IV liga dolnośląska (wschód)
Nysa Kłodzko - Piast Żerniki 2 @5.69 lub bezpieczniej z X2 @2.35 @etoto.pl, WYNIK: 1:2. ????
Obie drużyny to beniaminki. Nysa w poprzednich latach co zagościła w czwartej lidze to zawsze spadała. Dwa sezony temu czy tam trzy podzielili Dolny Śląsk na wschód i zachód przez co poziom lig jest niższy.
Sytuacja w tabeli i wyniki:
Nysa osiem punktów, Piast cztery. Nysa na własnym boisku wygrała 4:0 w lokalnych derbach z osłabioną Unią Bardo i zremisowała dwa razy 3:3 z beniaminkiem z Trzebnicy i Sokołem Wielka Lipa. Z Lipą punkt uratował im bramkarz, który wszedł w pole karne w końcówce meczu i strzelił na remis. W ostatniej kolejce Nysa wygrała szczęśliwie 3:2 z Sokołem Marcinkowice - bramkarz obronił karnego przy stanie 3:2 w ostatnim kwadransie. Jedyna porażka kłodzczan to 1:5 w Ząbkowicach Śląskich z Orłem, gdzie Nysa przez pierwsze 45. minut nie istniała.
Piast zaczął od pechowej porażki 0:1 po samobóju w doliczonym czasie gry z brazylijską Bielawianką, później zremisował z trzecim w ubiegłym sezonie MKP Wołów, wygrał z solidną w ubiegłym roku Pogonią Oleśnica 1:0 i doznał dwóch minimalnych porażek z kandydatami do awansu - Górnikiem Wałbrzych 3:4 i Foto Higieną Gać 0:1. Górnik to spadkowicz z 3 ligi, Foto-Higiena mistrz ubiegłego sezonu, która nie wywalczyła awansu do 3 ligi po przegranym barażu z rezerwami Zagłębia Lubin.
Co zwraca uwagę to fakt, że Nysa bardzo dużo strzela i traci (14:13), Piast mało strzela, ale i stosunkowo mało traci (6:8). Liderem strzelców Nysy z czterema golami jest 19-letni Dereń, wzmocnienie z...okolicznej Łomnicy, która gra w A-klasie i co roku zajmuje miejsca w dole tabeli.
Kadra:
W Kłodzku nikt znany. Drużyna bardzo młoda, zbudowana w dużej mierze z wychowanków, którzy parę lat temu powyjeżdżali i wracają. W składzie mają paru grajków co liznęli trochę ogonów w trzeciej lidze i pograli w Centralnej Lidze Juniora (Śląsk Wrocław i FC Academy), ale byli na tyle słabi, że wrócili do rodzinnej miejscowości.
W Żernikach jest doświadczony ofensywny Tomasz Kosztowniak, jest lider obrony Adam Samiec no i są gracze, którzy trochę pograli w podwrocławskich klubach od 3 ligi do okręgówki.
Kursy:
Nysa jako faworyt? Okej, w tabeli jest wyżej, zanotowała lepszy początek, ma atut własnego boiska. No, ale bez przesady, żeby w spotkaniu beniaminków była aż taka różnica w kursach. 1.4 na kłodzczan, którzy przy odrobinie pecha zamiast 8 punktów mogli mieć 4-5 i kurs w granicach 5.50 na zespół, który przy większym szczęściu z Bielawą i Wałbrzychem mógł zanotować remisy i mieć co najmniej dwa punkty więcej. Poza tym to dopiero szósta kolejka, więc wg mnie value na gości duże. Ja próbuję, nawet z podatkiem grając za 20 zł do wygrania stówka.
Po takim kursie jak najbardziej warte spróbowania. Kurs już leci w dół, rano było 5.80, jutro pewnie spadnie do poziomu ~4-4.50.