>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kartki od zilzil

zilzil 28K

zilzil

Użytkownik
Nowy temat, poprzedni z 2013 już zbyt mocno zakurzony żeby odświeżać.

Typów dużo nie będzie, będę natomiast starał się znaleźć ciekawe zakłady na kartki w meczach piłki nożnej. Kursy raczej z tych wyższych, nie ma się co ograniczać. Do każdego typu postaram się napisać kilka zdań wyjaśnienia mojego punktu widzenia i procesu decyzyjnego. Mam nadzieję, że nie braknie mi wytrwałości.

Otrzymane punkty reputacji: +1009
zilzil 28K

zilzil

Użytkownik
Słowo się rzekło, więc na dziś pierwszy zakład.

PSV - Royale Union SG | +5,5 kartek | 3,0 | Superbet Daleko rzeczywistość do typu niestety
płasko 100j (w załączniku podam screen zagranego kuponu, jednostki na potrzeby regulaminu zawsze będą 100j)

Sędzia: Anthony Taylor

1. Sędzia - angielska łysa gwiazda sędziów, angielski Marciniak można by rzec. Dość kontrowersyjny, często desygnowany do gwizdania szlagierów w Premier League, lubi w takich meczach dawać mało kartek. W meczach nie na pierwszą stronę gazet bardziej wylewny. Gdyby gwizdał w Turynie dziś to under 4 czy 5 murowany. W ubiegłym sezonie tylko 4 mecze w LM, 4-5-8-2 kartek. W dwu pierwszych znaczne zwycięstwo drużyn (4-0 i 4-1 bodajże), tam gdzie 8 kartek to mecz Club Brugge ze Sportingiem i wynik 2-1. Ostatni to 8 kolejka Salzburg vs Atletico (mecz o coś tylko dla Hiszpanów). Sędziował ogólnie 38 spotkań LM, średnia ok. 4,5 żółtej kartki na mecz i 0,13 czerwonej (5 czerwonych łącznie).

2. Drużyny.
PSV - nie łapie dużo kartek w rodzimej lidze, liga holenderska nie jest typową ligą kojarzoną z kartkami. PSV jako jeden z hegemonów krajowych posiada piłkę przez znaczną część gry, nie pozwalając przeciwnikom na podjęcie próby odbioru. W lidze często w ataku pozycyjnym ze względu na głęboką defensywę rywali. Jeśli natomiast gra z przeciwnikiem typu Ajax czy Feyenoord to już więcej kartek łapią. W ubiegłym sezonie w LM w 4 meczach grupowych u siebie łącznie 28 kartek (12 dla PSV).

RUSG - w ubiegłym sezonie LE 28 kartek łącznie w meczach wyjazdowych (16 dla samego RUSG). Jedna z ekip z ligi belgijskiej, która na wyjazdach w poprzednich sezonach łapała sporo kartek. Aktualny mistrz Belgii, pierwszy udział w Lidze Mistrzów. Dla mnie ekipa, która się nie cacka i potrafi grać agresywnie. W tym sezonie nie stracili gola w 5 z 7 spotkań ligowych.

Terminarz w LM obu ekip jest dość podobny, obie drużyny grają jeszcze z Bayernem, Atletico czy Newcastle. Trudniejszy terminarz zdecydowanie ma jednak PSV. Dla takich drużyn mecz z drużyną na podobnym poziomie jest bardzo ważny w kontekście utrzymania w grupie 9-24 i warto się do niego mocniej przyłożyć oraz zagrać nieco agresywniej.

3. Ocena
Wg mnie to jeden z najważniejszych meczów dla obu ekip w bieżącym sezonie LM. Poprzedni sezon pokazał, że żeby myśleć o playoff należy zgromadzić ok. 11-12 punktów. To są 4 wygrane mecze, które mogą gwarantować grę w barażach w lutym. Obie ekipy na pewno celują w taką możliwość a biorąc pod uwagę terminarz i rywali z którymi grają, mecz z zespołem na podobnym poziomie wymaga pełnego skupienia i wykorzystania każdej możliwej szansy. Poziom zbliżony, mecz może być na styku więc determinacja u piłkarzy obu ekip powinna być wysoka. Uważam, że zdecydowanie warto uderzyć w kartki, linia 4,5 jest liczona na kurs ponad 2,0 co też uważam za warte rozważenia. Ja osobiście gram wyższą linię po kursie 3,0.

