Wybrałem
5 meczów wartych uwagi w dzisiejszym dniu.
1. Valleta w pierwszym meczu zremisowała 0:0, a teraz rewanż u siebie. Kukesi dostało się do eliminacji
LM przypadkiem, bo zbanowany został Skenderbeu na 10 lat. Gospodarze u siebie są mocni, co prawda nie ma co sugerować się ligą maltańską, ale rok temu w eliminacjach
LE zremisowali z Utrecht właśnie u siebie. Teraz mają szansę awansować, bo przeciwnik wygodniejszy. Gram tu awans, mocno spadł też kurs na gospodarzy.
2. APOEL zawalil trochę pierwszy mecz, ale gol w końcówce zostawił sprawę awansu otwartą 50/50. Jak już dzisiaj inni wspomnieli, upał zrobi swoje, o 19:00 będzie tam około 30 stopni. Umiejętności i doświadczenie też po stronie APOELu. Suduva raczej nie powtórzy takiej gry w rewanżu. Myślę, że conajmniej 2:0 dla graczy z Cypru.
3. Shkendija, o niej już było głośno rok temu, jak przebojowo przedzierała się przez
eliminacje do
LE, aż poległa z Milanem. Teraz wygrali pierwszy mecz 5:0 z Waliczykami, ale jak pokazuje ostatni rok, kiedy wygrali w pierwszej rundzie 3:0, potrafili na wyjeździe wygrać drugi mecz aż 4:0. Nie będzie tu odpuszczania, tu chodzi o
LM i myślę, że spokojnie wygrają goście. TNS jest dobry, ale tylko w swojej lidze. Rok temu na tym samym etapie dostali z Rijeką 2:0 i 1:5. Dobry kurs na zwycięstwo macedończyków.
4. Videoton z nową nazwą tylko zremisował 1-1 w pierwszym meczu z graczami z Luksemburga. Jedni jak i drudzy stworzyli sobię sporo okazji. Przy 0:0 awansują gospodarze, ale uważam, że gospodarze tutaj strzelą więcej. To oni rok temu wyeliminowali Bordeaux w III rundzie eliminacji do
LE. Ta drużyna ma potencjał. Teraz stawką
LM, motywacja jeszcze większa.
5. Legia jak to Legia,
LM to dla nich priorytet, 3 mistrzostwa z rzędu są,
Puchar Polski jest, czas na kolejny awans do
LM. W pierwszym meczu to oni prowadzili grę, zabrakło wykończenia. Skład bardzo fajny, cały czas się dociera po przerwie, ale teraz u siebie z Corkiem to spokojne zwycięstwo obowiązkowo. Nie będą raczej grać na remis. Nie po to przegrali Superpuchar, żeby teraz drżeć o wynik do konca. Załatwią sprawę w 90' i wygrają pomimo wygranego pierwszego meczu.
AKO ponad
10, piękna sprawa w totolotku bez podatku.