>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Hit sezonu, hit rundy: Real Madryt - Barcelona, 10.12 godz. 22:00

Status
Zamknięty.
duda 380

duda

Użytkownik
Też zastanawiam się nad over 2,5. Typ wygląda ciekawie, zwłaszcza że obie drużyny wyjdą na boisko z przeświadczeniem że ten mecz trzeba wygrać. Barcelona chce zmniejszyć dystans do Realu, ci z kolei chcą w końcu udowodnić że są zespołem lepszym, zwiększyć przewagę w tabeli. W sobotę zagrają najlepsi snajperzy na świecie, sam Ronaldo i Higuain mają łącznie 29 strzelonych bramek! Wcale nie gorzej wygląda statystyka Barcelony, gdzie podstawowym zdobywcą goli jest Messi, ale i Fabregas czy Villa często trafiają do siatki.
Real jest faworytem w tym spotkaniu, to nie ulega wątpliwości. Są obecnie w bardzo dobrej formie, ostatnie przekonywujące zwycięstwa Gijonem, Atletico czy wygrana na trudnym terenie z Valencią napawają kibiców Królewskich optymizmem.
Barcelona jakby nieco zwolniła, wpadka z Getafe, słabsza forma strzelecka Messiego. Ciężka potyczka w LM z Milanem. I mimo że w meczach na własnym boisku są doskonali, to na wyjazdach nie grają już tak dobrze: 2-3-1, 8:7. I tutaj upatrywałbym szansy Realu, którzy na własnym boisku nie stracili jeszcze punktów i z pewnością będą chcieli dobrą passę podtrzymać.
O historii wspominał już nie będę, ktoś wyżej już to zrobił, i podpisuję się pod tym, że może właśnie przyszła pora na przerwanie wspaniałej dominacji Barcelony nad Realem?
Typy nad którymi warto się zastanowić?
- over 2,5
- Real 1X
- Real DNB
- over 4,5 żółtych kartek
Chciałbym jeszcze nadmienić o wypowiedziach niektórych typerów. Zastanówcie się czasem co piszecie, to &#39;&#39;porównanie&#39;&#39; graczy obu drużyn jest tak żałośnie naciągane przez kibica Barcelony, że aż śmieszne. Rozumiem że kibicowanie kibicowaniem, ale zachowujmy resztki obiektywizmu.

M 0

matshadow

Użytkownik
Over wygląda bardzo interesująco, ale równie interesująco wygląda BTS po kursie 1.6
Obie drużyny lubią pakować dużo goli, więc imho obie też w tym spotkaniu strzelą po 1 minimum ????

miki9971 1,9K

miki9971

Użytkownik
Kolega Duda podał bardzo ciekawy typ, na over kartkowy. Sam chciałem go zamieścić, no ale jeszcze nie brałem się za analizowanie tego spotkania.
Jakikolwiek sędzia by nie był, pięć kartek padnie minimum... A znając Gran Derbi, pewnie i czerwona wpadnie, punktowana za dwie żółte.
Ps. Mam dziwne wrażenie, że z niewieloma osobami będzie tutaj można prowadzić obiektywną i normalną dyskusje... ;)

ice29 251

ice29

Użytkownik
Typ na over kartkowy ciekawy, ale linia tylko 4.5? i jaki kurs bo wydaje mi się, że nie jest wysoki.
statystyki sędziego:
http://www.women.soccerway.com/referees/david-fernandez-borbalan/59448/
wydaje się, że jest to bardzo obiektywny fachowiec, jeśli chodzi o prowadzenie GD
Argumenty przeciw:
-kwestia przebiegu meczu. Real różni się od poprzednich klasyków nie tylko lepszą formą ale także mentalnością. Taki Pepe - symbol brutala i &quot;kartkowicza&quot;, przez ostatnie 14 meczy złapał tylko 3 zółtka. Jeśli faktycznie zobaczymy w tym meczu Real ofensywny, chcący nie tylko wygrać ale także zmazać porażkę 5-0 to mogą oni bardziej skupić się na grze w piłkę niż kościach rywali.
-w bardzo ostrym meczu z Atletico otrzymali tylko 1 kartkę i to z wiadomych powodów ;)
-ostatni mecz w Madrycie (GD) to 5 zółtych (w tym dwie w 90&#39; minucie)
Argumenty za
-z drugiej strony widzimy mecz z Valencią gdzie kartki otrzymała niemal cała drużyna, ale wynikało to trochę z braku kontroli sędziego nad meczem.
-ostatnie GD sędziowane przez tego samego arbitra zakończyło się pokazaniem 8 zółtych kartek w meczu oraz 3 czerwonych i 1 zółtej w ostatniej minucie, gdy doszło do przepychanek.
-historia innych spotkań, które pełne były agresji a co za tym idzie i kartek

Przejżałem oferty i nigdzie nie widzę jeszcze typu na over kartkowy. Jeśli linia wynosiła by 4.5 i nie byłby to śmiesznie mały kurs to bym brał. Biorąc pod uwagę ostatnie spotkania i częste czerwone kartki, spodziewam się jednak lini ~6.5/7.5. Wtedy należy się już poważnie zastanowić czy warto grać taki zakład.

jose7 40

jose7

Użytkownik
I mamy ostatnią prostą przedn upranionymi GD ???? Emocje będą ogromne a widowisko z pewnością kapitalne.
Co do samego meczu , to moim zdaniem Real Madryt stoi przed, chyba największą jak do tej pory, szansą na zdetronizowanie Barcelony. Już mecze o Superpuchar pokazały, że dość niedawna, wyraźna dominacja Katalończyków zostaje powoli niwelowana przez Jose Mourinho i jego piłkarzy.
Na Santiago Bernabeu nie widzę wygranej Barcelony. Pomijając ogromną sympatię do Realu i ogromną niechęć do Barcelony, czysto obiektywnie podejdę do analizy.
Królewscy są w niesamowitym gazie. Ich gra nie ogranicza się już głównie do defensywy. W poprzednich starciach pokazali, że potrafią narzucić Barcelonie swój styl gry. Przy czym wciąż zachowali umiejętność przeprowadzania zabójczych kontrataków.
Barcelona natomiast nie jest moim zdaniem w optymalnej formie. Messi jakby nieco uśpiony. Ich wymiana niezliczonych podań nie jest już tak efektywna jak kiedyś.
W samym meczy typuję zwycięstwo Realu. Nie wykluczam remisu gdyż ponownie może objawić się geniusz Messiego i z niczego może wpaść bramka jednak myśle, że jeśli sędzia stanie na wysokości zadania i nie da nabrać się na oscarowe kreacje niektórych piłkarzy Barcelony, to i Pepe i Marcelo dokończą mecz na boisku więc dadzą radę ograniczyć popisy Messiego.

