>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Hip-Hop lans

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
Radek03 czy myślisz że jak Tede jest w telewizji to znaczy że się sprzedał? Nie no bez komentarza... To z czego on ma żyć? Z marnego hajsu za koncerty? Oni nie biorą tyle kasy za koncerty co Doda czy jakas inna pseudogwiazdka... Posłuchaj sobie kawałka Ostrego - Rap droższy od pieniędzy. Np tekst &quot;nie chce zarabiać na rapie jeśli mam sprzedać godność&quot; oni sie nie sprzedają jak inne pop gwiazdy, które wystawią cycki i już są sławne. A które flow jest monotonne? (to pytanie do Juleza) 9 na 10 raperów??? Slyszałeś Pezeta? Ostrego? Piha? Eldo? mógłbym tu jeszcze długo wymieniać bo jest dużo dobrych osób na polskiej scenie hh. Tak jak i w podziemiu. A czy to że ktoś nosi szersze spodnie czy bluze z kapturem tzn że sie lansuje w jakiś sposób?? Ja zbierałem hajs na oryginalną koszulkę Lacoste dłuzej niż zwykle bo kosztuje nie kolo 100 PLN jak każda tylko prawie 400. I czy to znaczy że się lansuje bo mam ciuchy drogie? Nie to nie o to chodzi tylko chodzi o to co kto lubi ten ubiera. I jeśli myślicie że polscy raperzy się sprzedali to podajcie przykład z wyjaśnieniem a nie tylko puste słowa bo to bez sensu.... Może i spadnie teraz na mnie fala krytyki ale musiałem wyrazić swoje zdanie na ten temat...

julez 27

julez

Użytkownik
Teraz to żeś dał, trzeba umieć rozróżnić naturalnie inną barwę głosu jak u Piha, Eldo, Ostrego i Pezeta, od innych raperów, którym natura nie dała bardziej unikalnej barwy głosu (bądź takiej która przypada słuchaczom bardziej do gustu). Z tej czwórki co wymieniłeś tylko Ostry ma flow na wysokim poziomie, a przez to że ludzie, tak jak ty widzą flow w barwie głosu, mamy to co mamy w polskim hip-hopie, gdzie tak trudno o unikalność, nie ma dużych wymagań słuchaczy, to potem masz Eldo(szanuje go, lubię jego płyty za teksty) który nie doskonali swojego flow, przecież tak monotonnie momentami nawija że to szok, on nie ma Flow, które zwróciło by moją uwagę, tak jak on potrafi po jakimś czasie 3/4 osób nawijających rapować, tyle że Eldo to Eldo, bo był tu wcześniej, dlatego ma wysoki status w polskim rapie.

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
Myślisz że jest w hh tak że jak ktoś był tu od dawna to jest wysoko w polskim hh? Nie zauważyłeś że każdy z tych raperów co wymieniłem rośnie z płyty na płytę w siłe? Np Pih w SNS z Pyskatym stworzyli elegancki duet. Eldo też ma dobre flow a wysoko jest w rapie bo teksty jego miażdżą. Poeta... i tyle na ten temat.... No to jak tak uważasz to nie mów że znasz sie na hip hopie. I nie mów mi że nie wiem co to jest flow bo ja nie słucham hh od roku tylko już od kilku dobrych lat kiedy nie były jeszcze modne szerokie spodnie...

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
A mnie denerwują najbardziej hiphopo-dresiarze w stylu Tede żal.pl poprostu ............
No ale konkrety... Co Cie denerwuje?? Bo nie rozumiem. Sam nie lubie Tedego bo naraził sie Płomieniowi no ale szanuje go za musyke która robi...

gutek84 93

gutek84

Forum VIP
Strasznie sie lansuje ze swoimi brykami, kajdanami itp. jego teksty są na poziomie podwórkowym i wogóle trudno nazwać to muzyką.