Załączniki

Ostatnia edycja:
zilzil 28K

zilzil

Użytkownik
Ostatnio się wybitnie nie udało, Taylor nic nie pokazał.

Dziś kolejny typ dyscyplinarny.

Club Brugge - Monaco | Karny w meczu? TAK | 2,85 | Superbet
stawka: 100j Ladnie weszło na początku meczu. Ogólnie 3 debiuty sedziów w LM i 3 karne, ciekawe.

Wyrównana para w pierwszej rundzie fazy ligowej, kursy również to odzwierciedlają. Mecz w którym wynik może iść w każdą stronę tak właściwie i nie powinno to nikogo zaskoczyć. Początek sezonu raczej na korzyść gości z Księstwa, 9 oczek na koncie i jedyna porażka z Lille na wyjeździe. Sporo się ogólnie działo w tych meczach bo już 2 czerwone kartki dla przeciwników Monaco oraz 2 karne przeciw Monaco. Gospodarze ostatnio potracili punkty w delegacji (zapewne pokłosie ostatniej rundy eliminacji oraz przygotowanie do dzisiejszego spotkania) co daje rezultat w postaci 10 punktów po 6 ligowych kolejkach i 6 pozycja w lidze. Podobnie jak wyżej, 2 karne póki co w lidze. Ich mecze raczej mniej ofensywne, 2 gole na mecz.

Obie ekipy grały w ubiegłym sezonie w LM (gospodarze w 8 ostatnich edycjach aż 7-krotnie meldowali się LM) z dość pozytywnym efektem. Brugge odpadło w 1/8 z Aston Villa, Monaco w barażach uznało wyższość Benfiki. Jak to wyglądało w karnych? Na 12 spotkań CB w 5 był rzut karny, w przypadku Monaco na 10 meczów w 4 był karny. Prawie w co drugim meczu sędzia wskazywał wapno.
Wiadomo, przy typowaniu karnych prócz samych drużyn, ogromną rolę odgrywa sędzia ale w tym przypadku mamy sytuację, w której obie ekipy mogą sprzyjać typowi.

Wspomniałem o ważności osoby sędziego - dzisiejszym rozjemcą będzie Simone Sozza z Włoch. Debiut w Lidze Mistrzów, dość trudny debiut jak sądzę bo para wyrównana i doświadczona w grze w Europie. Wracając do sędziego, ubiegły sezon Serie A to 17 spotkań i aż 10 karnych podyktowanych w 8 meczach (2x po 2 karne). Wynik co najmniej bardzo dobry. W europejskich rozgrywkach również średnia oscylująca w granicach 0,4 na mecz. Ostatnio 3 mecze bez wapna, dawno nie miał tak długiej serii więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zmienić. A na poważnie, tegoroczna LM obfituje w rzuty karne - na 12 meczów w 6 był dyktowany karny. Co ważne, przynajmniej dwa z nich były bardzo soft. Nadal niejasna jest linia przyznawania rzutów karnych za nieumyślne zagrania ręką przez obrońców (patrz chociażby drugi karny dla Realu) stąd duże pole do interpretacji. Dodatkowo, nie zawsze VAR może wezwać sędziego do korekty decyzji z boiska.

Reasumując, mamy mecz potencjalnie ciekawy gdzie obie ekipy prezentują dobry, zbliżony poziom. Dla obu ekip karny nie jest niczym nowym czy to w lidze czy Lidze Mistrzów. Mamy sędziego debiutanta (wczoraj Barbu debiutował również i w Pradze wapno wskazał, ot taka ciekawostka) z tendencją do gwizdania karnych. Mamy VAR (czy to plus czy minus to już inna kwestia; na Varze będzie Massa więc bardziej doświadczony sędzia, który w razie w nie będzie miał oporów z zawołaniem młodszego Sozzy do monitora). Mamy nieco chaotyczne wytyczne co do karnych za zagrania ręką, mamy również świeże dane z wcześniejszych spotkań LM i widzieliśmy już kilka jedenastek.

Do mnie to przemawia i gram ten zakład (załącznik).

Załączniki

Ostatnia edycja:
zilzil 28K

zilzil

Użytkownik
Dziś krócej bez większej analizy ponieważ goni mnie mocno czas.

