceloną.W tym meczu upatruję awansu Barcelony do dalszej fazy rozgrywek.Jeśli tylko mam czas oglądam każde dostępne transmisje obu zespołów w cotygodniowych zmaganiach ligowych.podoba mi się gra obu zespołów gdyż oglądając ich mecze nie można się nudzić.Jednak Barcelona jak dla mnie jest zespołem dojrzalszym z zawodnikami w składzie którzy zdobywali Mistrzostwo Świata czy Europy.Zespół Arsenalu złożony z młodych solidnych zawodników którzy są głodni sukcesów.Zespół który w ważnych meczach zazwyczaj zawodzi czy to ligowych czy w Europejskich Pucharach.Według mnie Barcelona na każdej formacji prezentuje się solidniej od Arsenalu i to duma Katalonii będzie świętować awans dalej który rozstrzygnie się pewnie na Camp Nou.
TYP : awans Barcelona
VS
Drugim spotkaniem które w kolejności pewności powodzenia stawiam na drugim miejscu to pojedynek Marsylii z Manchesterem United.Marsylia prowadzona przez Didiera Deschampsa stanie przed nie lada wyczynem wyeliminowania wielkiego Manchesteru.Według mnie losy awansu rozstrzygną się w Anglii gdyż United w tym sezonie nie radzą sobie za dobrze w potyczkach wyjazdowych.Co innego na Old Trafford gdzie zdołało zremisować jedynie West Bromwich.Drużyna Francuzka ma w swoim składzie wielu ciekawych graczy takich jak Argentyńczyk Heinze Lucho Gonzalez Mathieu Valbuena Brandao czy Gignac.Są to zawodnicy znani dla rzeszy kibiców ale czy mogący zatrzymać "Czerwone Diabły"??Nie sądzę by United odpadli w tej parze gdyż umiejętności i doświadczenie to coś w czym United przewyższają Marsylie o głowę.Moim zdaniem pewny awans United.
Typ : awans Manchesteru VS
Kolejne spotkanie to pojedynek Hiszpańsko - Niemiecki.Valencia - Schalke.Patrząc po ostatnich poczynaniach zespołu Schalke rzec by można Neuer i 10 koszulek..Gwiazdy jak Raul Farfan Huntelaar ostatnio zawodzą i moim zdaniem są już mocno wypalone by zdziałać coś w meczu z Valencia.W tym spotkaniu jednak w pierwszej kolejności myślę postawić zwycięstwo zespołu Hiszpańskiego u siebie gdyż Valencia znakomicie spisuje się na własnym obiekcie.Myślę że sprawa awansu rozstrzygnie się już w pierwszym meczu.niepewny jest podobno występ Maty ale przecież jest Soldado czy Aduriz.Nie widzę tutaj szans w pierwszym meczu dla Niemców a i o awans będzie bardzo ciężko.
Typ : Valecnia 1 (1 mecz)
awans Valencia
VS
Bukmacherzy w tym spotkaniu faworyzują zespół Włoski.Ja jednak jestem za zespołem z Doniecka.Drużyna ta od kilku sezonów jest bardzo mądrze budowana.W tej edycji ligi mistrzów dostała się do 16 najlepszych drużyn co jest wielkim sukcesem dla nich.Roma widziałem wczoraj w meczu z Napoli i szczerze mówiąc niczym nie zachwycili.Jeśli Szachtar nie zawali pierwszego meczu (nie powinni) to na Donbas Arena mogą świętować awans do 8 najlepszych zespołów w Europie.Dodam tylko że stadion Szachtara to istna twierdza gdzie od otwarcia (połowa 2009 roku) nie przegrali żadnego meczu.Kurs bardzo kusi jedyną zagadką jest obecna forma Ukraińców gdyż jest tam przerwa w sezonie.Myślę jednak że będzie dobrze i Szachtar sprosta zadaniu.
Typ : awans Szachtar VS
Tej pary miałem nie ruszać.Lecz patrząc na osłabienia Kogutów i coraz lepszą formę Milanu kieruję się ku stawianiu na "cwanych" Włochów.Tottenham już i tak jak na debiutanta w
Champions League zrobił znakomity wynik.Milan jednak myślę będzie za trudnym rywalem dla Londyńczyków.Typ trochę zapożyczony od
Robsona który opisał o tym meczu w swoim dziale.
Typ : awans Mialan
Liga Europy później.