julez 27

julez

Użytkownik
Skoncentruj się i spróbuj pomyśleć obiektywnie, czy jak w dzisiejszych czasach ktoś typu Peja, Eldo wydałby pierwszą płytę to czy publika by go przyjęła i czy osiągnął by status legendy rapu (wg mnie, ZDECYDOWNIE NIE). A co do słuchania rapu to powiem ci tak, po 1 ja go słucham 9 lat, kiedyś przeważnie polski, dziś go unikam, bo dla mnie rozwój tego rapu jest ŻENNUJĄCY. Po 2 nie zarzuciłem ci że nie wiesz co to jest flow, tylko że wkładasz w szufladkę &#39;flow&#39;, rzecz naturalną, jaka się u nas niezależnie kształtuje czyli Barwę głosu. Po 3 mam gdzieś czy uważasz że znam się na hip-hopie, no może fakt na nim się nie znam tylko na rapie, bo hip-hop to pojęcie kultury i większość z jej części znam powierzchownie, ale nie tyczy się to odłamu muzycznego - Rapu - na nim się znam najlepiej. Mój brat od kilku ładnych lat sobie w poznańskim podziemiu działa, więc coś tam o rapie wiem, ja od 2 lat zaczynam się doskonalić w rapie, i nigdy nie jestem z siebie zadowolony, tak jak to bywa u większości raperów - błogostan, tu gdzie jestem mi wystarczy, ty pewnie nawet nie próbowałeś nigdy rymować, nagrywać itp. ale mniejsza nie każdy ma do tego predyspozycje. Więc nie znasz mnie, to mnie nie oceniaj, bo nie siedzisz w mojej głowie, a trochę krytycyzmu do polskiego rapu by się przydało, bo nie jest on w najlepszej kondycji, i przestań tak rapu z Wawy bronić, bo widać że jesteś lokalnym fanem, a najwięcej rapu tzw &quot;komercyjnego&quot; wychodzi ze stolicy.

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
Strasznie sie lansuje ze swoimi brykami, kajdanami itp. jego teksty są na poziomie podwórkowym i wogóle trudno nazwać to muzyką.
Nie no nie wyjeżdżaj tu z takim czymś... na poziomie podwórkowym bo co? Bo nie rozumiesz polowy tekstów??? Slyszałeś dissy na Onara? Gościu miażdży... I tak nie miałby szans z Ostrym czy Tetrisem ale i tak go podziwiam. Slyszałes Dj Bucha- Volumin IV?? I do wszystkich ---- Jeśli uważacie że ktoś się sprzedaje z tych raperów o których była mowa to się mylicie. I jakbyście wszyscy kupowali oryginalne płyty to by każdy z nich miał hajsu tyle żeby mu wystarczało... Jak większa połowa ściąga płyty z internetu a potem się jara że jest wielki bo słucha no to sory wybaczcie ale bez komentarza... Pseudofani....

mozi 552

mozi

Użytkownik
A mnie denerwują najbardziej hiphopo-dresiarze w stylu Tede żal.pl poprostu ............
Ja akurat do Tede nic nie mam jeszcze tego co on gra da się słuchac tak jak niektórych kawałków Pezeta, Hemp-Gru itd.

A ty pablo1h --&gt; uważasz się za wielkiego znawce hip-hopu i wymieniasz kogo tam lubsz/słuchasz że są dobrzy ... każdy uważa inaczej i myślę że twoje zdanie nic tu nie zmieni...

Ktoś tam napisał odnośnie tego że denerwują go metalowcy w glanach itd. ale mnie też jak najbardziej. Tyle że to w pewnym sensie jest to samo ... tak jak geje i lesbijki - to jest przecież co innego, a obie te grupy są homo ...

PS. I jeszcze Easy --&gt; ty piszesz że cie ludzie chodzący w słuchawkach po szkole cię irytują ? Ale przecież do tego służą słuchawki żeby słuchac muzyki bardzo często w miejscach publicznych ... również, a nie do tego by jakiś niewyżyty metalowiec chciał słuchać muzyki tak głośno że sąsiedzi się skarżą i dlatego wkłada słuchawki ...

radek03 90

radek03

Forum VIP
Ciebie denerwują HH w bluzach i szerokich spodniach a mnie denerwują metalowcy w glanach i czarnych szmatach (ciężko czasami to nazwać ubraniem). Każdy lubi co innego, ma swój styl i tego się trzymajmy.
Mi tutaj nie chodzi o to ze mam coś do HH, mnie denerwuje lansowanie się bo coś jest akurat modne. Jeżeli ktoś utożsamia się z daną grupą, wyznaje ich zasady, nosi się tak jak oni to jest dla mnie OK, ale chodzi mi tutaj o sztuczny las, bo tak jest modnie i tyczy się to zarówno długich spodni hiphopowców, długich wlosów metalowców jak i pedalskich grzywek emo. Opisałem tą patologie na przykładize HH bo to jest teraz najbardziej widoczne i modne.

