Ajax Amsterdam - SK Sturm Graz
Typ: BTS (obie strzelą)
E-toto, 2,05
Ten mecz zainteresował nie tylko mnie , jak zauważyłem na forum. Analizy i propozycje typów wydają mi się niekonsekwentne i dlatego chciałbym zaproponować typ bardzo umiarkowany w porównaniu z innymi, ale mający ewidentną wartość.
3. drużyna Holandii podejmie wicemistrza Austrii. Będzie to pierwsze spotkanie tych klubów. Ajax w ostatnich 3 sezonach nie kwalifikował się do rozgrywek grupowych Ligi Mistrzów. Sturm wraca do tych rozgrywek po siedmiu latach, ma krótszą i uboższą historię w tych rozgrywkach.
Statystyki w LM UEFA (ostatnie 20 meczy):
Ajax (2013-2017): 4-9-7 br. 25-33, dom 3-5-2 br.15-12.
Sturm (2000-2011): 7-4-9 br. 23-37, wyjazd 1-3-6 br. 8:25.
Forma Ajax: 5 1-2-2 br. 11:8. Wygrali 7:0 z drużyną z 3. poziomu rozgrywek holenderskich, w każdym spotkaniu zdobywali bramkę.
Forma Sturm: 8 6-0-2 br. 14:8. Z wyjątkiem meczu z Krasnodarem zawsze zdobywali bramkę. Pokonali Kopenhagę, Middlesbrough, przegrali z węgierskim 1. ligowcem MOL Vidi 1:4.
Kadra Ajax: liczy 29 piłkarzy, 16 obcych, wycena to 229,15 mln. euro, średnio piłkarz wart jest 7.900 tys. Trenerem od 28 grudnia 2017 r. jest Holender Erik ten Hag. Nie zagrają z powodu kontuzji: dwaj napastnicy - jeden był rezerwowym w zeszłym sezonie, drugiego pozyskano latem - oraz podstawowy prawy obrońca Veltman, razem ich wartość wynosi 12 mln. Pozyskano doświadczonego lewego obrońcę Blinda z Man. Utd. i ofensywnego pomocnika Tadica z Southampton. Odszedł ważny napastnik Kluivert.
Kadra Sturm: liczy 27 graczy, 6 obcych, jej wycena wynosi 22,48 mln. euro, średnio 832 tys. Trener niemiecki Vogel pracuje od 1 stycznia 2018 r. Pozyskali 2 ciekawych napastników, lewego obrońcę i stopera, wszyscy z doświadczeniem międzynarodowym, ale oddali, albo sprzedali kilku ważnych graczy - są to przede wszystkim napastnicy Edomwonyi, Alar i Rocher, ale zmiany dotyczą wszystkich formacji.
Podsumowanie i wnioski: rynek sugeruje, że jednoznacznym faworytem jest Ajax, jednak w świetle wyników osiąganych przez ten zespół w
LM w ostatnich latach trudno akceptować proponowaną cenę za zwycięstwo klubu z Holandii. Pamiętam przy tym, że w 2015 r. austriacki Rapid wyeliminował Ajax (2:2 i 2:3). Wyniki sparingów klubu z Amsterdamu też nie są dobre. Sturm za to miał bardzo dobry ostatni sezon, najlepszy od lat i pokazał lepsze wyniki sparingów letnich. Na niekorzyść gości przemawia fakt, że jest to wybitnie domowy zespół.
W związku z wskazanymi faktami, uważam, że najlepiej zainteresować się tutaj rynkiem BTS, który w świetle statystyk daje ciekawą ofertę płacąc średnio 2,04 (maks. 2,15) za strzelenie gola przez obie drużyny. Obie ekipy trafiają do bramek rywali regularnie. Przy tym Ajax ma mocniejszy napad, ale często traci gole. Ale też na becie na BTS najlepiej poprzestać, inne zakłady wydają mi się daleko mniej uzasadnione.
Stawka wysoka - 8/10.