Na koniec skomentuję &quot;porównanie składów&quot;.
Żałosne to było i tyle. Bo gdy widzę , że Abidal&gt;Marcelo i Alves&gt;Lass to śmiać mi się chce biorąc pod uwage &quot;argumentację&quot;. Abidal wygrywa bo nie brane są pod uwage umiejętności ofensywne Marcelo a przy tym Alves wygrywa bo jest lepszy w ofensywie ???? Gratuluję autorowi pomysłu , naprawdę super.

Ja widziałbym to tak:

Valdes - Iker [Typ: Iker]
Bramkarz Barcelony jest świetnym fachowcem chociaż wciąż pozostaje w cieniu Casillasa. Dlatego uważam, że w tym pojedynku wygrywa Iker gdyż wygrywa on nawet rywalizacje w reprezentacji

Marcelo-Abidal - [Typ: Marcelo]
Jak dla mnie to właśnie ofensywne umiejętności Marcelo pozwalaja mu być lepszym na swojej pozycji. Jego umiejętność wspierania ataków jest tak ogromną, że niweluje moim zdaniem nawet drobne niedociągnięcia w samej grze defensywnej

Ramos,Pepe-Mascherano,Pique,Puyol - [Typ: Remis]
Za najlepszego z tej całej grupy uważam Puyola jednak następne miejsca w mojej ocenie zajmują Ramos i Pepe, za nimi Mascherano i na końcu Pique. Na niekorzyść Pepe działa jago dość porywczy charakter, na niekorzyść Mascherano zamiłowanie do aktorstwa. Ramos to zawodnik bardzo solidny, ostatnio chyba w życiowej formie. Piuqe - jak dla mnie nic specjalnego. Moim zdaniem nie jest wystarczajaco dobry jak na Barcelonę

Alves - Lass(inny) - [Typ: Alves]
Podobnie jak w przypadku pojedynku Marcelo - Abidal, decuduja umiejętności ofensywne. Lass jest bardzo dobry ale brakuje mu takiej nieprzewidywalności jaką dysponuje Alves. W nowoczesnej piłce boczni obrońcy są niezmiernie ważni dla ofensywy. To już nie tylko &quot;odsetek&quot; jaki mają wkłądać w ataki. Teraz ciągną oni nierzadko całą grę. Kto bagatelizuje znaczenie ofensywnych bocznych obrońców, ten nie powinien wypowiadać się na tematy związane z piłką. Dlatego tutaj zdecydowanie stawiam na Alvesa. Dobry w obronie, świetny w ataku, bardzo szybki. No i potrafi jednym upadkiem pozbyć się rywala z boiska ????

pomoc defensywna: Busquets-Khedira - [Typ: Busquets]
Szczerze nie wiem co Khedira robi w Madrycie. Jest on tak bezużyteczny, że nie potrafię tego zrozumieć. Chyba tylko Mourinho widzi w nim jakikolwiek potencjał na miare klasy światowej. Pomijam, że w ofensywie Khedira po prostu leży, to dostaje tak głupie kartki, że nasuwa się pytanie czy on kiedykolwiek na boisku używa mózgu? Bo odbiera piłki rywalom chyba tylko instynktownie. Na niekorzysć Busquetsa oczywiście symulowanie ale tak czy inaczej , Khedira mógłby się od niego uczyć

pomoc ofensywna: Xavi,Iniesta,Cesc - Xabi,Ozil,Kaka - [Typ: Xavi, Iniesta, Cesc]
Już wyjaśniam dlaczego. Nie uważam, że pomoc Realu jest słabsza. Po prostu widzę tutaj złą klasyfikacje. Jak dla mnie charakter ofensywnych pomocników z tej grupy mają na dobrą sprawę tylko gracze Barcy i Kaka. Alonso i Ozil (zwłaszcza Alonso) nie jest graczem typowo ofensywnym. To mózg drużyny, kontsruktor gry ale nie w tak ofensywnym stopniu. Akcje buduje powoli i przykłada duża wagę do defensywy, w odróżnieniu do np Cesca. Dałbym remis oceniając całą pomoc, oceniając ofensywę, stawiam n Barce

Benzema,Higuain - Sanchez - [Typ: Benzema, Higuain]
Jak dla mnie bezdyskusyjnie, zwłaszcza teraz, gdy obaj panowie są w formie. Sanchez jest świetny potencjałem ale umiejętnościami moim zdaniem ustępuje komukolwiek z tej Madryckiej dwójki

DiMaria - Pedro/Villa - [Typ: DiMaria]
I znów. Gdybym oceniał między DiMarią a Villa to dałbym remis. Villa bez formy, DiMarida w genialnej dyspozycji. Ale Villa ma doświadczenie, Angel wciąż się uczy. Dlatego nie wskazałbym faworyta. Ale jeśli do dyspozycji w porównaniu jest też Pedro to zaniża on średnią Villi swoją obecnością więc wskazuję na zawodnika Królewskich