Radek03 czy myślisz że jak Tede jest w telewizji to znaczy że się sprzedał? Nie no bez komentarza... To z czego on ma żyć?
No nie mów mi że Tede nie ma z czego żyć, facet który ma własną wytwórnię muzyczną, ma pozycję na polskim rynku HH nie ma pieniędzy na chleb? Uczestnictwo w typowo komercyjnym programie to jest sprzedanie samego siebie, zależy mu za wszelką cenę na kasie i to widać, staje się powoli postacią popkultury, czy to jest zgodne z fundamentalnymi ideami HH, zasadami które sam głosi w swoich tekstach?

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
Skoncentruj się i spróbuj pomyśleć obiektywnie, czy jak w dzisiejszych czasach ktoś typu Peja, Eldo wydałby pierwszą płytę to czy publika by go przyjęła i czy osiągnął by status legendy rapu (wg mnie, ZDECYDOWNIE NIE). A co do słuchania rapu to powiem ci tak, po 1 ja go słucham 9 lat, kiedyś przeważnie polski, dziś go unikam, bo dla mnie rozwój tego rapu jest ŻENNUJĄCY. Po 2 nie zarzuciłem ci że nie wiesz co to jest flow, tylko że wkładasz w szufladkę &#39;flow&#39;, rzecz naturalną, jaka się u nas niezależnie kształtuje czyli Barwę głosu. Po 3 mam gdzieś czy uważasz że znam się na hip-hopie, no może fakt na nim się nie znam tylko na rapie, bo hip-hop to pojęcie kultury i większość z jej części znam powierzchownie, ale nie tyczy się to odłamu muzycznego - Rapu - na nim się znam najlepiej. Mój brat od kilku ładnych lat sobie w poznańskim podziemiu działa, więc coś tam o rapie wiem, ja od 2 lat zaczynam się doskonalić w rapie, i nigdy nie jestem z siebie zadowolony, tak jak to bywa u większości raperów - błogostan, tu gdzie jestem mi wystarczy, ty pewnie nawet nie próbowałeś nigdy rymować, nagrywać itp. ale mniejsza nie każdy ma do tego predyspozycje. Więc nie znasz mnie, to mnie nie oceniaj, bo nie siedzisz w mojej głowie, a trochę krytycyzmu do polskiego rapu by się przydało, bo nie jest on w najlepszej kondycji, i przestań tak rapu z Wawy bronić, bo widać że jesteś lokalnym fanem, a najwięcej rapu tzw &quot;komercyjnego&quot; wychodzi ze stolicy.
co Ty gadasz?? Ja bronię stolicy?? a Pih skąd jest?? Białystok. i powiem Ci że nie interesuje mnie z kad kto pochodzi ważne żeby tworzył dobry rap. Z Poznania slucham też dobrego rapu dużo. np Peja , z podziemia Shelera. A no własnie nie wiesz co tam z Shelerem? Bo nie wiem czy dalej w podziemiu siedzi czy wydał jakiegoś legala. Ostatnio slyszalem go u Decksa ale tam tylko sie dogral z innymi raperami z podziemia. I ja tez slucham rapu kilku dobrych lat i sory ze sie unioslem ale nie moglem zniesc ze napisales ze w Polsce nie ma dobrych raperow... I bez napinki bo ja nic do Ciebie nie mam ???? Slucham też Gurala i on tez nie jest z WWA. I jak mi powiesz ze Gural nie ma dobrego flow to tego nie zniose... A wiem ze hip hop to kultura i rap wchodzi w nia tak samo jak breakdance czy graffiti. I nie wiem czy sluchales kawałka Eldo - &quot;styl, flow, oryginalność&quot; tam jest wszystkjo wytlumaczone ???? to nie do CIebie tlumaczenie tylko dla tych pseudofanów.
P.S. Bylo tego wiecej ale mi sie skasowalo i nie che mi sie drugi raz pisac tego samego. Pozdro Julez(aha a co do rapu to probowalem cos nagrywac ale nie mam dobrych bitow i studia zeby cos nagrac bo teksty mialem srednie hehe)

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
Ja akurat do Tede nic nie mam jeszcze tego co on gra da się słuchac tak jak niektórych kawałków Pezeta, Hemp-Gru itd.

