Alkmaar - Dundee
Typ: Dundee +2.5
@1.47
Superbet
Pomiędzy tą parą rywali jest bardzo nierozstrzygnięta kwestia jeśli chodzi o awans. Dundee bardzo nieoczekiwanie wygrało u siebie 1:0 i sprawa awansu jest zgoła niepewna. Co ciekawe, bukmacherzy bardzo mocno faworyzują Alkmaar jeśli chodzi o awans, a tym bardziej zwycięstwo w dzisiejszym spotkaniu, ja jednak jestem nieco powściągliwy jeśli chodzi o branie tego za taki pewnik. Zauważmy, że w pierwszym meczu całkiem dobrze radzili sobie w defensywie. Nie inaczej bowiem można nazwać fakt, że rywale oddali sześć strzałów, które obrońcy Dundee zablokowali. Inne trzy, celne na światło bramki, obronił dobrze dysponowany Brightitti. Oczami wyobraźni widzę to spotkanie jako takie, w którym nie pada wiele bramek, a Dundee robi wszystko by nie stracić bramki i ewentualnie zaatakować z kontry. Wydaje mi się, że taka sytuacja bezpośrednio przyczyni się do tego, że Alkmaar - jeśli wygra - to najwyżej dwiema bramkami. Dlatego też mój typ na dzisiaj do wygrana Dundee po uwzględnieniu handicapu 2,5 gola.
Cluj - Shakhter Soligorsk
Typ: poniżej 2.5 gola + poniżej 11.5 RR
@2.10
Fortuna
Krótka piłka. W pierwszym spotkaniu obydwie ekipy zaprezentowały bardzo zachowawczy futbol, oddając w sumie dwa celne strzały w ciągu 90 minut gry i w rezultacie wykonano zaledwie trzy rzuty rożne. Nie inaczej widzę to dzisiaj. Myślę, że pierwsza część gry przybierze bardziej charakter "czajenia się" na bramkę przeciwnika, niż przeprowadzenie twardej i silnej ofensywy. Która z ekip strzeli gola jako pierwsza, ta będzie mieć bardzo wysokie szanse na awans - w szczególności jeśli będą to gospodarze. Rumuni są faworytem w tym spotkaniu, choć raczej nie wskazywałbym typu na ich wygraną. To co zasłużyło moim zdaniem na uwagę, to przewidywany charakter gry, który wskazuje na under.
Raków - Trnava
Typ: Raków
@1.48
Z chwilą pisania typu kurs na Polaków oscylował wokół 1.60, jednak trochę po godzinie 13.00 spadł na 1.48. Myślę, że jest to jak najbardziej słuszny nurt. Częstochowianie pokazali się z dobrej strony wygrywając w pierwszym meczu na wyjeździe 2:0. W dodatku dwubramkowe prowadzenie osiągnęli jeszcze przed końcem pierwszej połowy, dzięki czemu mogli kontrolować grę przez resztę meczu. Pięć celnych strzałów na bramkę i cztery rożne nie wskazują jednoznacznie na przewagę w sensie ataku, ale większość z nich osiągnęli w pierwszej połowie. Później mocno zaatakowali piłkarze Trnavy, jednak bez skutku. Mam wrażenie, że Raków pokusi się o bramkę, może dwie, i spokojnie dotrwa do końca spotkania, wychodząc zwycięsko z tego pojedynku.
Sligo Rovers - Viking
Sligo Rovers strzeli gola
@1.53
Superbet
Mocno fawoyzowani goście i nietrudno się dziwić - u siebie wygrali 5:1 i właściwie konia z rzędem temu, kto zagra na awans Sligo. To co jednak zasługuje na uwagę to fakt, że mimo iż przegrywali aż pięcioma bramkami, zdołali na koniec meczu zdobyć honorowe trafienie. To świadczy o tym, że wiedząc, że kwestia awansu jest już właściwie przesądzona, nie odpuścili zupełnie gry. Trochę na pewno, ale jednak głód bramki panował w zespole. Co za tym idzie, w rewanżu u siebie z pewnością będą chcieli pokazać kibicom, że mimo fatalnej sytuacji grają do końca. I choć na pewno Viking będzie kontrolował grę od początku do końca, i nie wyobrażam sobie też, żeby losy awansu miały się odmienić, to jednak sądzę, że Sligo zawalczy o bramkę i da chwilę radości kibicom na koniec rozgrywek. Grają u siebie, i skoro w obliczu złej gry potrafili zdobyć bramkę na obcym terenie, to tym bardziej powinno to zrobić u siebie.