Ronaldo - Messi [Typ: Remis]
Obiektywnie nie jestem w stanie stwierdzić kto jest lepszy. Całym sercem i większością rozumu jestem za Cristiano ale umiejętności Messiemu odmówić nie mogę. Obaj są genialni. Czy Ronaldo jest lepszy od Messiego? Nie wiem. Czy Messi jest lepszy od Ronaldo? Moim zdaniem NIE, a już na pewno nie w takim stopniu aby &quot;znawcy&quot; wciąż uznawali Messiego za boga w piłkarskim świecie i nagradzali go przy byle okazji nagrodą &quot;dla najlepszego&quot; na świecie

Otrzymane punkty reputacji: +5
river 148

river

Użytkownik
Sanchez z napadem realu na remis? zobacz w 5 piatce strzelcow w hiszpanii ile bramek strzelil duet benz higuain i porozmawiamy.
To moze najpierw zobacz ile w tym sezonie gral Sanchez. Wtedy ja chetnie z Toba porozmawiam. Odrobina statystyki (tylko liga hiszpanska)
Higuain 14 spotkan (7 w pierwszym skladzie), 679 minut na boisku, 12 bramek
Benzema 12 spotkan (6 w pierwszym skladzie) 638 minut na boisku, 7 bramek
Sanchez 7 spotkan (4 w pierwszym skladzie), 440 minut na boisku, 4 bramki

LM to turniej a jak interesujesz się piłką to chyba wiesz,że w Anglii walka o mistrza toczy sie do ostatnich kolejek a nie jak w Hiszpanii czesto juz na 5-6 kolejek wiadomo kto wygra a taka sytuacja pozwala olać lige i skupić się na LM... tak jak to było rok temu przed finalem LM, United walczylo do konca a pierwszy garnitur Barcelony odpoczywał blisko miesiąc... wygrali zasłużenie w finale z United ale wyelimowanie Arsenalu i Realu to już mega kontrowersje.
A jak wierzysz w to,że Barcelona czy Real jakby grała w Anglii to by też tak dominowała to sorry ale dla mnie nie masz pojęcia o piłce, powiesz jeszcze może,że Real czy Barcelona biłyby City,Tottenham, MU, Liverpool czy Chelsea tak jak biją Levante czy Atl. Madryt... Barcelona i Real w Anglii traciła by punkty znacznie częściej chociażby przeciwko takim średniakom jak Stoke czy Everton ;)
Twoja wypowiedź nie jest w ogóle obiektywna.
Ty sie chyba nigdy nie pogodzisz z tymi dwiema porazkami w finale z Barcelona.
Nie będę w ogóle tutaj odnosił się do serii Realu i ich stylu gry bo jak ktoś ogląda mecze to dokładnie wie że w Madrycie Real na pewno bronić się nie zamierza. Barcelona miażdży u siebie ,ale na wyjazdach są bezradni z piłką próbują wejść do bramki
To mnie cieszy, ze Real nie bedzie sie u siebie bronil. Barcelona nie bedzie musiala wchodzic z pilka do bramki tylko bedzie wypuszczac kontry.
Poza tym jak ktos mysli, ze gra Barcelony w GD bedzi wygladac podobnie jak we wczesniejszych meczach wyjazdowych to w sobote mocno sie zdziwi.
---------------
Jesli chodzi o obstawianie to poki co ciezko podac jakis w miare pewny typ. W tym meczu moze zdarzyc sie wszystko, moze byc nudne 0-0 jak i festiwal bramek. Moze byc w miare czysta gra ale tez i polowanie na kosci. Nie ma nic pewnego. W ostatnich spotkaniach miedzy Realem a Barca bylo wszystko wiec ciezko przewidziec jak ten mecz bedzie wygladal w sobote.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Co do meczu Real-Barcelona... bliżej mi do Madrytu bo mam dość tego jak robią z Jose chama a z Pepa Pana, dość mam jak nazywają brutalem Pepe a przymykają oko na aktorstwo Sergio czy prowokacje Alvesa... Barcelona to dla mnie śmieszny klub, który nie szanuje nikogo a najważniejszy jest dla niej czubek jej nosa a chciałbym bardzo aby Real im go utarł... dla mnie od zawsze numer 1 nie są rozgrywki w Europie a na Wyspach i gdyby to ode mnie zależało to przyznałbym MU tytuł Mistrza Anglii i dał im FA CUP a Realowi życzę Mistrzostwa Hiszpanii, Pucharu Króla i zwycięstwa w LM
robią, nazywają, przymykają... ale kto? ???? Co do Mourinho to przypomnij sobie gdzie włożył palec Tito Vilanovie i jak zachował się, kiedy Messi był blisko linii bocznej w ostatnim bodajże meczu między nimi. Nie przypominam sobie też żadnych kontrowersyjnych wypowiedzi Guardioli, a Mourinho takimi potrafi sypać jak z rękawa. Dalej, jeśli uważasz, że nazywanie Pepe brutalem jest nie na miejscu to nie mamy o czym rozmawiać, co do aktorstwa to też o tym się mówi i nie wiem jak chciałbyś to karać? Czerwonymi kartkami? Wtedy i Real miałby problem z utrzymaniem całego zespołu na boisku. Zresztą jak sędzia miałby sprawdzać czy ktoś aktorzy, czy naprawdę cierpi?
Jeśli piszesz na ten temat to mógłbyś choćby pozory obiektywizmu stwarzać ????

Co do meczu to wcześniej mówiono, że Guardiola będzie chciał zagrać taktyką 3-4-3 z Puyolem, Mascherano i Abidalem w obronie ale sam Pep na konferencji po meczu z Levante: &quot;Ustawienie z trójką w obronie na Bernabéu byłoby bardzo ryzykowne. Ale jeszcze nie zadecydowałem, co zrobimy. Obrona trójką zawodników jest dobra, jeśli dominujesz w grze. W przeciwnej sytuacji, w takim ustawieniu, jest bardzo trudno stawić opór. Zarówno przeciw Madrytowi, jak i przeciwko każdej innej drużynie. Trójką się gra, aby dominować i ujarzmić rywala, żeby mieć wygodniejszą pozycję do ataku. Jednak podporządkować sobie Madryt przed dłuższy czas na Bernabéu, to zadanie niemożliwe&quot;.

