Wg moich przewidywań będzie 14/15 medali. Widzę je mniej więcej tak:
Kajakarstwo 2/3 medale
bardzo duże szanse
Marta Walczykiewicz/Beata Mikołajczyk/Karolina Naja/Edyta Dzieniszewska – Kierkla (K4 500m)
Polki wiecznie czwarte -na IO w Pekinie i Londynie podobnie też było na ostatnich MŚ -te wygrały Białorusinki których jednak na IO nie będzie. Węgry -
Polska -
Niemcy tak widzę podium, bez niespodzianek.
średnie szane
Marta Walczykiewicz (K1 200m)
Dyscyplina dośc loteryjna wg mnie, ale Polka bardzo utytułowana i w sumie jest główna kandydatką do srebra.
małe szanse
Ewelina Wojnarowska (K1 500m)
Beata Mikołajczyk/Karolina Naja (K2 500m)
Nie powinno być problemów z wejściem do finału, tam realnie Nasze Panie stać na miejsca 3-5. Szanse na medal małe ale jednak są.
Kajakarstwo górskie 0/1 medal
małe szanse
Natalia Pacierpnik - wygrała półfinały podczas IO w Londynie, potem Nasza młoda zawodniczka się spaliła i skończyła na 7 miejscu.
Marcin Pochwała i Piotr Szczepański od lat w światowej czołówce, spore doświadczenie i regularne dobre wyniki. Jest też młody Maciej Okręglak który może wszystkich zaskoczyć jak Pacierpnik 4 lata temu. Szanse na medal wg mnie są małe, ale są.
Kolarstwo górskie 0/1 medal
średnie szanse
Maja Włoszczowska Cross-country (K)- pechowa kontuzja podczas treningów wyeliminowała ją ze startu na IO w Londynie a była ona wówczas jadną z głownych kandydatek do medalu. Minęły 4 lata, zdrowie dopisuje, wyniki przed IO są bardzo optymistyczne jest też spory niedosyt po ostatnich IO, Wg mnie wielu o niej zapomniało a to wciąż mocna kandydatka do podium. Konkurencja jest troche losowa, może być jakiś upadek guma itp. ale jeśli tylko tegu uda się uniknąć to wg mnie będzie podium.
Kolarstwo szosowe + torowe 0 medali
Na szosie tak na prawdę będą liczyć się tylko sprinterzy. U Nas więc największe szanse na medal ma więc Bodnar (wg mnie w czasówce to on osiągnie najlepsze miejsce w czasówce z Naszych reprezentantów) i Niewiadoma - konkurencja jest jednak na tyle szeroka, że nie wierzę tu w medal dla Polski. Podobnie jest w torowym Zieliński i Wojtyra sąpoprostu za słabi, żeby powalczyć o medal.
Lekkoatletyka 4/5 medali
bardzo duże szanse
Piotr Małachowski - o złoto może być ciężej niż się wielu wydaje, bo są Hartingovie, ostatnio też błysnął Milanov, ale poza nimi nie ma kto mu zagrozić więc o podium jestem spokojny.
Paweł Fajdek - widziałem w nim medalistę już w Londynie, ale skończyło się na spalonych 3 próbach (obawiałem się tego) i szybkim powrotem do domu. W tamtym okresie jednak to był zupełnie inny zawodnik. Teraz tego błędu nie powtórzy, spokojnie awansuje a potem zdobędzie złoto.
Anita Włodarczyk - będzie złoto.
średnie szane
tyczkarze - jest jeden faworyt do złota i szeroka czołówka (8-9 tyczkarzy w tym 3 Polaków) do pozostałych 2 medali.
800m - jak Afryka w finale nie narzuci szalonego tempa to stać naszych panów o powalczenie o medal
małe szanse
chodziarze
obsadziliśmy wszystkie konkurencje w komplecie, brak Rosjan którzy regularnie zdobywali tu medale to jakaś szansa dla Naszych doświadczonych zawodników -licze gównie na Augustyna.
kula, maraton, skok wzwyż, dzięsięciobój - tu teoretycznie mamy jeszcze szanse na medale, ale ja osobiście w to nie wierze.
Pływanie 0/1 medali
mała szansaTeoretycznie mamy kilka szans na medal w praktyce od 12 lat jesteśmy bez medalu, konkurencja jest ogromna i po za Czerniakiem i Kawęckim cięzko będzie nawet pomyśleć o podium.
Podnoszenie ciężarów 0/1 medal
mała/średnia szansa
Bracia Zielińscy są w stanie tutaj dać nam medal. Tomasz ma za sobą dobry sezon i ME na koncie, Adrian z kolei zaimponował wszystkim na zawodach w Mroczy.
Za polska-sztanga.pl:
"Wśród uczestników turnieju olimpijskiego widnieją też, póki co, nazwiska zawodniczek i zawodników z Białorusi, Kazachstanu i Rosji, którym IWF „zagroził” ostatnio uruchomie- niem procedury rocznej dyskwalifikacji za liczne przypadki dopingu reprezentantów tych państw (*). Przypomnijmy też, że podczas posiedzenia Komitetu Wykonawczego IWF w Houston (USA) z olimpiady w Brazylii wykluczono już wcześniej reprezentantów Bułgarii. Jak zatem będą wyglądały ostateczne listy startowe turnieju olimpijskiego przekonamy się najpewniej dopiero po ich weryfikacji w przeddzień zawodów."
"Najgroźniejszymi rywalami w walce o olimpijskie medale 94kg będą zapewne: Białorusin (Straltsou*), Irańczyk (Moradi), Litwin (Didzbalis), Rosjanin (Maligov*) i dwóch Ukraińców (Chumak, Hoza)."
Wioślarstwo 1 medal
średnie szanse
Magdalena Fularczyk-Kozłowska i Natalia MadajByła kontuzja po której już nie ma śladu a potem PŚ w poznaniu i wygrana z MŚ z Nowej Zelandii. Ten start pokazał, że przygotowana idą w bdb kierunku.O medal powalczy 5 osad ale Polki powinny być w top3.
Zapasy 1 medal
małe/średnie szanse
65 kg styl wolny (M) – Magomedmurad Gadzhiev
Było zamieszanie związane z meldonium, ale pomijając to Gadzhiev ma za sobą dobre szybko zrobione (co warto podkreślić, ale o tym jeszcze kiedyś napisze) kwalifikacje. Nie ma w tej kategori jakichś wielkich faworytów, sporo będzie zależało od drabinki. potencjał jednak jest spory.
małe szanse
kobiety: Matkowska i Michalik - w kwalifikacjach nie błyszczały,mają jednak na koncie kilka sukcesów i przy sporej dawce szczęścia/gorszym dniu rywalek stać je na niespodzianki.
Żeglarstwo 1/2 medale
duże szanse
W RS:X wysyłamy aktualnych Mistrzów Świata! O ile Myszka regularnie ląduje na podium i jeśli tu nie zdobędzie medalu to bedzie nie miła niespodzianka to z Białecka jest różnie. Szkoda, że może startować tylko 1 zawodnik z Polski, bo moglibyśmy wysłać też Klepacką i znacząco zwiększyć swoje szanse na medal, ale jest jak jest. Białecka nie jest zbyt regularna i to jest problem, ale jest realną kandydatka do medalu.
Dodatkowo: 0/1 medal
małe szanse
Judo (kontuzje najsilniejszych w Naszej kadrze),
siatkówka plażowa (sezon bez "błyskotliwych wyników"
,
siatkówka (ciężki ćwierćfinał),
strzelectwo (słaba wyniki w całym sezonie),
teakwondo (średnio dobra drabinka),
tenis (duża konkurencja).