Witam!
Szukam i szukam - w temacie pojawiło się wiele pytać o kwestię podobną do mojej. Jednakże - jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytania nie uzyskałem. A więc serdeczna prośba o pomoc do Was.
Sytuacja:
mam konto
skrill w € razem kartą w tejże walucie
Chcę:
Wypłacić to jak najkorzystniej. Załóżmy że chodzi o kwotę 2k €
Jakie mam możliwości?
Teoretycznie dwie: a) przelać na konto
skrill w złotówkach, do którego mam podpięte konto bankowe.
b) wypłacić z bankomatu
Wariant A to koszt: przelewu na polskie konto 1,75%, przewalutowania skrillowego 3,99% , wypłata na konto bankowe [niechętnie, bo niechętnie, ale najtaniej](35 + 80+12.50=127.5)
Wariant B
No i tu mam wątpliwości - rozumiem, że mogę wypłacić pieniądze w złotówkach (€->PLN), ale wtedy przewalutowanie będzie kosmiczne, bo raz, że obciąży mnie
skrill (3.99%/80zł) a dwa bank/bankomat przewalutowaniem, bądź bandyckim kursem. Zakładam że też zapłaciłbym znacznie ponad 100zł.
A więc ciekawsze wydaje mi się opcja wypłaty bezpośrednio w € z uniknięciem przewalutowania i poniesieniem kosztów 1,75% (skrillowych) + ew. jeszcze jakichś niewielkich związanych z obsługą.
Sprawdzałem czy w Polsce da się to zrobić (tj. wypłacić €) - na stronie euronetu można wypłacić Euro, ale paradoksalnie mając kartę w INNEJ walucie - nie w €. (
http://www.euronetpolska.pl/p,282,_wyplata_eur.html).
Innej opcji nie znalazłem.
Tak więc może Wy wiecie, co mi się najbardziej opłaci? Zaznaczam, że do granicy mam kawałek, a pieniądze wypłacić muszę (nie ma opcji wydawania) Czy jest w tym kraju możliwość wypłaty w € kartą
skrill (mieszkam w dużym mieście)?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.