Otrzymane punkty reputacji: +3
tobias 359

tobias

Użytkownik
Mysle ze kontrowersje z poprzednich Gran Derbi pownnismy zostawic, napisano o tym wystarczajaco duzo. Kazdy ma swoja racje, nie ma sensu dalej tego ciagnac.
Czy ktos ma informacje stanu zdrowia C.Puyola? W meczy z Levante jak dobrze weicie zawodnik mial problemy z rownowaga.
Jose7 co do Twoich prownan:
Abidal-Marcelo. Mysle ze Marcelo powinien ograniczyc wejscia ofensywne, nadziania sie na kontre z prawej flanki ze strony Messiego czy Sancheza bedzie zabojcze dla Gospodarzy.
Jesli chodzi o opinie na temat Khediry to nie podzielam jej, Sami Khedira to defensywny pomocnik odpowiedzialny wylacznie za odbior, przyslowiowa mrowka. Po odebraniu pilki odrazu ja oddaje kolegom z druzyny. Nie jest zbyt widoczny w meczu stad mysle Twoja ocena.

Otrzymane punkty reputacji: +1
bo86bo 18,3K

bo86bo

Użytkownik
Co do Mourinho to przypomnij sobie gdzie włożył palec Tito Vilanovie i jak zachował się, kiedy Messi był blisko linii bocznej w ostatnim bodajże meczu między nimi.
A widziales jak w meczu ze Sportingiem Jose uspokajal swoich asystentów?
Messi święty nie jest co widać było na Copa czy podczas celebracji bramki przeciwko Realowi ;) to jest element gry, a Jose nie jest chamski i arogancki, on jest naturalny i po prostu taki jest.
Zresztą jak sędzia miałby sprawdzać czy ktoś aktorzy, czy naprawdę cierpi?
Widać od razu najpierw Alves robi osiem fikołków po czym zrywa się i wymusza kartkę ;) A sergio ... przypomnij sobie mecz z Interem i to jak Sergio przez palce patrzy czy wymusil kartkę dla zawodnika Interu... wolę ostrą walkę i tyle, piłka nożna to ostry sport, tak było jest i będzie.

miki9971 1,9K

miki9971

Użytkownik
Widać od razu najpierw Alves robi osiem fikołków po czym zrywa się i wymusza kartkę ;) A sergio ... przypomnij sobie mecz z Interem i to jak Sergio przez palce patrzy czy wymusil kartkę dla zawodnika Interu... wolę ostrą walkę i tyle, piłka nożna to ostry sport, tak było jest i będzie.
Gdzie jest ostry to jest ostry ???? W Hiszpanii? Nie bardzo :p

Jeśli chodzi o kartki, jaki by over nie był do 6.5 można grać... Ogólnie to osobiście pogram sobie zapewne na Real, żeby się lepiej te Gran Derbi oglądało. Mają formę? Mają. Dominacja Barcelony już się wykrusza... Takie moje zdanie.

river 148

river

Użytkownik
Nie bardzo rozumiem... Napisał co myśli, na temat gry Realu i Barcelony w PL. Nigdy do tego nie dojdzie, ale pewnie po części racji ma. Nie wiem dlaczego, od razu zakładasz, że pisze tak gdyż nie może się pogodzić z porażką Manchesteru United z Barceloną -.- Litości ludzie...
Bo czytam jego posty w kilku watkach i widze jedno: Barcelona beee, slaba, fart itd, MU super-mega-hiper, liga angielska &quot;wyjebiaszcza&quot; itd.
Bajki o tym, ze Real czy Barcelona nie dalyby rady w lidze angielskiej to juz szczyt tylko nie wiem czego.
Aguero i Silva w lidze angielskiej. To tyle w kwestii tego czy Barcelona i Real poradzilyby sobie w lidze angielskiej.
A ten post mowi wszystko:
Co do meczu Real-Barcelona... bliżej mi do Madrytu bo mam dość tego jak robią z Jose chama a z Pepa Pana, dość mam jak nazywają brutalem Pepe a przymykają oko na aktorstwo Sergio czy prowokacje Alvesa... Barcelona to dla mnie śmieszny klub, który nie szanuje nikogo a najważniejszy jest dla niej czubek jej nosa a chciałbym bardzo aby Real im go utarł... dla mnie od zawsze numer 1 nie są rozgrywki w Europie a na Wyspach i gdyby to ode mnie zależało to przyznałbym MU tytuł Mistrza Anglii i dał im FA CUP a Realowi życzę Mistrzostwa Hiszpanii, Pucharu Króla i zwycięstwa w LM
Albo jest, sorry, jakis zakompleksiony albo do dzis nie spi po nocach po finalach LM 2009 i 2011. Czy az tak bardzo boli go fakt, ze jego klub w tych dwoch finalach tak naprawde niezaistnial, ze swoje zale i zlosliwosci wyrzuca tutaj?

