7. City na wyjeździe niby dobrze bo zmietli United ale tym to bym się nie sugerował, powiem krótko Londyn im nie leży z Fulham 2-2, z QPR 2-3 a z Chelsea liczę na ich porażkę
albo wyliczając dalej, 1:5 z Tottenhamem... ???? za obiektywizm
W gruncie rzeczy, to City dzisiaj nic nie musi, City może. Do tej pory mierzyło się na wyjazdach z Man Utd., Tottenhamem i Liverpoolem, zdobywając 7 na 9 możliwych punktów. Myślę że prawdziwy czas żniw, jeśli Citizens nie spuszczą z tonu, przyjdzie na wiosnę, kiedy to u siebie będą podejmować czołówkę.
Z kolei Chelsea niestety musi, bo dotąd rozegrała 3 (2 spotkania u siebie) mecze z top6 (podobnie jak w przypadku City, nie liczę tutaj Newcastle), przegrywając wszystkie.
Patrząc na wyniki meczów pomiędzy czołowymi 6 zespołami
Premier League, widać że pada w nich ogrom bramek. City jak już wygrywało to łoiło dupska przeciwnikom. Chelsea mimo że nawet nieźle się prezentowała pod względem ataku w meczach z Arsenalem i Man Utd. schodziło do szatni pokonane. I tutaj się skupię na ich stylu gry, który widać w praktycznie każdym hitowym meczu. Linia pomocy praktycznie cały czas stara się grać prostopadłe piłki do napastników. Zdaje to jako tako egzamin. Poza tym jeśli pomocnicy Chelsea chcą zbudować atak, to bardzo często opiera się to na grze po ziemi. A pod względem defensywy, City wg mnie jest w takiej grze najlepsze. W sumie to ciężko się przebić przez ich obronę, bo doskonale się asekurują. Pewność obrony była widoczna w meczu z United i choć oczywiście nie można było całkowicie oddalić gry od swojego pola karnego z uwagi na potencjał ofensywny Diabłów, to wiele akcji zostawało sprawnie przerywanych. Wątpię, aby dzisiaj Chelsea dała radę strzelić sporo goli.
Z kolei w ataku Citizens radzą sobie bardzo dobrze i myślę, że nie trzeba przedstawiać poszczególnych zawodników tej formacji. Nie przeceniałbym spotkania z United pod względem bramek, ale uważam, że City jeśli tylko chce to może stworzyć sobie sytuacji na 3-4 bramki, (mecz z Bayernem, tyle tylko że obrona Niemców była w tamtym czasie w doskonałej formie, a dodatkowo dochodziła presja związana z
LM)pod warunkiem że rywal nie broni się całym zespołem. Chelsea w obronie gra przeciętnie. Świadczy o tym większość meczy w
Premier League, gdzie albo obrońcy popełniali głupie błędy albo dawali łatwo wywieźć się w pole napastnikom przeciwnika.
Dzisiejszy mecz będzie bardzo ważny dla Villasa-Boasa, bo dowiedzie wielkości jego umiejętności lub ich braku. Do tej pory źle obierał strategie na ważne mecze. Mancini z kolei, w
Premier League sobie radzi z przygotowaniem zespołu do kluczowych meczów. Możliwe że dzisiaj AVB pokaże swój geniusz zadając kłam mojej opinii o nim, ale osobiście w to wątpię.
Jako że niemal wszystkie hity w EPL obfitowały w bramki, podobnie przewiduję i dzisiaj. Chelsea średnio w obronie, a w ataku styl pasujący obrońcom City, z kolei goście świetny atak i solidna obrona. To wszystko skłania mnie by postawić na City. Uważam jednak, że lepiej niż grać po @2,90 na ich wygraną, zagrać City -1,5 @6,00, co wg mnie jest niewiele mniej prawdopodobne od samego zwycięstwa.
Chelsea v City
- City -1,5 @6,00
Powodzenia ????
E\\
Brawo dla typującyh na Chelsea.