A ty pablo1h --&gt; uważasz się za wielkiego znawce hip-hopu i wymieniasz kogo tam lubsz/słuchasz że są dobrzy ... każdy uważa inaczej i myślę że twoje zdanie nic tu nie zmieni...
po pierwsze czlowieku to jak piszesz kogoś nick to z duzej litery i dokladnie! Po 2 nie uwazam sie za jakiegos tam znawce hip hopu tylko wyrazam swoje zdanie a to roznica. Ja mowie ze kos jest dobry dla mnie nie ze jest jakims tam Bogiem w polskim hh. Pisze ze sznuje Tedego za muzyke. Dissem pokazal klase ale niepotrzebnie to sie wogole zaczelo.

No nie mów mi że Tede nie ma z czego żyć, facet który ma własną wytwórnię muzyczną, ma pozycję na polskim rynku HH nie ma pieniędzy na chleb? Uczestnictwo w typowo komercyjnym programie to jest sprzedanie samego siebie, zależy mu za wszelką cenę na kasie i to widać, staje się powoli postacią popkultury, czy to jest zgodne z fundamentalnymi ideami HH, zasadami które sam głosi w swoich tekstach?
No a nie mów że Ty bys nie chciał mieć więcej kasy... Ale zrozum że z płyt nie ma hajsu jak lodu. Myslisz ze kilkanascie tys osob kupuje plyty? Kazdy musi jakos zarabiac..

julez 27

julez

Użytkownik
Sheler jakoś się nie kwapi by wydać legala, on jest zadomowiony w podziemiu, a właśnie co do flow, to dobry przykład jest Gurala, bo on się wciąż je doskonali, podczas gdy duża część raperów robi zmiany kosmetyczne w swojej nawijce. Jakby tak nad sobą pracowali inni Mc&#39;s w Polsce jak Gural to byśmy byli na jeszcze wyższym poziomie rapu, ale mamy co mamy, zresztą zobaczymy co przyniesie nieunikniona zmiana warty w polskim rapie, bo młodzi &quot;zaczną płynąć szerokim strumieniem&quot; na scenę.

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
No wiem że ich flow nie jest na jakimś porażająco wysokim poziomie ale nie jest źle... Tekstami nadrabiają reszte. Np Eldo co do ktorego mamy inne zdanie ???? a Gural flow najlepsze w Polsce. Niby do niego to trudno się przyczepić no ale ja bym wolał żeby jeszcze teksty poprawił ???? A ciekawe czy bedzie 2 czesc El Polako bo coś w jakimś wywiadzie slyszalem ze ma być pod koniec roku...

julez 27

julez

Użytkownik
A co do hajsu z płyt to wam tu zaraz powiem, mój brat miał umowę z jakimś tam labelem, który niestety został zamknięty przez chorobę właściciela, za nim tak naprawdę zaczął cokolwiek działać. W umowie Mój brat + laska co z nim nawijała mieli zagwarantowane 3% zysku od sprzedaży z jednego egzemplarza, więc wyszło by to zapewne przy założeniu że 25 zł płyta, z czego z 15 zł na czysto zysku byłoby dla wytwórni ,dosyć niewiele, i naprawdę trzeba by sprzedać kilkadziesiąt tys. płyt by coś z tego zarobić, a i tak byłaby to kwota jak za 3-4 koncerty, bo z tego żyją muzycy w Polsce.

pablo1ch 0

pablo1ch

Użytkownik
no dobra każdy ma inne zdanie. Ty uwazasz ze sie sprzedal, ja nie.... dla mnie to normalne ze ktos wystepuje w TV i bierze za to kase... koniec na ten temat bo i tak zaden z nas nie zmieni zdania

julez 27

julez

Użytkownik
To nie ma być druga część El Polako tylko inna płyta. Zresztą na El Polako Gural był oszczędny we flow (jak to sam nawijał w tytułowym utworze &quot;zimne flow&quot;) więc zrobił płytę bardziej w polskim standardzie flow, ale na następnej już jak zwykle da na swoim w 100% normalnym poziomie.

matinho100 0

matinho100

Użytkownik
Eldo wg. mnie nie ma flow... on tylko potrafi dotrzeć. Znaczy sie nie tylko bo jest zajebisty w tym co robi ???? Jego utworów nie słucha byle kto... np. ludzie o ktorych temat jest;) Eldo to raczej poeta jak to już ktoś powiedzial. Sokol byl kiedys dobry ale teraz to wiadomo... Tede po prostu ma taki styl i sam mówi że robi to dla kasy.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Proponuję, żeby jakiś z moderatorów zaczął &quot;obserwować&quot; ten temat, bo może dojść do jakiś niepotrzebnych kłótni. Na razie jest to wymiana zdań, ale ...

Do góry Bottom