I kwestia Mourinho, ze robia z niego chama. Z niego nie trzeba robic chama, on sam z siebie robi kogos takiego przez swoje wypowiedzi i czyny. Sa pewne granice, o ile pilkarza czasem poniesie bo jest na boisku, w centrum wydarzen i zwyczajnie moze nie wytrzymac cisnienia i zrobic cos glupiego o tyle trener, niewazne jak impulsywny, zawsze powinien zachowac choc odrobine zdrowego rozsadku.
Kwestia symulowania. Zabawne, ze pisze o tym kibic klubu, ktory swego czasu mial w swoich szeregach najwiekszego nurka na swiecie. Teraz te umiejetnosci doskonali w Madrycie przy boku innego wybitnego specjalisty w tej dziedzinie, niejakiego di Marii.
Czy ktos ma informacje stanu zdrowia C.Puyola? W meczy z Levante jak dobrze weicie zawodnik mial problemy z rownowaga.
Puyol wg stanu na dzis ma zagrac w GD.

ice29 251

ice29

Użytkownik
zamroczyło go po jednym wejściu/zderzeniu, dlatego wolał opuścić boisko. Nic poważnego się nie stało i bez problemów będzie mógł zagrać.

groven 2,2K

groven

Forum VIP

Podaję ciekawą informację dla osób które mają abonament na Canal Plus. Wielkie święto całego piłkarskiego świata. Tak należy określić Gran Derbi Real Madryt - FC Barcelona, czyli wielki klasyk ligi hiszpańskiej. Prawdziwy hit końcówki roku, w którym dwaj odwieczni rywale zmierzą się w bezpośrednim starciu. Oba kluby należą do najsłynniejszych klubów na świecie. Co roku ich mecz ogląda ponad miliard widzów na całym świecie, a tylko wybrani - w tym widzowie CANAL+ - niezależnie od relacji w High Definition będą mogli go zobaczyć w technologii 3D .
Spotkanie zapowiada się pasjonująco. Mówienie o faworytach w przypadku tej konfrontacji mija się z celem, ale w tygodniach poprzedzających ich mecz w lepszej dyspozycji znajdowała się ekipa &quot;Królewskich&quot;. To drużyna Jose Mourinho prowadzi w tabeli La Liga i pierwszy raz od paru sezonów &quot;Barca&quot; musi gonić konkurenta. W przypadku wygranej Real &quot;odskoczy&quot; drużynie Pepa Guardioli na kilka punktów. Jeśli wygra &quot;Barca&quot; dystans zostanie zniwelowany i walka o mistrzostwo w zasadzie ruszy na nowo.

To będzie wielki piłkarski spektakl na najwyższym poziomie sportowym i technologicznym.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Czy w każdym poście musi być coś o Anglii, albo o symulowaniu. Co kogo obchodzi, że tydzień temu na Barce było 1,01, a na MU 1,2... zachowajcie jakiś merytoryczny poziom dyskusji by można było tu zajrzeć i dowiedzieć się czegoś ciekawego co może pomóc w typowaniu. Nie musicie nikogo utwierdzać w przekonaniu co do tego komu kibicujecie bo to widać po waszych avatarach. Piszę to dziś, bo wiem co będzie za dzień lub dwa: zaczęło się od porównanie lig angielskiej z hiszpańską, następnie przejdziecie na porównanie Messi - Ronaldo by na koniec powiedzieć, że sędzie pomagał Barcelonie, a czerwona kartka się nie należała mimo, że dla mnie to oba zespoły na starcie po dwie czerwone powinny dostać.

Co do typu to moim zdaniem najlepszy będzie, że Messi nie strzeli - bo umówmy się nie strzeli, jeśli Real myśli poważnie o tym meczu to Mourinho po pierwsze Messiego musi wyczyścić. Kurs jest dobry i myślę, że można spróbować. Albo gol po 28 minucie, tu jakoś specjalnie argumentować chyba nie muszę.

Lionel Messi - Barcelona Typ:Will not score Kurs:1,57 Tobet
Time of 1st goal (28 min) Typ: 28:00 min or later/No goal Kurs:1,83 Tobet

aka-shakal 16,7K

aka-shakal

Użytkownik
17 sierpnia
Barcelona: 17 fauli, 3 żółte, 1 czerwona
Real: 17 fauli 6 zółtych, 2 czerwone

14 sierpnia
Barcelona: 10 fauli, 3 żółte
Real: 16 fauli, 2 żółte

3 maja
Barcelona: 10 fauli, 1 żółta
Real: 31 fauli, 5 żółtych

27 kwietnia
Barcelona: 22 faule, 2 żółte, 1 czerwona
Real: 18 fauli, 3 żółte, 1 czerwona

20 kwietnia

Barcelona: 3 żółte
Real: 4 żółte, 1 czerwona (za 2 żółte)

16 kwietnia
Barcelona: 14 fauli, 5 żółtych
Real: 22 faule, 2 żółte, 1 czerwona

Podsumowanie po 6 ostatnich potyczkach Realu i Barcelony:
Barcelona - 18 żółtych, 2 czerwone, 73 faule*
Real - 22 żółte, 5 czerwonych, 104 faule*

Średnio padło 6,(6) żółtych kartek w meczu.
Średnio padła 1,1(6) czerwona kartka na mecz.
Średnio w meczu padło 29,5 fauli*. *nie wliczając fauli z meczu w Sevilli

Edytowałem tego posta, bo wklejone emotki jedynie rozmywały niepotrzebnie temat a tak naprawdę nic nie dawały w zamian. / Kudłaty

kudlaty089 250

kudlaty089

Forum VIP
Właśnie wlepiłem pierwszą żółtą kartkę. Radzę wrócić na odpowiednie tory i dyskutować o meczu a nie o tym kto symuluje kto nie, jak jedni i drudzy radziliby sobie w Anglii itp itd

Mam w pamięci co działo się tutaj podczas ostatnich GD, jaki wielki śmietnik był tutaj. Tym razem na pewno nie pozwolę na to. Wolę mniej postów, ale aby ich jakość była wyższa.

seba1b 109

seba1b

Użytkownik
Ciekawy temat do analizy znalazłem przed chwilką na stronie Realu Madryt.
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=aktualnosci&amp;amp;id=36969&amp;amp;kom=ok