Augsburg - Mainz | Czerwona kartka? Tak | 4,45 | Superbet Kohr dwie żółte i w konsekwencji czerwona, bardzo ładnie.
Stawka: 100j

Z góry przepraszam za ewentualne literówki lub brak znaków diakrytycznych - korzystam z telefonu.
Gdyby ktoś mnie poprosił o wskazanie zespołu z Bundesligi, który najbardziej kojarzy mi się z żółtymi bądź czerwonymi kartkami to bez wahania wskazałbym na Augsburg. Można ich nazwać niemieckim Getafe. Oczywiście nie jest to tak, że rokrocznie są na szczycie list dyscyplinarnych ale w ostatnich kilku sezonach zawsze są wysoko. Bundesliga też się zmieniła na przestrzeni ostatnich lat i pojawiło się więcej meczów, w których widzimy po 6,7,8 czy więcej kartek różnego koloru. Dość często te mecze z udziałem Augsburga się odbywały. Dziś grają z Mainz, które niewiniątkami również nie są i łapać kartoniki potrafią. H2h pokazuje łącznie 4 czerwone kartki w ostatnich 5 meczach (w 3 meczach, raz były pokazane 2 czerwone).
Sędzia niezbyt pasujący do typu ale jak spojrzymy w historie to sędziował Augsburg 12 razy i 5 razy wyrzucał im kogoś z boiska. Ja tam zaryzykuję.

Ogólnie dziś jeszcze ciekawy pojedynek Hamburga z Heideinheim gdzie też może być kolorowo ale tam jednak oczekuje się tego brudnego grania. Nie zawsze jednak oczekiwania przekuwają się wyniki i bym nie był zaskoczony gdyby tamtem mecz zakończył się sporym underem kartkowym. Nie raz i nie dwa takie mecze za 6 punktów kończyły się słabymi wynikami. Często presja władz ligi na ślepotę sędziów albo sama inwencja sędziów. Oby tak dziś nie było ale zbyt często się na to człowiek nadziewał.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +586
zilzil 28K

zilzil

Użytkownik
Marseille - PSG | Czerwona kartka w meczu? TAK | 4,2 | Superbet Mimo emocji i brudnej gry minus. Mialem wrazenie, ze Varu w meczu nie ma.

Dość niefortunny zbieg okoliczności sprawił, że w czasie gali Złotej Piłki będzie się toczyć francuski klasyk. Może przeszłoby to bez echa ale na samej Gali bardzo prawdopodobnie laur zwycięzcy zgarnie Dembele. Procz Ousmane, w top 30 znajduje się również wielu innych członków ekipy PSG, część z nich zobaczymy na gali a część na boisku w Marsylii. Ciekawa historia i szczerze nie pamiętam podobnej.
Jaki to może mieć wpływ na wydarzenia z boiska? Czy PSG będzie w stanie podejść do meczu z maksymalnym skupieniem i nastawieniem by wygrać? Czy Marsylia skorzysta z okazji i doda łyżki dziegciu w paryskiej beczce miodu?
Jakby tego było mało, do roli głównego sędziego powraca Jerome Brisard, rozjemca niesławnego (i do dziś jedynego klasyka, który sędziował) meczu z 2020 gdzie pokazał 14 żółtych oraz 5 czerwonych kartek. Tamte wydarzenia obiegły media sportowe na całym świecie i chcąc nie chcąc, Brisardowi również się oberwało. Będąc w czołówce sędziów francuskich oraz jako sędzia first group (druga ranga UEFA) mógłby liczyć na częstsze mianowanie podobnych spotkań. Tak jednak się nie stało i po 5 latach posuchy w końcu się doczekał. Nie bez wpływu również miały wydarzenia sprzed kilku dni w meczu Rennes z Lyon, potężna afera we Francji, dyskusja nt. sędziów oraz VARu powróciła. Frappart po raz kolejny się ośmieszyła, tym razem na Varze. Na pożar musiał lecieć Turpin i to on sędziował następny mecz Lyonu z Angers. Letexier z kolei nie był brany pod uwagę również ze względu na mecz wcześniejszy Lyon z Marsylią i brak woli do podgrzewania sytuacji. Padło na Brisarda w takim razie. Czy słusznie? W oczach ekspertów oraz osób amatorsko żywo zainteresowanych kwestiami sędziowskimi jest to w tej chwili najlepszy sędzia francuski. Oczywiście sezon się dopiero rozpoczął ale dotychczasowa ocena jego pracy winduje go na top listy. Mówi się dużo o jego stabilności i umiejętności zarządzania meczem. Tam gdzie trzeba pokaże kartkę, również czerwoną. To on sędziował mecz Lorient z Rennes gdzie w pierwszych 10 minutach wyrzucił z boiska dwóch zawodników gości. Obie kartki słusznie zresztą pokazane. Dużo jest takich sędziów z jajami, którzy dadzą 2 czerwone kartki w pierwszych 10 minutach meczu? Nie, nie ma. To daje do myślenia i zdaje się mówić, że nie pęknie przed powrotem do klasyka. A jeśli nie pęknie to nie będzie sędziował na alibi tylko jak będzie trzeba to pokaże kartkę.
W tym sezonie 2 czerwone (w/w mecz) oraz całkiem sporo żółtych.
Ciekawostka: na 44 mecze Ligue1 w tym sezonie, pokazano już 16 czerwonych kartek. W całym ubiegłym na 306 spotkań pokazano 66, rok wcześniej 72. W takim tempie możliwy jest wynik ponad 100 czerwonych kartek w sezonie i nawiązanie do wyników sprzed zmniejszenia liczby drużyn w lidze.

