Lokomotiv Jarosław zdobywcą Pucharu Gagarina w sezonie 2021/2022
@12.50 BETFAN
Puchar Otwarcia 01.09.
Avangard Omsk vs CSKA Moskwa: 1ml @1.94 BETFAN
Myślę, że warto pokrótce zacząć dyskusje na temat nowego sezonu, a kursy mogą zacząć powoli spadać, dlatego już dzisiaj pobieram typ na Jastrzębie w Pucharze Otwarcia. Kursy na Wojskowych zapewne wiele będą zależeć od występów CSKA w Pucharze Burmistrza Moskwy, który rozpocznie się za dwa tygodnie, ale uważam, że Avangard będzie miał na starcie przewagę od swoich rywali. Zapewne
mark1973 opisze wszystkie drużyny na co czekamy, bo dobrze jest coś przeczytać w końcu po polsku, ale oglądając niektóre sparingi i wypowiedzi, jak i ruchy kadrowe skupię się na razie na tym konkretnym spotkaniu, bo na pozostałe przyjdzie jeszcze czas.
To, o czym warto wspomnieć jest zmiana głównego trenera w CSKA. Siergiej Fiodrow zastąpił Igora Nikitina i było to trochę zaskakujące, ale może potrzebna będzie swieżość w szatni. Można rzec, że Fiodrow zna CSKA od poszewki, bo przecież stąd został wydraftowany do
NHL, a po powrocie zza Oceanu i po przygodzie w Magnitogorsku został generalnym menadżerem Wojskowych w latach 2012-2017. Jest to duże nazwisko na ławce trenerskiej i sam jestem ciekawy jak wypali w roli szkoleniowca. Myślę, ze transfery do i z klubu są jak na razie niekorzystne dla Wojskowych. Wczoraj pojawiła się informacja o Maximie Shalunovie, który dołączył do Lokomotivu Jarosław i stał sie trzecim najlepiej opłacanym graczem w całej
KHL. Dodatkowo pożegnania z Maximem Mamin, Larsem Johanssonem, Ivanem Teleginem, Brendanem Leipsicem uważam za spore osłabienia. Po roku przerwy wraca co prawda Nikita Nesterov, a Sergei Plotnikov, Lucas Wallmark, czy też Viktor Svedberg nie do końca zapełnią ubytki, które tutaj powstały. Ciekawy jestem kto będzie 1 w bramce CSKA.
Dla zdobywcy Gagarina świetną wiadomość jest pozostanie Boba Hertley'a na stanowisku trenera głównego. Myślę, że zdobycie mistrzostwa nie zatrzyma rozwój tego projektu, który za chwilę wróci do Omska do pięknej nowej areny. Trzeba się jeszcze pomęczyć na Bałaszycha, ale nie powinno to być problemem. Avangard dokonał ciekawych ruchów transferowych i być może Ilya Kovalchuk, Reid Boucher i Klim Kostin pożegnali się z Jastrzębiami, ale w mojej opinii znaleźli ciekawych następców. Przede wszystkim liczę tutaj na Petera Cehlarika, który świetnie popisał się na tegorocznych MŚ elity. Zdrowy Nail Yakupov już czaruje w sparingach, a Vladmir Zharkov, Francis Pare i głodny gry Vladimir Bryukvin mogą tutaj nieco namieszać. Zadaniowcy Ivan Telegin i Dmitri Shevchenko również będą potrzebni. Ogólnie myślę, że w Avangardziej rozkład punktów będzie większy, a nie skupiony na kilku zawodnikach. Warto jeszcze wspomnieć o pozycjach bramkarzy. Simon Hrubec pozostał, a za wypalonego już Igora Bobkova dołączył solidny Vasiliy Demchenko i to też może być siła Jastrzębi, a wiec pozycja GK. Sparingi wyglądają do tej pory solidnie i uważam, że w Pucharze Otwarcia będą lepiej przygotowani i zgrani od swoich rywali z Moskwy, dlatego pobieram po prostu 1ml na ekipę Boba Hartleya.
W poprzednim sezonie również stawiałem na Lokomotiv jako zdobywcę Gagarina, ale po sezonie zasadniczym. Trzeba przyznać, że było blisko w serii z CSKA, ale zabrakło tego czegoś ekstra, może ciut doświadczenia. Teraz będzie go z pewnością więcej, a i Andrei Skabelka w drugim roku pracy lepiej sobie to wszystko poukłada pod play-off. Transfery Reida Bouchera i Maxima Shalunova robią ogromne wrażenie i będzie to zapewne najgroźniejszy duet w całym
KHL. Z odejść najbardziej pewnie szkoda Nikolaia Kovalenko, ale to już Mark lepiej przedstawi sytuacje. Kapitan Vladimir Tkachyov również opuścił Lokomtywę i zobaczymy jak poradzi sobie w Czelabińsku. Powrót Alexandera Yelesina to duży plus dla defensywy Loko i to tak naprawdę tyle jeżeli chodzi o transfery. Patrząc jednak na siłę rażenia w ataku i pozostanie Edwarda Pasquale, myślę, że śmiało możemy powiedzieć, że ekipa z Jarosławia jest jednym z kandydatów do sięgnięcia po Gagarina, a kurs aż 12.50 zachęca do pozostawienia lokaty.