1. Jak zagra Real - system tradycyjnym czy z trzema środkowymi pomocnikami?

Jedynie na mecz na Mestalla Mourinho zmienił taktykę w tym sezonie. Drużyna zagrała wtedy w ustawieniu 4-3-3. Kontuzjowanego Di Maríę zastąpił Lass, a na prawe skrzydło powędrował Özil. Jednak postawienie na trzech graczy w środku pola wcale nie było tak defensywne. Khedira był bardzo wysunięty, a za nim często podążali Xabi i Lass. W pozostałych spotkaniach Królewscy grali w ustawieniu 4-2-3-1. To ustawienie najbardziej pasuje ekipie, ale gdy gra się z Barcelonę, trójka środkowych pomocników to wariant, który trzeba brać pod uwagę.
2. Jak zagra Barcelona - obrona czwórką czy trójką?
Pytanie jest proste - ilu obrońców wystawi Guardiola. 3-4-3 to czysty styl Cruyffa, 4-3-3 pozwoliło Pepowi wygrać 12 na 15 możliwych dotychczas pucharów. Co więcej, Barcelona rozegrała 24 mecze i w każdym wybiegał inny skład. W 13 spotkaniach w obronie pracowała czwórka zawodników: 4 w Lidze Mistrzów, 5 w Lidze, 2 w Superpucharze i po 1 w Superpucharze Europy i Pucharze Hiszpanii. Z kolei 11 razy Katalończycy wystawiali 3 defensorów: raz w Lidze Mistrzów i 10 razy w Lidze. Najgorzej ten drugi wariant wypadł w Valencii, gdzie Pep zmienił koncepcję już w przerwie. Mimo wszystko wrócił do niej w końcówce meczu.
3. Na kogo postawi Mou - Lass czy Özil? Benzema czy Pipita?
Po decyzji dotyczącej ustawienia przyjdzie czas na wybór zawodników. Przy 4-2-3-1 największą zagadką będzie wybór napastnika. Benzema i Higuaín są w wielkich formach, ale obecnie wyższe notowania wydaje się mieć Francuz. Z Karimem drużyna gra bardziej kombinacyjnie dzięki temu, że Benzema uwielbia grać piłką. Przy tym ustawieniu Mou może się także wahać nad obsadą prawej obrony i wyborem między Lassem a Arbeloą. Jeśli Portugalczyk postawi na 4-3-3, to w środku raczej na pewno zobaczymy Lassa, Xabiego i Khedirę, a w ataku zabraknie Özila. Jeśli Arbeloa nie zdąży wrócić na sobotę i Lass będzie musiał zająć jego miejsce, to do środka pola wskoczyć może Coentrão.
4. Na kogo postawi Pep - Puyol czy Piqué? Villa czy może Alexis?
W każdym systemie Guardioli można dowolnie wymieniać zawodników. Hiszpan tak rotował składem, że trafienie wyjściowej jedenastki wydaje się wręcz niemożliwe. Jeśli Barcelona zagra trójką w obronie, to pewniakami są raczej Abidal i Mascherano, a trzeci zawodnik zostanie wyłoniony z grupy Puyol, Piqué i Alves. W środku pola zagrałaby wtedy czwórka Busquets - Xavi - Iniesta - Cesc. W ataku wariantów jest jeszcze więcej: Messi zagrałby zapewne z Alexisem i kimś z pary Cuenca - Villa. Jeśli jednak Pep zdecydowałby się na czwórkę z tyłu (Alves, Puyol lub Piqué, Mascherano, Abidal), to Cesc przeskoczyłby trochę wyżej, a obok niego i Messiego zostałoby tylko jedno miejsce.
5. Jak Real zamierza poradzić sobie z wysokim posiadaniem piłki Barcelony?
Real ma gigantyczne lustro, na którym powinien skupić się przy tym aspekcie: finał Pucharu Króla. Również dwa mecze w Superpucharze powinny być jakimś przewodnikiem. Królewscy we wszystkich tych spotkaniach umiejętnie naciskali rywala i prowokowali do błędów przy wyprowadzaniu futbolówki. Najlepszym antidotum wydaje się wysoki pressing tam, gdzie Barcelona zaczyna swoją grę. Trzeba pokryć dwóch stoperów, którzy inicjują akcję i przecinać drogi do podania piłki Busquetsowi, który krąży wokół środkowych obrońców. Oczywiście Barcelone wychodziła już z takich opresji przyspieszając grę do przodu i nie bawiąc się w podania w poprzek. Xavi i Iniesta wracają wtedy na swoją połowę i szukają szybszych podań do przodu, które łamią linię pressingu. Cesc i Alexis oferują drużynie trochę oddechu wyciągając rywala.
6. Jak Barcelona zamierza kontrolować kontrataki Realu?
To wielkie zmartwienie wszystkich przeciwników Realu: jak kontrolować kontry Królewskich? Barcelona wiele wygrała swoim stylem, który polega na wysokim pressingu, długim utrzymywaniu się przy piłce i nadawaniu piłce coraz większej prędkości. Trudno jest odebrać jej piłkę. Jeśli chodzi o ten konkretny mecz, to Barcelona powinna zredukować straty w strefach największego zagrożenia, przede wszystkim kiedy przed linią piłki jest wielu zawodników. Najlepiej byłoby kończyć strzałem wszystkie akcje i zdążać z powrotami do obrony.
7. Real spróbuje przejąć inicjatywę czy odda piłkę Barcelonie?
Real w tym sezonie rządził w każdym meczu. Statystyki jasno pokazują większe posiadanie piłki i większe natężenie gry na połowie rywala. Czy Królewscy zagrają tak w sobotę? Powalczą o posiadanie piłki i dominację czy raczej oddadzą futbolówkę i teren? W Superpucharze w obu meczach gracze Mourinho długo utrzymywali się przy piłce na połowie rywala, ale niewątpliwie wtedy Barcelona nie była zdolna do wielkiego wysiłku fizycznego i ostrego pressingu. Barcelona cierpi bez piłki i dużo więcej kosztuje ją bieganie za nią. Jeśli zmusza się Blaugranę do gry na jej połowie, to zabiera się jedną z jej zalet: wysoki pressing po stracie piłki. Jednak oczywiście oddalenie Barcelony od własnego pola karnego to wielkie wyzwanie.
8. Czy gracze Guardioli poprawią krycie przy stałych fragmentach?
Jednym z silnych punktów Królewskich jest gra w powietrzu. To jednocześnie jeden ze słabszych punktów Barcelony, przede wszystkim jeśli chodzi o stałe fragmenty gry. Barcelona zazwyczaj broni strefą starając się ustawić trzech graczy w &quot;piątce&quot; i czterech na wysokości &quot;jedenastki&quot;. Pozostali zawodnicy dostosowują się do rywala. Na przykład w Superpucharze Pep kazał zostawać z przodu trzem atakującym, żeby Real musiał zostawić czterech graczy i nie miał wielu ludzi w polu karnym Barcelony. Jeśli jednak Blaugrana nie poprawiła tego aspektu, to w sobotę może mocno cierpieć przy każdym dośrodkowaniu.
9. Czy któryś z trenerów wyciągnie jakieś asa z rękawa?
Obaj trenerzy dobrze się znają i wydaje się, że będzie trudno o jakiekolwiek zaskoczenie i wyciągnięcie jakiejś karty, o której w ostatnich dniach przed meczem nikt by nie wspomniał. Pod względem taktycznym trudno będzie o jakąkolwiek nowinkę, tym bardziej, że przez ponad rok pracy Mourinho w Madrycie obie drużyny zdążyły już rozegrać 7 meczów. Jeśli chodzi o same nazwiska, to Mourinho najbardziej może namieszać wystawiając Kakę lub Benzemę i Pipitę razem. W Barcelonie największym zaskoczeniem byłby brak kogokolwiek z pary Puyol - Piqué, a także obecność w pierwszym składzie Cuenci.
10. Co pokaże sędzia - pozwoli grać czy będzie od razu wyciągał kartki?
Arbiter to kolejna z ważnych postaci tego spotkania. Jego forma prowadzenia spotkania może wpłynąć na postawę obu ekip. Pozwoli grać - nie chodzi nawet o najczystszy styl Mateu Lahoza - czy raczej będzie próbował kontrolować mecz od początku, wyciągając kartki za każde poważniejsze przewinienie? W teorii Real Madryt stawia na futbol bardziej fizyczny, agresywny, więc dla Królewskich interpretacja meczu przez sędziego może być bardzo ważna.