Co do drużyn, raczej nie trzeba ich przedstawiać. Jedna z najważniejszych rywalizacji we Francji, pojedynek największych miast, północy z południem itp itd. Ostatnie lata to duże sukcesy Paryżan i rosnąca frustracja południowców. 5 kolejnych tryumfów PSG, w ostatnich 13 latach jedynie dwa zwycięstwa Marsylii, 3 remisy i prawie 30 zwycięstw PSG. Naprawdę robi to wrażenie. Dołóżmy 11 mistrzostw w ostatnich 13 sezonach i mamy obraz pełnej dominacji.

Spójrzmy na ostatnie 10 ligowych spotkań na Velodrome między Marsylią a PSG.
8 zwycięstw PSG, 2 remisy.
1 czerwona dla Marsylii, 3 czerwone dla PSG.

Z reguły żeby w meczu była pokazana czerwona kartka lub większa liczba żółtych, mecz musi być w miarę na styku.
Marsylia bez większych osłabień z naprawdę mocnym atakiem. PSG bez strzelców 8 z 10 goli w tym sezonie, zespół pewnie z myślami gdzieś w teatrze Chatelet w Paryżu.
Ogromna szansa dla gospodarzy na tryumf w tym meczu, z drugiej strony PSG nawet bez Dembele, Barcoli, Doue czy Nevesa nadal jest silnym zespołem i łatwo meczu nie odda.
Uważam, że wynik może oscylować wokół remisu a im dłużej taki wynik będzie tym większa szansa na ostrzejsze faule czy wręcz brutalne wejścia, z których Ligue 1 ostatnimi czasy słynie.

W superbecie podoba mi się również zakład na obie ekipy powyżej 2,5 kartki za co płacą 4,5 i ten typ również sobie pobiorę.
Sama linia na 4,5 kartki wystawiona jest z kursem większym niż 2.0.

Buki raczej widzą ten mecz jako spokojniejszy, bez ostrzejszej gry. Mi się natomiast widzi jako szansa dla Marsylii, którą będą musieli wyszarpać za wszelką cenę, dla nich zmiana terminu rozgrywania meczu powinna być dodatkowo motywująca i ujmą na honorze byłaby kolejna porażka. Oczywiście, PSG może olać sprawę i przejść obok meczu ale nie wydaje mi się, żeby Enrique na to pozwolił. Tym bardziej, że pewnie cały zespół zgarnie tytuł klubu roku więc po prostu nie wypada.

Załączniki

Ostatnia edycja:
zilzil 28K

zilzil

Użytkownik
Midtjylland - Sturm Graz | Simsir Aral otrzyma kartkę | 6,4 | Superbet

Krótko bo i argumentów większych brak.
Sędziuje Grinfeld, Izrael. W duńskim zespole gra Turek, Simsir. W zeszłym roku mocno prowokował zawodników Maccabi (grali mecz w LE) krzycząc "free Palestine" itp. Wiem, że takie prowokacje w stosunku do piłkarzy z Izraela to pewnie norma w tej chwili ale nie o każdej robi się głośno.
Ogólnie kartek nie łapie, jak patrzyłem to w ubiegłym sezonie w europejskich pucharach dostał tylko jedną w meczu play-off z Realem Sociedad. Tamtem mecz sędziował... Grinfeld. Ciężko wierzyć w zbiegi okoliczności ale jeśli w lutym Grinfeld pamiętał a Simsir być może przypomniał, to we wrześniu gdzie opinia publiczna jeszcze bardziej potępia Izrael może być powtórka z rozrywki.

Załączniki

Do góry Bottom