A jakie opinie o spotkaniu Ajaxu? Kurs na Ajax dość przyjemny, ale czy rzeczywiście dadzą radę, a może goście się zamurują i skończy się 0:0, jakie Wasze opinie, jestem ciekaw .
Wierzę w Ajax, ale mam w pamięci wciąż ich poprzedni rok kiedy polegli z Rapidem Wiedeń na tym samym etapie kwalifikacji.
Jednak Ajax już z nowym trenerem, Frank de Boer odszedł i to dobry ruch ze strony władz klubu. Jego następca Peter Bosz, kojarzę go z pracy w Vitesse Arnhem, miał do dyspozycji wtedy ciekawy skład i jego zespół grał bardzo ofensywnie i widowiskowo. Wszystko na dużym tempie, z pressingiem wysokim. Dość powiedzieć, że chyba w tamtym okresie udawało im się też Ajax ogrywać.
Co do składu, wiadomo Milik out, ale ważniejsza będzie dziś gra w pomocy, tutaj pod nieobecność Bazoera trochę jest luka, ale Riedewald także utalentowany gracz. Obok siebie będzie miał młodego van de Beeka i Klaasena. Van de Beek to bardzo utalentowany gościu, w tamtym sezonie już trochę pograł w Eredivisie mimo 19 lat.
Co do absencji Serero, to nie jest to strata, on był już skreślony w zasadzie przed poprzednim sezonem, chciano się go pozbyć. Bardziej tutaj w środku pola będzie brakować doświadczenia jakie ma Gudelj.
Za to ofensywa powinna być atutem Ajaxu,
El Ghazi i Younes to niesamowita moc na bokach, obaj błyskotliwi i szybcy, powinni robić szum na bokach. Pytanie kto na szpicy pod nieobecność Milika? Hm wychodzi na to, że młody Kolumbijczyk Mateo Cassiera. Przyznam, że nie widzialem go w akcji jeszcze na dystansie całego meczu, ale w urywkach widac, że piłka go szuka a i sam jak trzeba potrafi zagrać dobrą piłkę do partnera.
Na papierze potencjał jest, ale przeciwko przemawia niedoświadczenie i jednak 4 mecze (w tym 2 z amatorami) w trakcie przedsezonowych przygotowań i 3 remisy i 1 porażka. To jednak niepokoi.
Na przeciwko PAOK, ktory też latem potracił kilku ważnych graczy. Przyszli np Bieseswar czy Djalma, jeden i drugi nie robi szału.
PAOK ma wyjść takim składem dzis: Glykos- Matos ,Crespo,Tzavellas,Leovas- Charisis,Cimirot, Shakhov - Djalma, Athanasiadis, Rodrigues
Atuty za Ajaxem to ofensywa oraz ArenaAmsterdam.
Przeciwko graniu Ajaxu są kursy, moim zdaniem niezbyt atrakcyjne jednak, no i trauma z poprzedniego sezonu, nie ufny jestem, wtedy kursy podobne i porażka po całości.