Otrzymane punkty reputacji: +6
Prince de Belial 1,5M

Prince de Belial

Forum VIP
El Clasico. Ośmiornica Messi wskazała na Barcelonę

Głowonóg z akwarium Sea Life de Benalmadena w Maladze, noszący takie samo imię jak gwiazdor Barcelony Leo Messi, wybrał z trzech pojemników z sardynkami ten, który był oznaczony herbem Barcelony. Ważąca niespełna kilogram ośmiornica miała jeszcze do wyboru słoik z logotypem Realu Madryt oraz z remisem.

Typowanie wyników przez ośmiornice jest w modzie od trzech lat. Trend zapoczątkował Paul, który trafnie typował wyniki meczów reprezentacji Hiszpanii podczas mistrzostw Europy w 2008 roku oraz mistrzostw świata w 2010 roku.

Wyniki dotychczasowych meczów Barcelony z Realem typowała ośmiornica Iker, która w poprzednim sezonie nie pomyliła się przy podczas wskazywania zwycięzcy Pucharu Króla (Real) oraz przewidziała remis w lidze.

voriax 12

voriax

Użytkownik
pórównanie pozycji:
Valdes-Iker - IKER
Gra nogami to jedyna przewaga Valdesa w tym przypadku i to ciut mało

Marcelo-Abidal - X
Obaj dobrze grają raczej tyły , z przodu żaden ajkoś sie nie wyróżnia ,choć swoje obaj potrafią.

Ramos,Pepe-Mascherano,Pique,Puyol - X
Zastanawiam sie czy ramos nadąży ,bo raczej boki grywał zwykle , ale wierze ,że tak ,puyol i piqe po kontuzjach , mascherano swietny.

Alves-Lass(lub inny) - Alves
Zawsze mi było szkoda ,że taki świetny zawodnik(alves) nie wygrywa rywalizacji w reprezentacji ,dla mnie najlepszy prawy obronca świata , choć łapie głupie kartki. Lass gorzej się prezentuje na jego tle , choć gra bdb w defensywie ,brak mu parcia do przodu.

pomoc defensywna: Busquets-Khedira - X
Dla mnie obaj są wyrównani ,ani szczególnych + ani - na żadna ze stron.

pomoc ofensywna: Xavi,Iniesta,Cesc - Xabi,Ozil,Kaka - XIC
pomoc barcy chyba jedna z najlepszych na świecie ,ba najlepsza w szerszym kontekście.

Benzema,Higuain - Sanchez - BH
Alexis za długo pauzowal i nie chce go oceniać bo występach po kontuzji ,bo barca jeszcze poważnego rywala od czasu jego powrotu nie miala i w meczu obfitującym w agresje i szybką gre może tego nie wytrzymać, BH- solidny i bramkostrzelny duet

DiMaria - Pedro/Villa - X
No chyba wybór jest jasny ,argetyńczyk imponuje na chwile obecna formą ,choć w szerszej perspektywie to duet barcy jest bardziej wszechstronny

CR-Messi - Messi- X
Kazdy ma swoje + i - dla mnie obaj są pilkarzami wybitnymi na chwile obecna i dają swojej drużynie przewaga , każdy z nich jest w stanie w pojednynke wygrać mecz , kazdy ma swoje atuty lepsze od 2 i tyle. Remis w tym wypadku jest w pełni obiektywny.

2:2 ogólnie, jest to mecz na który patrzy cały świat i dojdzie tu jeszcze własny stadion i dyspozycja danego dnia zawodników + oczywiście szczęście dla mnie osobiście mecz jest NO BET ????

