Tour of Oman - etap 4
Julian Arredondo - Damiano Caruso 2 @ 4.33
Bet365 12-30
Dzisiaj spodobalo mi sie lapanie wysokich kursow. Ktos patrzac na pare zastanowi sie moze dlaczego taki moj wybor. Arredondo przeciez bedzie liderem Treka na gorskie etapy, a w BMC to wlasnie Tejay Van Garderen ma nim byc. Jednak ja ide w strone wlocha, ktory moim zdaniem moze jechac na drugi fortepian. Zawsze do pomocy moze byc oddelegowany jeszcze Peter Velits. Do celow dlaczego tak, a nie inaczej. Przede wszystkim kurs to moim zdaniem value. Obaj potrafia jezdzic w gorach, z tym ze Arredondo to raczej harcownik, ktory do tej pory zabieral sie w ucieczki i zdobywal punkty do klasyfikacji gorskiej. Takim sposobem wygral etap i cala klasyfikacje gorska na Giro w tamtym roku. Teraz jednak troche inna rola go czeka, lidera ekipy, ktory musi pokazac, ze potrafi utrzymac ten ciezar. Caruso na ostatniej Vuelcie, jako lider Cannondale udowodnil, ze jest naprawde solidnym kolarzem i moze liczyc sie w stawce. Co prawda zajal 9 miejsce, jednak przy tak mocnej obstawie wyscigu to zaden wstyd, a pokazal sie z naprawde swietnej strony. Uwazam, ze wystawienie kursu w granicach 1,22 to lekka kpina i dla mnie zadna niespodzianka byloby wygranie tej pary przez wlocha.
Vuelta Andalucia(Ruta del Sol) 3
Alberto Contador - Chris Froome 1 @ 1.61 Bet365
1-2
Pojedynek dwoch swietnych kolarzy. Dodajac do nich rekina z Mesyny i Quintane mamy czworke obecnie najlepszych kolarzy. Co wiecej maja obaj naprawde swietne ekipy. Kazdy z nich ma silnych gregario. Tutaj jednak widze przewage po stronie Hiszpana. Jesli Contador potrafi na czasowce dolozyc Froomowi to raczej nie swiadczy pozytywnie o formie brytyjczyka. Oczywiscie Alberto to rowniez dobry czasowiec, jednak ma w tej dziedzinie mniejsze umiejetnosci co Froome. Dla obu jest to pierwszy start w sezonie. Z tego co mozna wyczytac to Contador jest zadowolony z przygotowan i formy jaka juz ma w tym momencie. Atmosfera w ekipie jest rowniez swietna, a jednym z powodow jest wspolna wspinaczka na Kilimandzaro. Co wiecej duzo osob bylo zaszkoczonych forma, jaka podczas niej prezentowal wlasnie Hiszpan. Kolejnym powodem, dla ktorego gram jest koszulka lidera, w jakiej jedzie Alberto. Zdobyl ja stosunkowo wczesnie, raczej sam nie spodziewal sie takiego obrotu sprawy. Jednak cel jest prosty, dowiezienie jej do mety ostatniego etapu. Jak wiadomo na wyscigu mamy bonifikaty czasowe, wiec jest o co sie bic. Przewaga nad Froomem nie jest wysoka, a wynosi tylko 8s, wiec hiszpan nie moze sobie pozwolic na odpuszczenie kolarza Sky. Jak pokazal ostatni sezon to ksiegowy pokazywal sie z lepszej strony, co udowodnil powracajac po kontuzji i wygrywajac Vuelte. Mam takie wrazenie, ze Froome po swietnym 2013 roku troche spuscil z tonu i nie trafil juz z taka forma na nowy sezon. Jak bedzie w tym roku? Wszyscy zobaczymy, ja jednak uwazam ze na 4 etapie to
El pistolero bedzie lepszy.
Lekko rowniez mozna zagrac na Rodolfo Torresa w parze z Bauke Mollema. Duzo osob zastanowi sie dlaczego taka moja decyzja i przede wszystkim kkim jest ten Rodolfo. Jest to kolejny z kolumbijczykow, ktory moze okazac sie naprawde ciekawym kolarzem. Pokazal sie z naprawde dobrej strony na Tour de San Luis, gdzie byl 2 w klasyfikacji generalnej oraz wygral klasyfikacje gorska. Za plecami swoimi na gorskich etapach zostawil takich zawodnikow jak Nairo Quintana, Igor Anton, Daniel Morreno, Przemka Niemca czy Michala Kwiatkowskiego. Ktos powie, ze nie byli w najlepszej dysopozycji. Moze i tak, co nie moze umniejszac umiejetnosci Torresa, ktory wydaje sie byc w niezlej formie. Bauke Mollema to rowniez swietny kolarz. Przede wszystkim duzo bardziej utalentowany, ja jednak widze tutaj value.
Tutaj zwrot, Bauke sie wycofal.