Zwolle - Sparta Praga typ: Powyżej 2.5 + BTS @ 2.20 Bet365 e: Nietrafiony karny niestety psuje całą wizje. Po strzelonym golu gra na pewno otworzyłaby się. Późno strzelone bramki i BTS którego nie chciałem w tym meczu...
Holendrzy przystępują dziś do zmagań pucharowych. Oczekiwali na swojego przeciwnika którym jak się okazało została czeska Sparta wyeliminowana przez Malmo w walce o fazę grupową Ligi Mistrzów. Czechom pozostała więc walka o Ligę Europejską i dziś będą czynić wszystko aby już w pierwszym meczu wyjazdowym zrobić milowy krok do przodu.
Innego podejścia nie spodziewam się się również po Zwolle. Dla nich sezon zaczął się wyśmienicie. Najpierw pokonanie Ajaxu w Superpucharze (1:0), potem dwa zwycięstwa w lidze, kolejno nad Utrecht (2:0) oraz niecały tydzień temu na wyjeździe z Dordrecht (1:2). Już okres przygotowawczy przed sezonem pokazał że Zwolle wkracza na dobre tory. Pokonanie chociażby Hannoveru przed wspomnianym Superpucharem jeszcze bardziej poprawiło humory zawodnikom a efekt w postaci trofeum napawa optymizmem na cały sezon.
Jeśli chodzi o kadrę to nie powinno zabraknąć nikogo znaczącego. Były obawy czy wystąpi Thomas i Lukoki ale z wypowiedzi bodajże trenera wynika że są do gry. Tym samym skład powinien być optymalny, najmocniejszy na daną chwilę.
Sparta już w meczu u siebie z Malmo pokazała że można strzelić im więcej niż jedną bramkę mimo iż wcześniej wydawałoby się że przeciwnik nie jest do tego zdolny. Ofensywni Szwedzi strzelając dwie bramki na wyjeździe (4:2) oraz wygrywając u siebie 2:0 zapewnili sobie awans do kolejnej fazy
LM, zaś Pepikom pozostała "jedynie"
Liga Europejska.
Do tego że Sparta potrafi strzelać nie trzeba jednak nikogo przekonywać. Pięć bramek Lafaty czyli najbardziej wysuniętego napastnika w meczu z Levadią robi wrażenie. Później lekko spuścił z tonu ale to nie znaczy że zapomniał jak się strzela. Nie tak dawno zapewnił swojej drużynie komplet punktów w ligowym spotkaniu z Pribram strzelając jedynego gola w meczu.
Partnerzy z zespołu nie pozostają dłużni. Prikryl i Dockal czyli kolejni ofensywni zawodnicy pokazują, a dokladnie ich trafienia, że Lafata nie jest w zespole sam. Zabójczą bronią w meczu z Levadią byli boczni obrońcy. Zarówno Kaderabek jak i Costa asystowali w sumie przy trzech bramkach.
Siła ofensywna jest, jednak zabraknie dziś dwóch ważnych zawodników w defensywie. Mowa o dwóch zawodnikach: Holek (środkowy obrońca) i Vacha (defensywny pomocnik) - ich nie zobaczymy dziś na boisku.
Tym samym stwarza się szansa dla dzisiejszych gospodarzy.
Faworytem mimo wszystko pozostają nasi sąsiedzi z Czech. Nie ma się co dziwić bo jednak wydają się być lepszym zespołem niżeli jedenasta drużyna
ekstraklasy holenderskiej poprzedniego sezonu. Jednak wyniki do tej pory wskazują na ostrą walkę i kilka bramek w spotkaniu. Liczę że nie ujrzę wyniku 1:1 bo sam BTS również chodził mi po głowie. Myślę jednak że któraś z drużyn może wyjść z tego pojedynku zwycięsko zachowując zasady mojej propozycji na ten mecz.
Young Boys - Debrecen typ: YB powyżej 1.5 2 1.61 Bet365
Tutaj krótko. YB usposobiona ofensywnie. Ma zawodników którzy tą "filozofię" wykonują na boisku. U siebie bardzo mocni o czym świadczy chociażby zwycięstwo 4:0 nad Grasshoppers czy tez 3:1 w poprzednim sezonie z Baselem, mistrzem Szwajcarii.
Debrecen kopciuszkiem nie jest. Węgrzy też potrafią ukąsić. Strzelając bramkę na wyjeździe mocno komplikują sprawy Szwajcarom dlatego jeśli ci drudzy chcą wyjść z tego pojedynku zwycięsko to granie na 1:0 nie ma najmniejszego sensu. Frey, Nuzzolo, Steffen, Costanzo, Nikci - obojętnie kto z nich wystąpi w ataku, każdy powinien zrobić duże zamieszanie pod bramką przeciwnika. Czy wygrają ? Tego nie wiem. Wynik 2:2 w moim przekonaniu tak samo prawdopodobny jak i 3:1. Do jednego jestem jednak przekonany - że to właśnie YB strzeli co najmniej dwie bramki. Kursy na over 2.5 spadają.
Karabukspor - St. Etienne typ: 2 @ 1.93 Betsson
St. Etienne w mocnym składzie. Nie olewają
LE. Bardzo dobry początek ligi z dwoma zwycięstwami w tle. Karabukspor w poprzednim sezonie 7 miejsce. Superliga turecka jeszcze nie ruszyła. W tym aspekcie plus dla gości z Francji. Jedynie co może odrażać to teren. Turcja dla wszystkich jest nie wygodna. Jednak mimo wszystko "dwójka" wydaje się być rozsądnym typem.