F 67

figo88

Użytkownik
Widzę burzliwa dyskusja już się zaczęła, także postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze ;)

Zacznę od tego, że nie nikt nie powinien w ogóle brać pod uwagę słabej passy Barcy na wyjazdach. W sobotę bowiem zagrają ze swoim rywalem numer 1, do tego w pełni świadomi, iż porażka w tym meczu oznacza praktycznie mistrzostwo Hiszpanii dla Realu. Poza tym zawsze na Real wychodzili specjalnie umotywowani i dlatego trzeba przyjąć, że tym razem będzie tak samo i to będzie mecz obecnie dwóch najlepszych drużyn świata, co nie ulega większej wątpliwości.

Teraz kilka słów o Barcelonie... (uważam w miarę obiektywnych)
Barca zapewne wyjdzie standardowym 4-3-3, Pep się przekonał już na Valencii, że 3-4-3 z lepszymi drużynami to raczej samobójstwo, a tym bardziej z Realem Madryt.
W bramce Valdes, przez wielu niedoceniany. W ostatnim czasie ograniczył liczbę kiksów, którymi popisywał się od czasu do czasu. Na bramce na prawdę solidny, świetny refleks i świetny w pojedynkach sam na sam. Jego słabym punktem na pewno wzrost, a przez to słaba gra w powietrzu i stałych fragmentach.
Na obronie nie wyobrażam sobie by nie było Puyola, to serce i płuca zarazem Barcy, prawdziwy crack. On motywuje i ustawia całą strefę obronną tej drużyny, prawdziwy dowódca. Zapewne jego głównym celem będzie pilnowanie Cristiano.
Obok przewiduję Mascherano, obecnie w lepszej dyspozycji jak Pique, jest w solidnej formie i w tym sezonie nie schodzi poniżej pewnego poziomu.
Na prawej Alves, który będzie grał jak w ostatnich Gran Derbi o Superpuchar Hiszpanii, czyli bardziej cofnięty i bardziej w defensywie by ograniczyć możliwość nadziania się na kontry Realu.
Po lewej Abidal, bo... no kto? Obecnie w najrówniejszej formie z lewych obrońców, do tego Adriano kontuzjowany. Niestety nie jest to forma jaką imponował rok temu.
Defensywnym pomocnikiem zapewne będzie Busquets, doświadczony już w El Clasico, lecz mimo wszystko ciągle mam do niego jakieś ale... Jednak na pewno przyda się jego wzrost i niezły odbiór.
Przed nim zapewne Xavi i Fabregas (lub Iniesta, zależy który z tej dwójki zagra na skrzydle koło Messiego, lecz widziałbym tam raczej Inieste) Xavi uznawany z procesor, mózg tej drużyny. Przez niego przechodzi niemal każda bramka, do tego potrafi świetnie wejść w pole karne i wykończyć akcję. Jednak po Xavim prócz pressingu raczej nie ma co się spodziewać po defensywie. Fabregas tym bardziej według mnie cofnięty jak normalnie, przy Xavim. Świetnie zaadaptował się w Barcy, imponuje instynktem strzeleckim, a poza tym nie odbiega celnością zagrań od Xaviego. Do tego należy dodać, że dzięki doświadczeniu z angielskich boisk jest dobry w odbiorze.
Lewa i prawa napaść to będą zapewne Iniesta i Sanchez (lub Villa, tutaj mam małe wątpliwości, lecz myślę że Sanchez, bo jest w lepszej formie)
Inieste chyba nie muszę opisywać, krótko trzyma piłkę, ciężko mu ją odebrać, widzi więcej niż inni, doskonale rozumie się z kolegami z drużyny, chirurgiczna precyzja podań.
Sanchez ostatnio jest w dobrej formie, jednak tutaj mam małe wątpliwości, uważam że się &#39;spali&#39; w swoim pierwszym takim meczu.
No i środek napaści oczywiście Messi, prawdziwy crack, zawodnik, o którym można powiedzieć, że im lepszy przeciwnik tym lepiej on gra... Mimo swojego wieku w El Clasico strzelił już więcej goli jak Raul, można rzec, że Real na niego to jak płachta na byka.

Analizując wszystko uważam że główne zagrożenie ze strony Realu będzie przy stałych fragmentach i ich wysokim pressingu. Barca nawet na własnej połowie gra tiki takę, co przy wysokim pressingu może się źle skończyć.
Co do ataku pozycyjnego to nie mam wątpliwości, że Puyol ustawi obronę i Cristiano i reszcie ciężko będzie się przez nią przedrzeć.

O Realu napiszę znacznie mniej, uważam że tacy zawodnicy jak Di Maria i Benzema znowu zawiodą... W lidze spotykają się głównie ze średniakami na swojej drodze, od święta tylko grają z Valencia i Barca i tak jak to było w Superpucharze Hiszpanii, gdy trafiają na lepszego nie wiedzą co robić... a doświadczeni w takich meczach na pewno nie są.
Na pewno warto zaznaczyć dobrą formę Alonso, który ostatnio podaje z niesamowitą precyzją. Równie dobrze spisuje się środek obrony: Pepe i Ramos, którzy niemal ostatnio są nie do przejścia. Jednak boki obrony już nie będą tak silnie obsadzone.

Jeszcze dodam coś o porównaniach pozycja na pozycję... co to ma dać? W meczu nie zagra obrona na obronę, lecz atak na obronę itp... Jak już porównywać to według mnie jak dany atak spisze się na daną obronę.

Mój końcowy typ to zwycięstwo FC Barcelony.
Moim zdaniem wciąż są lepsi od Realu jako drużyna, dodatkowo na takie spotkania wychodzą zawsze bardziej skoncentrowani i bardziej zmotywowani. (wystarczy spojrzeć na finał LM, formą wtedy też nie imponowali jak Man Utd) Poza tym jej zawodnicy są bardziej doświadczeni w takich pojedynkach i wciąż uważam, że Di Maria, Khedira, Benzema czy Ozil to za mało.
Do tego Real z Mourinho jeszcze nie wygrał z Barca w 90 minutach, a tych spotkań było już 7.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom